Hur du lär dig koreanska – 5 tips

Lär dig språk August 11, 2020

Så du har bestämt dig för att lära dig koreanska. Ett fantastiskt val! Även om det kanske inte är det lättaste språket att lära sig, är det tveklöst så idag att lära dig koreanska öppnar dörrar för dig. Sydkorea är ett av världens ekonomiska kraftcentra, som sakta öppnar sig för yttervärlden och som drar till sig mer och mer internationella affärer och turism varje år.

Vare sig du vill studera koreanska för jobbet, drömsemestern eller för att du är intresserad av kulturen bakom den dånande koreanska vågen, har du antagligen ett mål i tankarna – att lära dig koreanska snabbt. Självklart ska var och en lära sig i sin egen takt och framsteg är relativa, men det finns vissa sätt som kan hjälpa dig att snabba upp inlärningsprocessen och ge studietiden kvalitet snarare än kvantitet. Följ våra fem enkla steg hur du lär dig koreanska snabbt och du kommer att få flyt på nolltid!

Viktiga tips om hur du lär dig koreanska

 • Koreanska är ett användbart språk att kunna både för din karriär och i ditt privatliv
 • Trots språkets potentiella svårighet finns det massor av metoder du kan använda för att göra processen enklare
 • I slutändan är det mest effektiva sättet att lära dig koreanska att resa till landet och fördjupa dig i dess kultur och språk

Fördelar med att lära dig koreanska

 1. Det kommer att hjälpa din karriär: Sydkorea har exploderat på den industriella scenen, inklusive teknik, underhållning och tillverkning. Därför är tvåspråkiga koreansktalande anställda mycket efterfrågade, både inom landet och i en mängd olika internationella företag över hela världen. Att lära dig koreanska kommer att ge dig försprång framför de flesta andra kandidater i jobbjakten.
 2. Det är användbart: i skrivande stund talas koreanska av cirka 80 miljoner människor, vilket gör det till det 17:e mest talade språket i världen. Genom att lära dig koreanska kommer du att kunna kommunicera med en stor del av Asien och olika samhällen över hela världen.
 3. Det kommer att göra resor lättare: Miljontals resenärer besöker Sydkorea varje år för att uppleva dess unika kultur, vackra landskap och livliga städer. När du lär dig koreanska kommer du att kunna se en sida av landet som de flesta resenärer missar och uppleva landet mer som en lokalinvånare.
 4. Du kommer att förstå kulturen: Under de senaste åren har den koreanska kulturen vuxit i popularitet över hela världen genom TV, filmer, musik och filmer. Dina språkkunskaper kommer att vara en dörr in i dessa media, eftersom du kan förstå dialogen/texterna så som skaparna tänkt sig.
 5. Det kommer att hjälpa dig med ditt nästa asiatiska språk: Trots att det är en egen språkfamilj, delar koreanska en hel del vokabulär och grammatik med sina grannars språk. Om du planerar att lära dig mandarin eller japanska i framtiden, kommer dina koreanska kunskaper säkert att hjälpa dig.

Hur du lär dig koreanska i bara fem steg

Steg 1: Bestäm din målsättning och gör en plan

Så låt oss inleda den här artikeln genom att bekräfta vad du förmodligen redan tänker: koreanska är ett svårt språk att lära sig. Faktum är att den amerikanska regeringen kategoriserar det som ett “Kategori IV-språk”, “supersvårt språk” för engelsktalande … Så jag antar att det inte är värt ansträngningen, eller hur?

Faktiskt, nej. Förutom att det skulle vara ett hemskt råd för en språkresebyrå att ge, är det inte heller sant! Bara för att det är svårt betyder det inte att det är ouppnåeligt. Du behöver bara göra en plan och anpassa dina förväntningar.

Det är viktigt att acceptera att du inte kommer att lära dig koreanska på så kort tid som en månad. Motovation är en huvudingrediens i språkinlärning, så se till att du har tillräcklig för att hålla igång. Sätt upp små delmål för dig själv på din väg att lära dig koreanska. Anpassa dina mål till din studiestil. Vill du ha lärt dig ett visst antal ord? Vill du ha lärt dig att kunna använda futurum? Eller vill du ha uppnått en viss nivå, som A1 eller A2 i koreanska på en viss tid?

När du väl har fastställt dina kortsiktiga mål, har du något att arbeta emot som är mer gripbart än ett helt språk på en gång. Du kommer snart att märka hur du kan lära dig koreanska snabbt på det här sättet – genom motivation och koncentration på de mindre bitarna!

Steg 2: Lär dig grunderna

När du bestämmer dig för att lära dig koreanska är det viktigt att börja med grunderna och arbeta dig uppåt. Detta kommer både att ge dig en stabil bas att arbeta från och också bygga ditt självförtroende för att hjälpa dig att gå vidare till nästa steg. För att göra det lite enklare, låt oss dela upp grunderna i tre distinkta kategorier:

 1. Hangul-alfabetet
 2. Siffror
 3. Enkelt ordförråd

Det kan verka uppenbart, men det första steget för att lära dig koreanska är ofta det mest avskräckande. Att lära dig ett helt nytt alfabet kan kännas skrämmande, men det fina med koreanska är att du kan lära dig hangul (det koreanska skrivsystemet) på en dag om du verkligen bestämmer dig för det!

Fastän hangul, till att börja med, bara ser ut som ett antal streck, är det den enklaste delen av att studera koreanska. Hangul uppfanns speciellt för att det skulle vara enkelt att lära sig, utformat så att alla skulle kunna lära sig att läsa och skriva – även de som inte hade tillgång till så mycket utbildning. Hangul är helt fonetiskt, så när du väl har lärt dig symbolerna för de 14 konsonanterna och de 10 vokalerna, kan du läsa vad som helst på koreanska. Ju fortare du slutar med koreanska fonetiskt stavat på ditt modersmål, desto bättre.

Så fort du fått grepp om hangul, börja praktisera dina läsfärdigheter. Det spelar ingen roll på det här stadiet om du inte förstår orden du läser, men att vänja dig vid att läsa och att uttala orden högt är nyckeln till att bli förtrogen med det nya språket. Ju mer du läser och övar, ju mindre ”främmande” blir koreanskan som koncept. Använd filmaffischer, barnböcker, onlinetidningar, eller helt enkelt den koreanska versionen av Google – Naver – för att få daglig övning. Det spelar ingen roll vad du läser, se bara till att du gör det med hög röst!

När det gäller siffror och ordförråd så beror detta främst på dina önskemål! Du kan börja med att lära dig 1 – 100 eller bara 1 – 10. Du kan också lära dig hela din reseparlör eller bara ett enkelt “hej” och “hej då”. Hur som helst, när du väl känner dig bekväm är det dags för …

Steg 3: Använd digitala resurser

När du har nu har lagt grunden, är det dags att testa den med en första utmaning: en språkapp.

Även om det inte är lika effektivt som en mänsklig språklärare (vi kommer till det!), är det här alternativet vanligtvis gratis och erbjuder ett enkelt, roligt och snabbt sätt att plocka upp en acceptabel del av ett språk utan större ansträngning.

Din språkapp låter dig utöka ditt ordförråd i en engagerande miljö och sakta förstå grammatikreglerna som håller ihop det hela.

Dessutom, tack vare modern teknik, har du massor av människor med koreanska som modersmål inom räckhåll! Målet här är att använda internet och appar för att leta upp människor som studerar koreanska eller har språket som modersmål och som ger dig chansen att öva som och när du vill. Konversation kan kännas skrämmande i början, så börja öva genom att leta upp ett koreanskt forum online, eller titta på Instagram för att kolla eller lägga till i kommentarerna.

När du känner dig färdig att börja konversera på koreanska, även om det bara är på grundnivå, använd appar som Hellotalk, vilka sammanför dig med folk runt om i världen som har språket som modersmål för att utbyta meddelanden, skicka röstmeddelanden och komma överens om att ringa varandra, om du verkligen känner för att konversera.

Har du riktig tur, kan du få dessa onlinekonversationer att utvecklas till möten i verkliga livet. Kolla om det finns några som vill ha språkutbyte i området där du bor, eller om det finns någon konversationsklubb du kan gå med i. Ju mer du pratar, ju säkrare känner du dig och ju bättre går det att lära dig koreanska snabbt.

Steg 4: Ta till dig den koreanska kulturen

Om du läser den här artikeln är det troligt att någon del av den koreanska kulturen har inspirerat dig tillräckligt för att lära dig språket – och vi förstår dig. Den koreanska kulturen är fascinerande och har spridits över världen med blixtens hastighet!

Oavsett om det är den fängslande TV:n, den medryckande musiken från K-pop, den unika och utsökta maten, eller de framväxande stjärnorna på bio – den koreanska kulturen har blivit ett vanligt inslag i många länder. Genom att konsumera koreansk media lär du dig hur du använder dina nyfunna färdigheter i verkliga miljöer, tränar ditt öra att höra det och hur ord uttalas av de som har det som modersmål. Här är våra favoritmetoder för att ta till sig språket genom dess kultur:

 • Leta upp och följ ett urval av koreanska nyhetssajter, vilket ger dig ett regelbundet flöde av exponering för språket och hjälper dig att lära dig mer om ditt favoritland!
 • Se de stora koreanska produktionerna på Netflix med undertexterna på (eller avstängda om du känner dig modig).
 • Lyssna på K-pop eller liknande musikgenrer som blandar både engelska och koreanska ord.
 • Hitta de ursprungliga koreanska recepten på dina traditionella koreanska favoriträtter
 • Se dina favoritfilmer/serier på ditt modersmål med koreanska undertexter.

Steg 5: Res till Sydkorea

Lektioner i ditt hemland kan hjälpa dig med grammatik och interpunktion. Serier och musik kan hjälpa dig med uttal och ordförråd, men du kan bara lära dig att kommunicera tryggt på koreanska genom att vara i landet!

För att vara tydlig, att resa till Sydkorea är inget du behöver vänta med. Vi rekommenderar att du bekantar dig med språket i viss utsträckning i förväg, men det kan också lätt göras när som helst under din språkresa.

När du reser till Sydkorea kommer ditt dagliga liv att bli en språklektion i sig, eftersom du måste navigera i situationer förlitande dig på dina språkkunskaper även som nybörjare! Trots att detta kan verka skrämmande till en början, är det också otroligt givande, eftersom dina resultat inte längre bara är noteringar på ett papper, de dyker nu upp i verkliga livet!

Vad mera är, om du reser till Sydkorea med ESL, kommer du att uppleva denna metaforiska “språklektion”, tillsammans med faktiska språklektioner av hög kvalitet. På dessa får du språkkunskaper som du kan använda i ditt dagliga liv samtidigt som du får vänner att utforska landet med. I grund och botten är detta din chans att kombinera ditt livs semesterupplevelse med oslagbar språkutveckling.

Låter detta bra för dig? Kolla in våra program i Sydkorea och prova själv!

Hur lär man sig koreanska: vanliga frågor:

Hur lång tid tar det att lära sig tala koreanska flytande?

Som med de flesta språk, variera tiden det tar att behärska koreanska från person till person. Den allmänna uppskattningen är cirka tre månaders koncentrerade studier för att nå en kunskapsnivå där man klarar sig och flera år för att kommunicera flytande – beroende på hur mycket man fördjupar sig i språket.

Vart kan jag resa för att studera koreanska?

Sydkorea är fullt av otroliga städer att utforska och öva dina språkkunskaper och tack vare sitt avancerade resenätverk behöver du inte stanna på ett enda ställe! När du väljer var du ska bo i Sydkorea rekommenderar vi antingen den futuristiska metropolen Seoul eller den traditionella kuststaden Busan.

Behöver jag lära mig koreanska innan jag reser till Sydkorea?

Kort sagt: nej, det behöver du inte, men det hjälper. Sydkorea är ett mycket modernt och alltmer internationellt land, med miljoner utländska besökare varje år, så du bör kunna göra dig förstådd på engelska i de stora städerna. Att lära sig grunderna i koreanska emellertid, gör stor skillnad för din upplevelse eftersom lokalbefolkningen alltid uppskattar dina ansträngningar och du kommer att förstå mer av vad du ser. Om du lär dig koreanska medan du är i Sydkorea kan du fråga din lärare om saker du upplever och lättare sätta dem i sitt sammanhang, vilket gör att du lär dig ännu mer!

Where do you see yourself in 5 years?

Learning a language could help you get there! Check out our brochure to choose the programme that’s right for you – from business courses to exam preparation!

Get your copy
By Emily Lawrenson

What do you think?