Hur du lär dig koreanska snabbt – 5 tips

Lär dig språk August 11, 2020

Så du har bestämt dig för att lära dig koreanska. Ett fantastiskt val! Även om det kanske inte är det lättaste språket att lära sig, är det tveklöst så idag att lära sig koreanska öppnar dörrar för dig. Sydkorea är ett av världens ekonomiska kraftcentra, som sakta öppnar sig för yttervärlden och som drar till sig mer och mer internationella affärer och turism varje år.

Vare sig du vill studera koreanska för jobbet, drömsemestern eller för att du är intresserad av kulturen bakom den dånande koreanska vågen, har du antagligen ett mål i tankarna – att lära dig koreanska snabbt. Självklart ska var och en lära sig i sin egen takt och framsteg är relativa, men det finns vissa sätt som kan hjälpa dig att snabba upp inlärningsprocessen och ge studietiden kvalitet snarare än kvantitet. Följ våra fem enkla tips hur du lär dig koreanska snabbt och du kommer att få flyt på nolltid!

1. Lär dig hangul

Det kan verka uppenbart, men det första steget för att lära dig koreanska är ofta det mest avskräckande. Att lära dig ett helt nytt alfabet kan kännas skrämmande, men det fina med koreanska är att du kan lära dig hangul (det koreanska skrivsystemet) på en dag om du verkligen bestämmer dig för det!

Fastän, till att börja med, hangul bara ser ut som ett antal streck, är det den enklaste delen av att studera koreanska. Hangul uppfanns speciellt för att det skulle vara enkelt att lära sig, utformat så att alla skulle kunna lära sig att läsa och skriva – även de som inte hade tillgång till så mycket utbildning. Hangul är helt fonetiskt, så när du väl har lärt dig symbolerna för de 14 konsonanterna och de 10 vokalerna, kan du läsa vad som helst på koreanska. Ju fortare du slutar med koreanska fonetiskt stavat på ditt modersmål, desto bättre.

2. Läs högt

Så fort du fått grepp om hangul, börja praktisera dina läsfärdigheter. Det spelar ingen roll på det här stadiet om du inte förstår orden du läser, men att vänja dig vid att läsa och att uttala orden högt är nyckeln till att bli förtrogen med det nya språket. Ju mer du läser och övar, ju mindre ”främmande” blir koreanskan som koncept. Använd filmaffischer, barnböcker, onlinetidningar eller helt enkelt den koreanska versionen av Google – Naver – för att få daglig övning. Det spelar ingen roll vad du läser, se bara till att du gör det med hög röst!

3. Sätt upp mål du kan nå

Koreanska uppfattas allmänt som ett av de svåraste språken i världen att lära sig för de som talar europeiska språk, så det är viktigt att acceptera att du inte kommer att lära dig koreanska på så kort tid som en månad. Motovation är en huvudingrediens i språkinlärning, så se till att du har tillräckligt för att hålla igång, sätt upp små delmål för dig själv på din väg att lära dig koreanska. Anpassa dina mål till din studiestil – vill du ha lärt dig ett visst antal ord? Vill du ha lärt dig att kunna använda futurum? Eller vill du ha uppnått en viss nivå, som A1 eller A2 i koreanska på en viss tid?

När du väl har fastställt dina kortsiktiga mål, har du något att arbeta emot som är mer gripbart än ett helt språk på en gång. Du kommer snart att märka hur du kan lära dig koreanska snabbt på det här sättet – genom motivation och koncentration på de mindre bitarna!

4. Snacka

Tack vare modern teknik har du massor av människor med koreanska som modersmål inom räckhåll! Målet här är att använda internet och appar för att leta upp människor som studerar koreanska eller har språket som modersmål och som ger dig chansen att öva som och när du vill. Konversation kan kännas skrämmande i början, så börja öva genom att leta upp koreanska forum online, eller titta på Instagram för att kolla eller lägga till i kommentarerna.

När du känner dig färdig att börja konversera på koreanska – även om det bara är på grundnivå – använd appar som Hellotalk, vilka sammanför dig med folk runt om i världen som har språket som modersmål för att utbyta meddelanden, skicka röstmeddelanden och komma överens om att ringa varandra om du verkligen känner för att konversera.

Om du har riktig tur, kan du få dessa onlinekonversationer att utvecklas till möten i verkliga livet. Kolla om det finns några som vill ha språkutbyte i området där du bor, eller om det finns någon konversationsklubb du kan gå med i. Ju mer du pratar, ju säkrare känner du dig och du ju bättre går det att lära dig koreanska snabbt.

5. Upplev fördjupning

Sydkorea kan kännas som väldigt avlägset, men med alla ”K-” som K-drama, K-pop, etc. är det lätt att komma i kontakt med koreansk kultur varifrån som helst via internet. Se de bästa koreanska dramerna utan undertexter, eller lär dig orden till en koreansk popsång. Skapa fördjupning i landet genom att omge dig med TV-shower, poddar och tidningar – allt som du kan få tag på!

Om du verkligen vill få erfarenhet av total fördjupning och snabbt utveckla dina färdigheter genom direktkontakt, är en språkresa till Sydkorea ett fantastiskt sätt att utveckla all den kunskap du tillägnat dig genom att följa ovannämnda strategier. Vilket sätt kan vara bättre för att studera koreanska än att få praktisera varenda dag med infödda och personligen uppleva kulturen! Det kan bli ditt livs språkupplevelse!

Upplev koreansk fördjupning

By Emily Lawrenson

What do you think?