Hur du lär dig japanska snabbt – 5 tips

Lär dig språk November 19, 2019

Att lära sig japanska har aldrig tidigare varit så populärt! Enligt The Japan Foundation studerade nära fyra miljoner människor japanska utanför Japan under 2018 – och antalet fortsätter att öka! Bland dessa fyra miljoner finns folk s om är fascinerade av animé och manga. Andra älskar japansk kultur, mat eller kampsport. Och många andra vill få ett försteg i jobbet eller drömmer kanske om att kunna arbeta i Japan. Oavsett anledningen du har för att lära dig detta fascinerande språk, kolla dessa fem tips om hur du kan lära dig japanska snabbt.

1. Prata, prata, prata

Alla vet att det bästa sättet att lära sig ett språk är att tala det. Om du inte kan åka till Japan för att studera, finns det gott om andra sätt hur du kan få in japanska i ditt liv. Om du har tur nog att ha japanska vänner eller kollegor, eller även vänner som lär sig japanska, ta dig då tid att prata med dem – även om du bara kan några få fraser till att börja med. Du kan också gå med i en språkutbytesgrupp (lokala skolor och universitet är bra ställen att leta efter dem). Hittar du ingen grupp? Varför inte då starta en själv? Det är lättare än någonsin att starta en onlinegrupp med folk som har liknande intressen. Dessutom finns det numera en uppsjö av digitala källor för språkutbyte som till exempel HelloTalk, som låter dig kontakta, chatta och utbyta språktips med infödda japaner gratis.

2. Börja med 1 000 ord

Visste du att de 1 000 mest använda orden i japanska bildar 70 % av de skrivna texterna? Lär dig dessa 1 000 ord och du får en fantastisk start! Det finns många sätt att lära sig detta basordförråd, men minneskort är ett av de mest praktiska sätten att lära sig. De är enkla att handha eftersom du kan använda dem exempelvis på bussen eller när du äter frukost för att testa dig själv. Och om 1 000 ord låter mycket, starta då med de 100 vanligaste och mest användbara orden. Att lära dig dessa ger dig självförtroende att jobba vidare mot tusenordsmålet!

3. Gör lärandet roligt

Håll dig motiverad genom att göra lärandet av japanska roligt! Titta på dina japanska favoriter bland TV-shower och filmer, läs dina favoritmanga högt eller sjung med i japanska sånger. Ju mer kontakt du har med japanskan, desto mer lär du dig! Lyssna på japansk radio – du behöver inte förstå vad som sägs till att börja med, eller pröva på karaoke (och håll dig till japanska sånger naturligtvis!).

4. Håll dig till verkligheten: nyheter och poddar

Om du redan är på medelnivå, är att följa nyheterna ett bra sätt att lära dig mer vokabulär och de vanligaste använda japanska fraserna. Det finns många användbara källor för detta, inklusive NHK News Web Easy, som har förenklade nyheter för studerande från Japans nationella radio. Ett annat bra alternativ är News in Slow Japanese, som också har en podd, eller Bilingual News, som har nyheter både på japanska och engelska. Utmärkt inte bara för språket utan även för förståelsen för den lokala kulturen.

5. Studera japanska utomlands

Om du verkligen vill lära dig japanska snabbt, finns det inget bättre sätt än genom en språkresa till Japan i total fördjupning.  Det är det enklaste sättet att avancera i dina färdigheter i japanska snabbt eftersom du kommer att kunna praktisera japanska dygnet runt. Plus att du får tid att ta till dig landets unika kultur och traditioner (läs vår lista Rätt och fel i Japan). Vare sig du vill lära känna den neonbelysta huvudstaden Tokyo eller njuta den avslappnade charmen i Kobe, kommer din språkresa till Japan att ge dig en livsavgörande upplevelse du aldrig glömmer!

Lär dig japanska i Japan!

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?