Fem tips hur du lär dig franska snabbt

Lär dig språk June 23, 2020

Åhh, franska! Franska, som ofta kallas kärlekens språk, är också diplomatins språk och talas av över 300 miljoner människor i 29 länder på fem kontinenter! Vill du bli en av de 120 miljoner studenter runt om på planeten som för närvarande lär sig detta fantastiskt vackra språk? Vare sig du är nybörjare eller redan har en del kunskaper, lär dig några fraser hemma på din fritid eller planerar en språksemester utomlands i ett fransktalande land, visar vi dig hur du adderar litet je ne sais quoi, som snabbar upp ditt lärande! Läs våra fem bästa tips hur du lär dig franska snabbt!

Fördjupa dig i språket

Alla vet att det bästa sättet att lära sig ett språk är genom total fördjupning, så försök att omge dig med franska så mycket som möjligt. Ju mer du hör det, ju bättre blir du! Kolla franska TV-serier på Netflix eller andra appar eller se vad du kan hitta på YouTube. Till att börja med kommer du att behöva titta med undertexter, men vare sig du är nybörjare eller mer avancerad, är TV-tittandet ett jättebra sätt att fånga upp franska uttryck och att vänja sig till språkrytmen. Den franska kulturtevekanalen TV5Monde har gott om material för att lära sig franska inklusive TV-program, övningar, interaktiva spel och mycket mer. Om du inte är så mycket för att se på la télé, kan du pröva att lyssna på podcasts – det finns många som är skapade för studenter på alla nivåer, till exempel One Thing In A French Day. Du bör också försöka läsa så mycket som möjligt – leta upp franska veckotidningar online om du är nybörjare så att du kan använda bilderna som hjälp. Sen kan du fortsätta med bloggar, serietidningar (Tintin är en vinnare) eller enkla romaner (ett bra tips är att starta med en bok som du redan läst på svenska).

Övning ger färdighet

Se till att ta varje tillfälle som bjuds att tala franska! Om möjligt, försök att skapa ett språkutbyte med någon som har franska som modersmål, eller gå med i en Meetup-grupp – kanske en bokklubb eller en vinprovningsklubb – där du kan njuta av roliga aktiviteter med fransktalande. Du kan också ladda ner en gratis språkutbytesapp som HelloTalk, som kopplar ihop dig med någon som har franska som modersmål. Och om du ändå inte har någon att prata franska med så prata med dig själv (allvarligt), din hund, din kaffemugg … Bara fortsätt prata! Tala högt – inte mumlande eller tyst för dig själv (även om det känns dumt i början) – och du kommer att upptäcka att övning verkligen ger färdighet! Ooh la la!

Roliga idéer hur du lär dig franska

Sätt upp lappar på allting hemma – bord, skåp, kylskåp, mugg, dörr – som hjälp att utöka ordförrådet. Du kan också göra din egen ordbok och göra en teckning för varje nytt ord. Ett annat roligt tips för att lära dig franska snabbt är att sjunga med i franska sånger, vare sig det är barnvisor, klassiker med Edith Piaf (vem älskar inte att vråla La Vie En Rose i duschen?) eller Lomepals senaste hit. Du kan även lösa korsord eller spela ”Hänga gubbe” på franska på webbplatser online (som denna). Alternativen för att göra lärandet roligt är oändliga!

Ge dig själv en knuff och studera för en officiell examen

Ibland behöver vi litet extra motivation för att lära oss. Eller kanske vill du ta ett officiellt diplom för din yrkeskarriär. Hursomhelst är det värt att undersöka de officiella franska språkexamina från franska utbildningsdepartementet: DELF och DALF. DELF (A1 och A2) är elementära examensnivåer, DELF (B1 och B2) är examen på medelnivå och DALF (C1 och C2) är för avancerade nivåer. Genom att sätta upp ett mål kan du sporra dig att höja din nivå i franska!

Studera franska utomlands

Självklart finns det inget bättre sätt att lära sig ett språk än att tillbringa tid i landet där det talas. Du kan ta med dig det du lär dig i klassrummet och praktisera det i affärer och på kaféer och du kan insupa kulturen i ditt värdland. Det enda du behöver göra är att välja var du vill studera franska! Skulle du vilja ströva runt på boulevarderna i Paris i Frankrike? Om Alperna frestar kan du fara till Schweiz. Eller kanske besöka något varmt och exotiskt som Martinique. Eller resa till Kanada för att förstå exakt hur franska skiljer sig på vardera sidan Atlanten (vi har en blogg om det här!).

Vi hoppas du har fått några tips och blivit sugen på att lära dig franska snabbt och ha roligt under tiden. Snart är du på väg att kunna tala franska som en infödd.

Lär dig franska i fördjupning

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?