Bli aldrig kuggad igen

Lär dig språk May 14, 2015

shutterstock_96985712 copy

”Det är mycket viktigt att vara insiktsfull när du gör ett prov”, enligt Terry Prachett i Moving Pictures. ”Många lycksamma karriärer inom gatusopning, fruktplockning och gitarrspel i tunnelbanan har grundats på en brist på förståelse av detta enkla faktum.”

Om du tar insikt som utgångspunkt – en bra idé i livet rent allmänt – finns det många saker du kan göra för att säkra att du lyckas väl med din nästa examen. Vi träffade Liz från British Study Centres i Bournemouth för att få hennes tips om hur att förbereda sig för en examen.

1. Känna till hur provet är upplagt

Olika prov har olika uppdelningar av innehållet och det är rätt lätt att ta reda på vad du kan förvänta dig. Det är mycket lättare att förbereda dig när du vet exakt vad du förbereder dig för.

Du kan hitta information på olika forum från folk som tidigare gjort provet och lärare kan också ge dig råd baserade på deras erfarenhet.

2. Ge dig tillräckligt med tid

Få saker känns värre än att känna sig stressad eller oförberedd när du går in för att göra provet. Att bestämma ett datum och att ha en planering hjälper dig att känna dig ordentligt förberedd och säker, så att du kan vara lugn när den stora dagen kommer.

3. Organisera och planera din tid för studier

Om du studerar utomlands kan det finnas en frestelse att falla in i en ”semesterstämning” och självklart är det viktigt att gå ut och roa sig och njuta av ditt resmål. Men när du studerar inför ett examensprov är det viktigt att sätta upp en studieplan som är realistisk för dina behov.

4. Använd diagram i dina studier

Diagram ger en visuell hjälp att repetera och för att understryka viktiga delar av språket. Detta kan vara speciellt användbart för olika skriftliga prov.

5. Öva på gamla prov

Öva på gamla prov för att vänja dig vid typen av frågor och uppgifter som ställs. Detta hjälper dig även att använda rätt mängd tid på de olika provdelarna.

6. Studera under den tid av dagen som passar dig bäst

Bara du vet vilken tid av dygnet som är bäst för dig att studera på, men utnyttja dessa timmar väl, eftersom koncentration är viktig för att klara ditt examensprov.

7. Hitta en specifik studiegrupp för en viss examen

Att hitta en klass där det ges tillfälle till interaktion, diskussion och lärar- eller mentorstöd, höjer också din motivation. Vi erbjuder förberedande kurser för ett brett antal officiella språkexamina, inkluderande kortare sommarkurser på frestande resmål.

Du hittar några av våra populära resmål för förberedande examenskurser i engelska i denna artikel.

8. Kursböcker och kurser online

shutterstock_131316983 copy

Om du inte har tid eller pengar för en specialiserad förberedande kurs, finns det en del kursböcker publicerade som guidar dig fram till provet och ett antal onlinekurser som erbjuder förberedelser, tester och provteknik.

Du får inte samma sociala, internationella upplevelse som under en språkresa, men grunderna för att avlägga provet får du.

9. Bilda en studiegrupp med vänner

Att studera tillsammans med vänner som skall göra samma prov betyder att ni kan hjälpa och stödja varandra. Att komma överens på förhand om en viss mängd tid under vilken ni ska fokuserar på ett specifikt område, hjälper er att utnyttja tiden effektivt.

10. Få tillräckligt med sömn

shutterstock_186566120 copy

Arnold Schwarzenegger sover sex timmar per natt (”vissa av er säger att ja, men jag sover åtta eller nio timmar per natt och till er säger jag: OK, då får du sova snabbare” ), Margaret Thatcher sov fyra timmar medan de flesta av oss siktar på mellan sju och åtta timmars sömn per natt. Oavsett dina behov, se till att du får den sömn du behöver – och inte bara på natten före provet.

11. Ta regelbundna pauser

Och få frisk luft!

12. Drick rikligt med vatten (inte kaffe)

Att dricka ordentligt med vatten är ett av de enklaste sätten att förbättra hälsan och att hålla kroppen i trim. Du kan fira med något starkare när du väl har gjort examensprovet.

13. Läs frågorna med eftertanke

Allt ditt hårda arbete blir till intet om du inte svara på frågorna som ställs. Läs frågan, läs den en gång till och tänk igenom den. Sen kan du visa dem vad du lärt dig!

Vilka är dina tips om hur att förbereda sig inför ett prov?

By Alex Hammond

What do you think?