Italien – matens kungarike

Lär dig språk June 26, 2013

Det italienska köket har nått längre ut i världen än till och med Julius Caesars trupper kunde ha tänkt sig. Pizza och pasta är populärt från Piacenza till Perth via Patagonien.

En av de bästa sakerna med att lära sig italienska i Italien är att man kan njuta av den utmärkta italienska maten. Detta är ett land där matlagningen är en central del av kulturen och familjer spenderar timmar tillsammans runt matbordet och de kulinariska kunskaperna förs vidare till varje generation.

Vi bad personalen på våra italienska kontor och våra partnerskolor i Italien att rekommendera en lokal maträtt. Här är deras rekommendationer:

Milano: Risotto alla Milanese

Risotto-alla-Milanese

Foto: iz4aks

Oliver från ESL:s kontor i Milano rekommenderar den utsökta lokala risotton:

“Att besöka Italien utan att smaka på denna lokala maträtt är hädelse! Varje region har många olika lokala maträtter, men om du kommer till Milano borde du verkligen prova den kända risotto alla Milanese. Det mest framträdande är den gula färgen som kommer från saffran.” Olivers tips om var man kan hitta denna utsökta rätt är Osteria La Piola (“mycket nära Città Studi och perfekt för studenter”) och Ambrosiano (“ett hotell som fått utmärkelsen Milanos bästa risotto”).

Risotto är utsökt bara för sig självt, men det serveras ofta med ossobuco.

Du kan ta reda på mer om historian bakom och recept på Risotto alla Milanese på denna hemsidan.

Klicka här för mer information om våra kurser i italienska i Milano

Sicilien: Pasta pesce spada e menta

Pasta-con-Spada-e-Menta

Ketty Scarcella från vår partnerskola Babilonia i Taormina, Sicilien, rekommenderar Spaghetti con Spada e Menta – spaghetti med svärdfisk och mynta.

Ketty berättar: “Havet runt Sicilien är en verklig skattkammare, som erbjuder oändligt med gastronomiska inblickar i öns traditionella smaker. Att prova det sicilianska köket är att komma i direkt kontakt med öns antika traditioner som samlats av alla som erövrat ön. Faktum är att sedan ön var en grekisk koloni har den utsökta fisken, som har kunnat fiskas längst Siciliens kust, varit känd över hela den antika världen. Från början av 800-talet till 1000 e.Kr.  då ön kontrollerades av araber började man använda sötsur sås när man tillagade fisk, kött och grönsaker.”

“Bland de mest kända fiskprodukterna är de friterade karparna, som på sicilianska kallas cicireddueller sciabbacheddu, och ofta säljs på marknaderna i Palermo, precis som annan typisk mat man kan hitta i gatuköken, exempelvis bläckfisk, sjöborrar och både råa och tillagade skaldjur. Marknaderna är en av de saker jag älskar mest med mitt land… de är som en resa genom Siciliens kultur: atmosfären, magin, färgerna, rösterna och kaoset… upptäckandet av det genuina Sicilien.”

Pasta pesce spada e menta är populärt på Sicilien som primo piatto. Du kan hitta receptet för denna enkla men utsökta rätt här.

 Läs mer om våra kurser i italienska i Taormina

Verona: Risotto all’Amarone

Risotto-all-Amarone

Sonia från ESL:s kontor i Verona rekommenderar Risotto all’Amarone

“Inget besök till Verona är komplett utan att ha provat på den kända risotto all’Amarone, en av de mest utsökta rätterna i det traditionella italienska köket. Tre utmärkta topprodukter från regionen ger denna maträtt sin unika smak.”

“Risotton, som ofta serveras med parmesanost, görs med Vialone Nanoris, ett typiskt ris för denna region, Monte Veroneseosten och, självklart, det röda vinet Amarone. Det sistnämnda, som bokstavligen betyder “väldigt beskt”, skapades 1940 av ett misstag som en vinmakare gjorde: nu har det blivit det mest prestigefyllda och uppskattade vinet i regionen.

Du kan hitta receptet här.

Läs mer om våra kurser i italienska i Verona

Salerno: Scialatielli ai Frutti di Mare

Scialatielli-ai-Frutti-di-Mare

Fabiola från vår partnerskola Accademia Italiana i Salerno rekommenderar Scialatielli ai Frutti di Mare:

“Salerno är inte en turiststad och detta återspeglas i de lokala maträtterna, som är mycket traditionella med produkter som är typiska för regionen, så som mozzarella di bufala, olivolja, tomater s.marzano, citroner från Amalfikusten och, självklart, fisk. Det är nästan omöjligt att välja en maträtt, men det finns något du verkligen inte får missa när du besöker oss: “scialatielli ai frutti di mare“, som är en speciell sorts handgjord pasta med skaldjur.”

Scialatielli gjordes för första gången i Amalfi 1978 av kocken Enrico Cosentino. Namnet är i den lokala dialekten och kommer av att man slagit ihop två ord, “sicalare”, som betyder att njuta, och “tiella”, som betyder stekpanna, och som används för att förbereda såsen. Denna speciella sorts pasta görs vanligtvis med mjöl, mjölk, olivolja, getost, peppar och salt. Vad som verkligen gör denna rätt annorlunda mot andra är att pastans textur absorberar skaldjurs- och tryffelsåsen och ger den speciella smaken som uppstår när dessa ingredienser blandas.

Du kan hitta receptet här. Ta också en titt på vårt speciella “italienska + gastronomi och vin”-program i Salerno, som inkluderar matlagningslektioner för traditionell mat och vinseminarier med vinprovning.

Läs mer om våra kurser i italienska i Salerno

Rom: Coda alla vaccinara

Coda-alla-vaccinara

Foto: Euge

Loris från ESL:s kontor i Rom rekommenderar Coda alla vaccinara, en romersk gryta gjort på oxsvans.

En gång i tiden fick ibland Roms slaktare betalt med överblivna delar av slaktade djur, bland annat inälvorna och svansarna. Självklart hittade de ett sätt att skapa en utsökt maträtt av detta, och så skapades Coda alla vaccinara, genom att använda oxsvansar. Det är en smakrik gryta som ofta är lite söt, för att balansera den mot alla de starka kryddor som används. En grundläggande romersk maträtt!

Ta en titt på 10 saker att göra i Rom för under €20 eller ta reda på mer om våra kurser i italienska i Rom

Bologna: Tortellini

Tortellini-in-brodo

Foto: paPisc

Giovanna från ESL:s kontor i Bologna rekommenderar Tortellini:

“En mycket typisk maträtt från Bologna som vi varmt rekommenderar är Tortellini (eller turteléin, som den kallas av lokalbefolkningen). En legend, född ur städerna Bologna och Modenas rivalitet, berättar att tre av de olympiska gudarna skickades att lösa konflikten: Mars, Venus och Bacchus.

Under deras resa stannade de en kväll på ett värdshus mellan de båda städerna. Värden blev så tagen av Venus skönhet, att han inte kunde låta bli att kika in i hennes rum genom nyckelhålet. I ljuset av de två stearinljusen kunde han endast se hennes navel och valde att återskapa den med pastan han höll på att förbereda. Därför kallas Tortellini även för Venus navel.”

“Idag är inte julen komplett utan Tortellini in brodo, och du kan inte åka härifrån utan att ha smakat den.”

En lokal dikt om Tortellini

Quale cibo sopraffino
è il felsineo tortellino:
dentro al brodo di cappone
te lo mangi in un boccone,
se poi metti panna o ragù,
te lo gusti ancora di più.

Översatt

Vilken fantasstisk smak
har denna tortellini Bolognese:
I kycklingbuljongen
äter du den i en tugga
Och med grädde eller sås
Kommer den att smaka ännu bättre

Få reda på mer om våra kurser i italienska i Bologna.

Toscana: Pappa al Pomodoro

Pappa-al-pomodoro

Foto: Mike65444

Giorgia från vår partnerskola Linguaviva i Florens rekommenderar Pappa al Pomodoro:

“Om du frågar vilken italienare som helst om pappa al pomodoro kommer de att börja sjunga den kända sången ‘Viva la pappa col pomodoro ….viva la pappa… pa… col po..po..pomodoro che è un capolavoro!’ en nonsensramsa som Rita Pavone gjorde känd i TV under sent 60-tal, baserad på Gian Burrasca: en mycket känd italiensk barnhistoria som handlar om en fräck och stygg pojkes tvivel, i början av 1900-talet, då hans desperata familj skickar iväg honom på en internatskola.”

Pappa al pomodoro är en typisk toskansk soppa som kombinerar väldigt enkla ingredienser: tomater, bröd, lök, vitlök, basilika och olivolja. Som med många toskanska soppor är det en rik och fyllig soppa på grund av brödet som läggs till för extra konsistens. Det var så här maten skapades – mättande och med grundläggande ingredienser. Detta då folk som bodde på landsbygden inte hade råd med kött, så den vardagliga maten fick bestå av grönsaker, bröd, bönor, olivolja, vilka är några av de typiska produkterna som produceras i Toscana.”

“En annan smakrik och typisk toskansk soppa är Ribollita… mer om det nästa gång. Pappa al pomodoro smakar bäst med ett lätt vitt vin, helst från Elba, med en fräsch somrig smak.”

Om du vill smaka en god pappa al pomodoro i Florens rekommenderar Giorgia Trattoria Baldini. Eller kan du hitta ett recept här.

Läs mer om våra kurser i italienska i Florens

Har denna artikel fått upp din aptit för att åka till Italien? Klicka här för att få reda på mer om våra kurser i italienska i Italien och våra speciella Språk PLUS gastronomi-kurser runt om i världen.

By Alex Hammond

What do you think?