5 serier som hjälper dig att lära dig tyska

Lär dig språk April 10, 2021

Tyska har ökat i popularitet under senaste åren – om det beror på Tysklands enorma betydelse inom EU, snabbt ökande globala affärer, eller bara därför att folk är nyfikna på vad Rammstein verkligen sjunger om, har tyska blivit ett av världens populäraste andraspråk att lära sig! Goetheinstitutets senaste uppskattning säger att antalet som studerar tyska ligger på ca 14,5 miljoner runt om i världen, vilket inte är dåligt för ett språk som endast är det tionde mest talade språket i världen!

Så, om du är på gång att lära dig tyska vill du säkert hitta sätt att omge dig med språket – och om du inte kan besöka Tyskland, vad kan vara bättre än genom en spännande TV-serie? TV-shower på främmande språk blomstrar på streamingsiter, så det kan vara dags att kolla upp några av de bästa serierna som hjälper dig att lära dig tyska. Även om du inte är intresserad av att lära dig språket, är dessa program klart sevärda!

1. Criminal

Inte uppdaterad på en av Netflix största succéer 2019? Det är helt enkelt kriminellt (förlåt). Denna polisserie i flera avsnitt berättar sina historier i samma format från olika länder och följer upp kriminalfall i Spanien, Storbritannien, Frankrike och, naturligtvis, Tyskland. En godbit för de som gillar psykologiska spel. Criminal är en serie du kommer att vilja se på varje språk den produceras på – ett efter ett.

2. Dark

Dark är en science-fiction med en övernaturlig touch och om du gillar thriller får du inte missa denna. Ett barn försvinner i skogens djup och ett maskhål upptäcks, vilket skapar en komplett omvälvning i den fiktiva tyska staden Winden. Mysterier och hemligheter kommer upp till ytan när serien tar oss genom tidslinjer som påverkar flera familjer – du kommer att bli fast från första avsnittet.

Dark är ett populärt kritikerval och med totalt tre säsonger planerade får du gott om tysk filmtid att njuta av … även om det är underordnat den fantastiska handlingen!

3. Stromberg

Låt oss nu ta oss till livets ljusare sida – Stromberg är Tysklands svar på den brittiska serien The Office. Det är inte vår sak att debattera om britterna eller amerikanerna gjorde detta bättre, men den tyska versionen ligger mycket närmare den brittiska än den amerikanska versionen av The Office. Till att börja med ville inte producenterna medge hur nära Stromberg var kopplad till The Office, men då de hotades av rättsliga åtgärder från BBS fick de lov att ange att serien var ”inspirerad av” Ricky Gervais/Stephen Merchants succé.

Du blir lätt absorberad av denna komedi, som är ett av våra mest humoristiska förslag på vår lista över de bästa serierna som hjälper dig att lära dig tyska! Gillar du The Office kan du försöka upptäcka var likheterna ligger medan du tittar!

4. How to Sell Drugs Online (Fast)

För att fortsätta med komedier. Denna tonårsserie är inspirerad av verkliga händelser! Den första säsongen är bara sex avsnitt lång, så du kan lätt ta dig igenom den om du vill förbättra din hörförståelse i tyska.

I den fiktiva staden Rinstein försöker Moritz och hans vän Lenny att vinna tillbaka Moritz ex-flickvän genom att sälja ecstacy online (låter som den perfekta planen). Deras projekt blir dock inte så litet som de planerat och Moritz och Lenny hamnar snabbt i stora problem. Denna serie är baserad på den sanna historien om en av Tysklands mest framgångsrika droghandlare och även om den är skriven som en komedi har den en mörk bakgrund att undersöka närmre.

5. Babylon Berlin

Ett annat kriminaldrama på vår lista, Babylon Berlin, har sänts i många länder jorden runt och hyllats så gott som enhälligt. Netflix har sänt den på 35 av sina marknader med stor framgång, inklusive i USA. Detta spännande drama visar en sida av tysk historia som sällan visas i världen, så om du är intresserad av att lära dig mer än endast språket är denna serie perfekt för dig.

I Berlin 1929 genomgår Weimarrepubliken drastiska förändringar. En ung polis förflyttas till staden för att lösa ett utpressningsfall – men det visar sig snart gå mycket djupare än så. Handlingen kombinerar brottsliga delar med Berlins oroliga politiska och socialistiska utveckling och gör den till en spännande serie som är mer än värd att följa även om du inte försöker lära dig tyska.

Så, ta fram popcorn för det ser ut som om du får mycket att öva med dessa TV-serier för att hjälpa dig att lära dig tyska – du kommer en bra bit på väg med att förbättra dina läs- och hörförståelsefärdigheter med dessa fantastiska val.

Lär dig utan undertexter

Källor:

  • https://variety.com/2019/tv/news/babylon-berlin-3-sells-35-countries-netflix-north-america-1203183271/
  • https://www.thelocal.de/20150415/german-is-fourth-most-learnt-language-globally
  • https://www.netflix.com/es-en/title/80100172
  • https://www.cosmopolitan.com/entertainment/tv/a27887179/netflix-how-to-sell-drugs-online-fast-true-story/
By Emily Lawrenson

What do you think?