Att välja mellan brittisk eller amerikansk accent

Lär dig språk November 17, 2014

Var och en som lär sig engelska står någon gång inför detta beslut : vill jag tala med amerikansk accent eller med brittisk accent? Hollywoods glamour eller Londons sofistikation? Wolf of Wall Street eller Downing Street?

Beslut, beslut…

Naturligtvis finns det viktigare faktorer när det gäller att välja var man ska studera engelska, men folk fäller omdömen utifrån accent, så undervärdera inte betydelsen av att välja din engelska accent!

Alternativ 1: den amerikanska accenten

Den mest populära accenten av alla. Spridd runt världen genom amerikansk film, musik, television och över 350 miljoner nordamerikaner (inkluderande kanadensare, eh), är detta den lättaste accenten för många människor att förstå, oavsett om det är deras modersmål eller ej.

Det finns en inneboende glamour i den amerikanska accenten: varför tror du att nästan alla sångare – även britter – anlägger en amerikansk accent när de sjunger?

Nordamerikas accenter varierar mindre än de brittiska accenterna, men det finns vissa tydliga varianter, med Boston, New York och Södern som de mest tydliga.

Vad en amerikansk accent säger om dig

Resvan och internationell, är du lika bekväm i de största städerna som på en ranch. Du konsumerar global kultur, känner till de senaste trenderna och håller dig uppdaterad om vad som är på gång runt omkring dig. Du blir förstådd världen över.

För: Den främsta globala formen av engelska, som förstås av de flesta människor i världen.

Emot: Den främsta globala formen av engelska, som förstås av de flesta människor i världen… men, är inte det litet tråkigt?

Alternativ 2: den brittiska accenten

Så vad är den brittiska accenten? Är det det här:

Eller det här:

https://www.youtube.com/watch?v=7K3yXB7TbBU#t=13s

Eller det här:

Eller, antagligen, något som det här:

… och alla dessa är bara från England. Besök Skottland, Wales och Irland/Nordirland och du kommer att möta väldigt olika accenter.

Många männsikor förknippar antagligen den brittiska accenten med den engelska som hörs på BBC, vilket antas vara en neutral form, men som i verkligheten liknar den engelska som talas av den förmögnare medelklassen i områdena runt London. Det är också standardaccent för superskurkarna i hollywoodfilmer.

Vad en brittisk accent säger om dig

Du förstår tradition, uppskattar livets finare sidor och lyssnar antagligen till god musik. Du bär med dig traditionen att konversera och ger intryck av att vara väluppfostrad.

För: Sofistikerad, respekterad och ofta ansedd som den sexigaste engelska accenten.

Emot: Mindre förstådd globalt, kan låta litet snobbig.

Alternativ 3: Aussie/Kiwi/ Sydafrikansk

Australiensare och nya zeeländare tycker om att reta varandra för många saker, däribland accenter.

Kiwis som retar Aussies:

Aussies som retar Kiwis:

Den sydafrikanska accenten, emellertid, har en unik och tydlig klang:

https://www.youtube.com/watch?v=Qyg8ungEAzQ

Dessa accenter är inte lika lätta att genast känna igen som den nordamerikanska eller den brittiska accenten, men var och en är distinkt på sitt eget sätt. Intressant nog har tendensen hos Aussie/Kiwi-engelska att höja tonläget i slutet av en mening (känt som högt stigande terminal, som i många språk används för att signalera en fråga) spritt sig till andra varianter av engelska.

Vad dessa accenter säger om dig

Lämna de brittiska och amerikanska accenterna till massorna. Du har valt din egen väg, rest söder om ekvatorn och erfarit en annan livsstil.

För: Individualitet. Med ryggsäck på ryggen har du varit ute på äventyr.

Emot: Folk kan börja prata med dig om cricket, så var beredd!

Alternativ 4: Kameleonten

Du lägger dig till med en amerikansk accent när du talar med amerikaner, en australiensk accent när du talar med Aussies och en brittisk accent när du talar med britter (eller medvem som helst som du vill charma).

Vad detta säger om dig

Flexibel, kommunikativ, men svår att sätta fingret på. En medborgare i den globaliserade världen och verkligt allround.

För: Visar dina färdigheter i engelska, får din samtalspartner att känna sig bekväm.

Emot: Vem är du? Vem är du egentligen? Vet du det själv längre?

Vilken är din favoritaccent: amerikansk, brittisk eller någon helt annorlunda?

By Océane Tache

What do you think?