Vilken engelsk examen borde jag ta?

Karriär September 16, 2019

Funderar du på vilken engelsk examen du borde ta? Du är inte ensam? Medan du botaniserar bland alla engelska examina som erbjuds, är det några saker du bör tänka på för att vara säker på att du väljer den rätta.

Först av allt, börja med att göra ett nivåtest (en engelsk onlinetest fixar detta) för att fastställa var du står idag och så att du kan sätta upp realistiska testmål. Därefter bestäm dig för om du behöver fokusera på brittisk eller på amerikansk engelska och om du vill ta en kommersiellt inriktad, allmänt inriktad eller kommunikativt inriktad examen. Slutligen, anmäl dig till en förberedande examenskurs i engelska för att preparera dig inför den stora examensdagen!

Färdig för att se vilken examen som är den rätta för dig? Då kör vi!

Cambridgeexamina

Cambridgeexamen är provet med stor P att göra om du reser till ett land där det talas brittisk engelska. En prestigefylld serie examina med certifikat för olika nivåer, så allt du behöver göra är att ta reda på vilken som passar din språknivå!

 • B1 Preliminary (PET)

Om du behöver visa dina baskunskaper i engelska, starta då med denna examen för lägre medelnivå (B1). Den består av en läs- och skrivdel (1,5 timmar), ett hörtest (30 minuter) och en konversationsövning (ca 10 minuter).

Enligt British Council bör du, för att klara provet, kunna ”uttrycka vad du gillar och inte gillar och diskutera detta med andra, förstå talad och skriven information och instruktion och skriva ett personligt brev, eller ta anteckningar från ett möte eller diskussion”.

 • B2 First (FCE)

Nästa högre nivå är examen för medelnivå (B2). Detta är en mycket vanlig examen, så det finns många förberedande kurser och tillgängliga examensdagar. Den skiljer sig från PET i det att den första delen är läsförståelse och användande av engelska (grammatik), följd av skrivning, hörförståelse och tal. Bered dig på att kunna hålla en ganska spontan flytande konversation och att kunna producera ett hyggligt välformulerat skrivet dokument

 • C1 Advanced (CAE)

Samma utformning som FCE (bara längre). Detta engelska examenscertifikat garanterar dig tillträde till nästan alla engelska universitet. Se till att dina kunskaper är tillräckligt vassa för att vara i nivå med andra utländska universitetsstudenters.

 • C2 Proficiency (CPE)

Endast de allra bästa kommer upp till denna nivå i engelska! Den är utformad precis som FCE och CAE, men du behöver behärska engelska nästan som vore det ditt modersmål för att klara denna tuffa examen. Att läsa böcker på engelska och se filmer utan undertexter är en hjälp att förbereda dig!

 • IELTS (International English Language Testing System)

Detta är en Cambridgetest som är utformad för studenter som är intresserade av att studera utomlands i ett engelsktalande land. Hörförståelsedelen av examen innehåller accenter från Storbritannien, USA, Nya Zealand och Australien till exempel. Här finns också läs- skriv och talprov. Anmäl dig till denna examen om du behöver kunna visa på en grundläggande nivå för att flytta eller studera utomlands.

Cambridgeexamina i affärsengelska

Om du undrar över vilken examen i engelska du borde ta för din yrkeskarriär, då är Cambridgeexamina i affärsengelska någonting för dig!

 • B1 Business Preliminary

Betraktad som ett sätt ”att få de praktiska språkliga färdigheterna som behövs för att göra affärer på engelska”, är denna examen idealisk för de som då och då behöver engelska i sitt arbete.

 • B2 Business Vantage

Nästa steg upp är Business Vantage. För denna examen ska du kunna bidra och vara med under möten på engelska, läsa affärsartiklar på engelska och kunna författa välskrivna e-mails och kortare rapporter.

 • C1 Business Higher

För den högsta nivån av examen i affärsengelska, behöver du känna dig helt bekväm i en mångkulturell och strikt engelsktalande arbetsmiljö. Precis som de två tidigare två examina, innehåller denna delar med läsförståelse, skrivning, hörförståelse och tal. Ditt CV kommer att skjuta i höjden och komma överst i högen med detta certifikat!

 • Linguaskill (tidigare BULATS)

Söker du snabba resultat? Då är detta ditt prov! Från och med 2020 kommer BULAT-proven att fasas ut till förmån för Linguaskills, ett onlineprov i engelska som levererar ditt resultat inom bara 48 timmar. Provet har två delar: läsförståelse och hörförståelse, samt skrivning och tal.

De nordamerikanska examina

Om du tänker dig att studera utomlands vid ett universitet i USA, läs då om dessa två prov.

 • TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

Tillsammans med IELTS är detta den mest allmänt accepterade examen för tillträde till universitet. TOEFL föredras i USA och i Kanada. Målet här är att utvärdera om du har tillräckliga kunskaper för att följa universitetsundervisning som ges endast på engelska. Det är inte överraskande att provet innehåller läs- och hörförståelse, tal och skrift.

 • TOEIC (Test of English in International Communication)

Vad skiljer då TOEIC-examen från en TOEFL-examen? TOEIC-examen riktar sig mot arbetslivet. Din läs- och hörförståelse utvärderas, liksom tal och skrift och är en perfekt examen om du är intresserad av ett jobb där engelska är ett krav.

Har du blivit snurrig av alla förkortningar? Det må finnas mycket som erbjuds när det gäller officiella engelska examina, men beväpnad med dina nya kunskaper, hoppas vi att du nu vet exakt vilken examen i engelska du bör välja.

Fortfarande förvirrad? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna att välja!

Hitta din perfekta examenskurs i engelska

By Leah Ganse

What do you think?