Fem skäl till varför att lära dig kinesiska kommer att boosta ditt CV

Karriär June 15, 2021

Om du vill att ditt CV ska stå ut från resten, lär dig kinesiska. Varför? Tja, den kinesiska ekonomin är för närvarande den näst största i världen och ser ut att nå topplaceringen på ungefär ett decennium. Det är MYCKET affärer som görs på mandarin. Och massor av företag vill göra affärer i Kina eller med kinesiska företag. Plus, hur kan man inte vilja utforska en av världens stora kulturer genom dess språk – helst, genom att besöka landet på en språkresa utomlands?

Läs vidare för att ta reda på våra främsta fem skäl till varför att lära dig kinesiska kommer att boosta ditt CV!

1. Kinas ekonomi blomstrar

Kina har den näst största globala ekonomin som BNP och dess extraordinära tillväxt är inställd på att fortsätta: Kina förväntas bli världens största ekonomi år 2032 och det var den enda stora ekonomin som rapporterade ekonomisk tillväxt för 2020. Plus, när landet öppnas upp mer och mer för internationell verksamhet och konsoliderar sin status som ett globalt handelscentrum, exploderar efterfrågan på personer som talar kinesiska och som har en inblick i dess unika kultur. Om du har kinesiska språkkunskaper och den kulturella förståelsen att fungera i ett kinesiskt sammanhang, kommer du att ha ett försprång gentemot andra kandidater när det gäller att ansöka om ett jobb. När allt kommer omkring, även Mark Zuckerberg tycker att det är viktigt att kunna tala mandarin för att främja sitt företag i Kina!

2. Att lära dig kinesiska gör dig smartare

Studier har visat att de som talar kinesiska använder båda hjärnhalvorna, medan man i nästan alla andra språk bara använder vänster. Så, om du lär dig mandarin och adderar det till ditt CV, visar du potentiella arbetsgivare att du inte bara har eftertraktade språkkunskaper, utan att du också är smart! Att lära dig kinesiska är inte lätt, men det är bra att veta att du kommer att ge din hjärna en verkligt bra träning medan du studerar. Och det finns naturligtvis dussintals andra fördelar med att vara tvåspråkig, eller till och med flerspråkig, inklusive att vara bättre på problemlösning och att kunna göra flera saker samtidigt – båda kvaliteterna är högt värderade av potentiella arbetsgivare!

3. Fler än 1,2 miljarder människor talar kinesiska

Mer än en fjärdedel av världens befolkning talar kinesiska – det är många människor som du kommer att kunna kommunicera med om du lär dig det här vackra språket! Kinesiska är ett av de sex officiella språken i FN, och det är också det officiella språket i sex länder, inklusive stora internationella handelscentra som Singapore, Taiwan och Hong Kong. Dessutom betyder den kinesiska diasporan att det finns stora kinesisktalande samhällen över hela världen. Och med tanke på Kinas extraordinära ekonomiska makt och det ständigt ökande antalet kinesiska företag som arbetar globalt, finns det många möjligheter att arbeta med kinesiska företag och leverantörer i nästan alla hörn av världen.

4. Lär dig om en av världens äldsta och rikaste levande kulturer

Att lära dig kinesiska handlar inte bara om lära dig tecken och fraser. Det handlar också om att få en insikt i världens äldsta levande kultur. Kinesisk kultur har en rik historia som går tillbaka ca fem tusen år och det kinesiska språket har funnits i cirka tre tusen år. Genom att fördjupa dig i språket kommer du också att få inblick i den unika historien, traditionerna och sederna i denna extraordinära kultur. Och självklart är det bästa sättet att lära sig om en kultur att besöka landet och uppleva den personligen, till exempel genom en språkresa utomlands till Kina eller till Taiwan. Ur ett affärsperspektiv är en förståelse för kinesisk kultur och traditioner en färdighet som är mycket eftertraktad av potentiella arbetsgivare.

5. Arbeta med kinesiska toppföretag runt om i världen

Möjligheterna att arbeta med kinesiska företag runt om i världen expanderar hela tiden. Faktum är, att medan det bara fanns 29 kinesiska företag på Fortune Global 500-listan för 2008, hade antalet stigit till 124 år 2020. Fem av de kinesiska företagen på 2020-listan är teknikjättar, inklusive Kinas största teknikföretag, Huawei. Eftersom dessa företag fortsätter att öppna filialer på marknader runt om i världen, letar de efter arbetskraft som har språkkunskaper i kinesiska och kunskap om kinesisk kultur. Om du kan lägga kinesiska till ditt CV, kan du bli en av dem!

Boosta ditt CV genom att lära dig kinesiska

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?