Varför arbetsgivare föredrar sökanden som kan språk

Karriär July 4, 2017

Att ta det första steget in på arbetsmarknaden är en krävande uppgift. Även om du gjort det tidigare, kan att söka arbeta vara tufft i en miljö av exponentiellt ökande konkurrens och företag vänder sig allt oftare till jobbplattformar som Europe Language Jobs för att hitta lämpliga sökanden.

Den goda nyheten är att det finns färdigheter som bevisligen ger dig ett försprång framför andra kandidater och en av de främsta av dessa är språk. Med det massiva utbudet av språkkurser att välja bland och, naturligtvis, en viss självdisciplin, har alla möjlighet att addera ett språk till sitt CV på några månader.

Så, vad väntar du på? Ju fler språk du talar, eller ju högre din språknivå är, ju mer anställningsbar blir du.

ELJ1

 

Se till att man kommer ihåg dig

Rekryterare söker alltid efter anledningar att komma ihåg en sökande och att skilja mellan de ofta hundratals profiler de går igenom för ett jobb. Ett språk kan förvandla dig från någon man halvt om halvt kommer ihåg till ”den som talar spanska”. Ingen gillar att få en etikett klistrad på sig, men denna kan just vara den som gör att du får jobbet!

Dessutom, det faktum att en sökande talar mer än ett språk, visar rekryteraren på alla andra extra färdigheter som kommer med att vara flerspråkig.


Karaktärsdrag som särskiljer de som är flerspråkiga

Att lära sig ett språk på alla andra sätt än från barnsben är ingen liten bedrift. Vilket språk du än bestämmer dig för, kräver att lära sig språk ett antal personliga kvaliteter och skapar många fler. Dessa är många gånger högre värderade av arbetsgivare än själva språket.

Dessa omfattar: ihärdighet, motivation, kulturellt medvetande, öppenhet och förmågan att lära av sina misstag – och listan fortsätter.

Så om du fullföljt den episka resan att lära dig ett nytt språk, har du visat verkligt engagemang, organisation, hängivenhet och en massa hårt arbete. Enligt The Culture-ist, tar även det enklaste språk (de som ligger närmast svenskan) mellan 575 och 600 lektionstimmar att lära sig.

Dessa inkluderar engelska, tyska, och nederländska, samt i viss mån spanska och franska, medan man bedömer att det behövs ca 2 200 lektioner för ett svårare språk med totalt annorlunda alfabet. Hursomhelst, man får investera mycket tid och det är just vad det är: en investering.

ELJ2

 

 Hur vetenskapen stöttar språkinlärningen

Ett flertal studier har genomförts för att söka bevis för att flerspråkighet ökar din kognitiva förmåga. Nivån av grå hjärnsubstans har påvisats öka som resultat av att lära sig ett språk. Om du undrar, så är detta bra.

Att behöva jobba hårt för att komma ihåg så många olika ord och att bilda mönster som du inte visste existerade, har en positiv effekt på hjärnan. Forskare från Penn State University bevisade att lära sig ett andra språk faktiskt kan ändra formen och strukturen på din hjärna till det bättre. De fann också att detta sker med hjärnan oberoende av din ålder – så den eviga ursäkten att ”jag är för gammal” gäller inte här!

 

Ju fler språk du talar, ju fler människor lyssnar på dig

Sanningen är att ju fler språk du talar, ju fler människor kan lyssna på dig.

Med varje språk du talar öppnar du inte bara upp för nya professionella möjligheter, men också för personliga förhållanden. Plötsligt har du tillgång till en helt ny värld av folk du kan kommunicera med, vilka innan hade förblivit främlingar för dig. Karisma och kommunikationsteknik som du får med dig när du klär dig ett språk, är viktiga färdigheter som imponerar på arbetsgivare.

ELJ3

 

Globaliseringen har öppnat upp jobbsökandet. Du konkurrerar inte längre bara mot andra kandidater i din stad, du konkurrerar mot världen. Detta betyder att ge dig bästa möjliga chanser att skapa ett övertag i konkurrensen har aldrig varit viktigare.

En av globaliseringens positiva effekter emellertid, är att även om antalet konkurrenter har blivit större än någonsin, så har även dina möjligheter blivit det. Det är mer troligt än någonsin att du kommer att bo och arbeta i ett annat land och att resa har aldrig varit så lätt och så billigt.

Språk har aldrig varit som viktigt och det är arbetsgivarna väl medvetna om. Framtiden tillhör de flerspråkiga!

By Matt Mills

What do you think?