Hur du planerar ett sabbatsår: steg för steg

Karriär August 7, 2018

Bara att höra ordet ”sabbatsår” är tillräckligt för att transportera dig till en annan värld. Kanske har du drömt om att tillbringa ett sabbatsår utomlands i hela ditt liv, eller kanske har du just haft en större förändring av ditt liv så att du äntligen har fått tid att göra en sådan resa. Vad som än gjorde att du tog beslutet kommer vi att tipsa dig om hur du planerar ditt sabbatsår steg för steg.

1. Tänk efter när det skulle passa att ta ett sabbatsår

Sabbatsår, eller ”gap year”, är ett begrepp som började i England för att beskriva den period som studenterna tog mellan att de tog studenten och att de började på universitetet, men idag kan ett ”gap year” göras närsomhelst. Det kan vara mellan en kandidatexamen och början på ett masterprogram, ett sabbatsår iväg från jobbet, eller varför inte en period efter det att du gått i pension. I princip kan du ta ett sabbatsår oavsett när du känner att du skulle vilja resa bort och byta miljö! Och om ett år är för länge, kan du bestämma dig för en kortare tid som tre månader eller ett halvår – eller ta två år om du har lyxen att råda över din tid!

 

2. Bestäm dig för vad du vill göra under ditt sabbatsår

Det fantastiska med att planera ett sabbatsår är att du kan göra det till vad du vill. Det finns gott om populära alternativ, emellertid, om du behöver litet inspiration! Ta en språkkurs utomlands där du fullt ut kan fördjupa dig i kulturen på ditt resmål, gör ett volontärarbete och bidra till att förbättra det lokala livet någonstans, eller gör en praktik och förbättra dina karriärschanser. Du kan också fördjupa dig i din favorithobby eller börja med något som du alltid drömt om att göra, till exempel . Det fina med att anmäla dig till en kurs, ett volontärarbete eller ett praktikprogram, är att du får en handledare som hjälper dig genom processen, inklusive att få ansöka om visum och att hitta någonstans att bo.

 

3. Fundera på hur du ska spara ihop pengar till ett sabbatsår

När du sitter vid ditt skrivbord eller i ditt klassrum och dagdrömmer om hur du planerar ditt sabbatsår, funderar du antagligen på hur mycket pengar du kommer att behöva. Förutom att spara under månaderna innan du ska resa (säg adjö till dyra gymkort och träna utomhus, låt bli att ära ute och börja laga mat istället, sälj alla gamla saker du inte använder, etc.), finns det sätt att dryga ut finanserna så att du kan stanna borta litet längre.

Skaffa ett deltidsarbete utomlands medan du studerar eller reser. Det hjälper dig att betala levnadsomkostnaderna under ditt sabbatsår och ger dig tillfälle att träffa lokalbefolkningen i sin naturliga omgivning. Om du gillar barn kan du också fundera på att bli au pair – vilket nästan alltid inkluderar boende – eller att undervisa i ditt modersmål med program som JET i Japan eller som lärarassistent i Frankrike eller i Spanien.

 

4. Välj vart du vill resa under ditt sabbatsår

Blundade du, snurrade på jordgloben och valde den plats där ditt finger hamnade? Har du gjort upp ett excelark och samlat för- och nackdelar av alla resmål? Oavsett hur du gjort kommer du att få en fantastisk tid vart du än valt att resa. Om du inte är helt säker, fundera då på ett resmål där det finns många studenter, så att du kan hitta själsfränder. Australien, Kanada och Sydafrika är alla kända för att vara studentvänliga och råkar vara idealiska platser för att studera engelska. Några andra alternativ är Tokyo eller Seoul om du är ute efter något annorlunda!

 

5. Tänk efter hur ett sabbatsår skulle förändra ditt liv

Med all planering som måste göras, kanske du undrar vad det hela ska tjäna till och det är då som det är viktigt att fokusera på helheten. Du kommer att upptäcka ett nytt hörn av världen, möta nya människor och få vänner för livet, få erfarenheter som kan hjälpa dig att hitta ett arbete eller att komma in på universitetet i framtiden, kanske komma hem med ett nytt diplom eller en officiell examen att skryta med, för att inte tala om att göra ditt livs upplevelse. Att investera i dig själv är antagligen det bästa beslut du någonsin kommer att göra. När allt kommer omkring, om inte nu, så när då?

Börja planera mitt sabbatsår

By Leah Ganse

What do you think?