Hur man hittar en praktik i Kanada

Karriär August 17, 2021

Känns Kanada frestande? Detta nordamerikanska land är en fantastisk plats att tillbringa tid utomlands i och är erkänt studentvänlig. Om du verkligen vill få ut mesta möjliga av din tid medan du ät utomlands, kan du planera för den mest kompletta erfarenheten i form av en kurs i engelska plus en praktik. Det är ett sätt att få se landet inifrån, träffa kanadensare på hemmaplan och få en ovärderlig arbetserfarenhet. Intresserad? Läs vidare så berättar vi hur du hittar en praktik i Kanada!

 

1. Välj en stad

Det är ingen hemlighet … Kanada är enormt! Dess städer är otroligt olika, så du måste välja den som bäst svarar mot din personlighet och det arbetsområde du vill pröva på. Är du en naturälskare som gillar att bo vid vattnet och en avslappnad livsstil samtidigt med en stads bekvämligheter? Då ska du kolla in Vancouver. Söker du vibbarna i en kosmopolitisk stad och alltid har velat se Niagarafallen? Då kan Toronto vid stranden av Ontariosjön vara den perfekta platsen. När du funderar på resmål, välj då den plats där du kan se dig själv bo under en längre tid.
Med Kanadas relativt låga levnadsomkostnader och öppenhet mot studenter, kan det inte bli fel!

 

2. Planera din vistelse och skaffa visum

Nästa fråga efter att ha funderat på hur man hittar en praktik i Kanada, är antagligen om man behöver visum. Om du stannar längre än sex månader (vilket är fallet om du ska göra en praktik), måste du ansöka om ett Study Permit. Då behöver du ett antagningsbevis (letter of acceptance) från skolan som ordnar ditt praktikprogram, ett pass och intyg som visar att du har tillräckligt med pengar, vilket till exempel kan vara kontoutdrag från banken, intyg om beviljat lån eller ett brev från skolan som visar att du betalt för kursen och boendet.

Så hur ska du börja? Du kan kontakta den som organiserar ditt program och som med nöje kommer att hjälpa dig att ta dig igenom processens olika steg, eller gå till närmaste kanadensiska ambassad.

 

3. Hitta någonstans att bo

 Om du kommer att trivas under din utlandsvistelse, är nära knutet till den plats du väljer att bo på och med vem du väljer att bo. Detta beror mycket på hur självständigt du vill leva. Gillar du idén att bo med ortsbefolkningen och praktisera din engelska dygnet runt och samtidigt känna dig som hemma, då kan en värdfamilj vara rätta valet för dig. Värdfamiljer brukar bo längre bort från stadens centrum, men du får lära känna verklig kanadensisk livskvalitet och uppleva en total fördjupning i ett autentiskt kanadensiskt förortssamhälle.

Vill du vara omgiven av andra internationella studenter i din egen ålder, då kan ett universitetsresidens passa dig bättre. Med detta alternativ bor du närmare din praktikplats och skolan. Vill du känna dig ännu mer oberoende och har litet mer pengar att spendera, kan en delad lägenhet med antingen internationella eller inhemska studenter vara det perfekta valet! Känner du dig osäker föreslår vi att du bokar ett alternativ för den första delen av din vistelse och sedan förlänger det eller byter till en annan boendeform. Flexibilitet är alltid bra!

 

4. Ta din kurs

Att ha en viss nivå i engelska (vanligtvis B2 som minimum) är nästan ett universellt krav för att börja en praktik och de flesta program du tittar på börjar med en kurs i engelska av denna anledning. Och detta har massor av fördelar! Först och främst (och mest uppenbart) gör detta att du kommer upp på den nivå i engelska som krävs. Du blir också van att prata språket dagligen och plocka upp den vokabulär du kommer att behöva när du börjar på din praktikplats.

Om, å andra sidan, du redan har en tillräcklig nivå i engelska, kan du titta på våra yrkesinriktade kurser i turism, management eller hotell & restaurang till exempel. Det fina med dessa kurser är att personalen också hjälper dig med processen att hitta en lämplig praktikplats. Och att gå igenom en kurs är ett fantastiskt sätt att lära känna folk! Alla som har varit utomlands berättar att den bästa upplevelsen var alla de människor de träffade.

5. Börja jobba!

Detta är vad du väntat på … efter all tid du lagt på att undersöka, planera, spara och studera, är nu tiden kommen för din praktiktid! De vanligaste arbetsområdena att välja bland är affärer, hotell & restaurang, turism, kundservice och kommunikation. Vad är då nyckeln till framgång? Se till att göra ditt bästa, vilket betyder att komma i tid, göra mer än precis det nödvändiga, anstränga dig att lära känna dina arbetskamrater och att fråga om det är något du inte förstår eller för att vissa dig intresserad. På så sätt kommer du att få en ovärderlig erfarenhet och möjlighet till ett strålande rekommendationsbrev när du slutar!

By Leah Ganse

What do you think?