Att arbeta på ett främmande språk – vilken språknivå behöver du?

Karriär February 26, 2015

Få saker förbättrar dina språkkunskaper snabbare än att arbeta på ett främmande språk. Genom att använda språket under många timmar varje dag ökas din förmåga att använda språket och du får massor av specialiserat ordförråd. Och sedan har du after-work, kaffepauser, lunchskvaller och allt annat socialt som hör till att jobba.

Utmaningen är först och främst att hitta det där jobbet.

Vissa speciella jobb kräver en mycket hög grad av språkkunskap innan du ens kan börja fundera å dem. Exempelvis, efter de senaste diskussionerna om läkare som inte klarar att kommunicera med sina patienter, har Storbritanniens hälsovårdsmyndigheter höjt språkkunskapskraven i engelska till 7.5 för IELTS-examen (mellan C1 och C2 i Europarådets gemensamma referensram för språk).

Som jämförelse kan nämnas att de flesta toppuniversiteten i Storbritannien kräver mellan IELTS 5 och 7 för tillträde till kurser som ges på engelska.

Men att arbeta som läkare är naturligtvis ett extremt exempel, där dina färdigheter i språket kan vara skillnaden mellan liv och död.

Du kommer att hitta arbetstillfällen när du väl kommit upp på en bra medelnivå, men det finns jobb också för nybörjare.

En sak att komma ihåg …

Din attityd och din entusiasm är mer betydelsefulla för din arbetsgivare än din språknivå. Att ha en positiv attityd betyder också att du lär dig fortare, såväl jobbet som språket.

Jobb för nybörjare/lägre medelnivå (A2/B1 på CEFR-skalan)

Om du har svårt att förstå vad folk säger till dig och använder ett begränsat antal uttryck som du tränat på i förväg, kanske du är färdig för en politisk karriär?

picking-fruit

Skämt åsido, de jobb som går att hitta för nybörjare handlar om arbete på fabrik eller lager, i jordbruk (exempelvis fruktplockning) eller städning. Dessa jobb kräver begränsad kommunikation, men erbjuder en garanterad inkomstkälla, vilken kan hjälpa dig att förlänga din vistelse när du studerar utomlands.

Jobb för medelnivå (B1/B2 på CEFR-skalan)

Intressantare jobb finns att söka när du kommit upp på medelnivå i språket. Exempelvis att arbeta inom service är ett utmärkt sätt att förbättra dina språkkunskaper, eftersom du pratar med kunder och kollegor hela dagen. Att hitta ett jobb på ett hotell, i en bar, restaurang eller på ett kafé är populära alternativ och ett fantastiskt sätt att träffa folk.

waitresses

Som inom varje bransch gäller att ju bättre språkkunskaper du har, desto större fördel har du. I en stimmig bar kan det vara svårt att höra vad folk säger, men den sociala miljön garanterar att du får massor av övning i språket.

Branscher som passar för nybörjare, är naturligtvis tillgängliga också för dig på medelnivå.

Jobb för avancerad nivå (C1 på CEFR-skalan)

När du kommit upp på C1-nivån, är möjligheterna till universitetsstudier öppna för dig (många universitet kräver en examen eller certifikat på B2-nivå), liksom ett stort antal olika jobb. Du kan hitta kontorsarbete som kräver både ditt modersmål och ett främmande språk, men tänk på att detta inte är lika bra för din språkutveckling som att arbeta i en miljö med bara det främmande språket.

cool-office

Arbeten som kräver specifik och precis kommunikation, exempelvis allt som involverar mycket att skriva, kan ligga utom räckhåll, men de flesta jobb är möjliga att få. För att ta exemplet med Storbritanniens hälsovård igen: även om du inte kan arbeta som läkare med en B2/C1-nivå i engelska, skulle du ha tillräckliga språkkunskaper för att arbeta som sjuksyster.

Certifikat

Det bästa sättet att visa din arbetsgivare att du har en viss språknivå, är med en officiell examen eller ett certifikat. Titta på våra förberedande examenskurser i engelska och olika examina i andra språk.

Jobb på främmande språk på hemmaplan

Du kan ha möjlighet att skaffa dig litet erfarenhet av att jobba på ett främmande språk på hemmaplan. Multinationella företag gillar att centralisera vissa operationer och typiska jobb är inom telefonbaserad customer service.

Work and study-program

Att hitta ditt första jobb på ett främmande språk kan ofta vara det svåraste steget. Utan erfarenhet av den lokala arbetsmarknaden blir det svårare att sätta ihop ett övertygande CV.

Vi erbjuder ett antal program som hjälper dig att hitta ett jobb på ett främmande språk på medelnivå (B1 – B2 på CEFR-skalan) och över.

Arbetserfarenhet & praktik

Om ditt mål är att arbeta långsiktigt i ett främmande land eller på ett främmande språk, är praktik ett utmärkt sätt att komma igång. Så gott som varje bransch kräver någon form av relaterad yrkeserfarenhet för att beakta ett CV.

Våra praktikprogram erbjuder chansen att kombinera en språkkurs med en tidsbegränsad praktik i slutet av studierna. Praktikplatsplacering är möjlig på medelnivå och över.

Ett utmärkt sätt att förbättra din språkförmåga

När du väl lärt dig ett språks grammatiska grunder och har en solid bas, kommer användningsförmågan genom övning. Att tillbringa timmar med att arbeta på ett främmande språk ger dig möjligheten att tjäna litet pengar under denna övning.

Vilka tips har du om att arbeta på ett främmande språk?

Bild: Picking Fruit – Shutterstock, Waitresses – Shutterstock, Office – Shutterstock

By Alex Hammond

What do you think?