Arbeta och studera i Australien och Nya Zeeland

Karriär June 6, 2013

Vill du tillbringa nästa år med att bo och resa i Australien och att finslipa din engelska samtidigt som du surfar, grillar och utforskar? Låter bra, eller hur!

“Men vänta”, säger den där rösten längst bak i huvudet (den som låter ungefär som en revisor), “skulle inte det bli dyrt?”

Lyckligtvis finns det ett par visum tillgängliga för Australien som kan göra resan mycket billigare, genom att ge dig chansen att arbeta under, eller efter, din studietid. Vi tror att arbeta i Australien är ett bra sätt att förbättra dina språkkunskaper i engelska och att få en unik kulturerfarenhet; att kombinera språkstudier med ett äventyr.

Working Holiday Visa är perfekt om du vill spendera lite tid med att utforska Australien när din kurs är avslutad. Giltigt i 12 månader från ankomsten på australisk mark, ger detta visum dig friheten att hitta korttidsanställning på upp till 6 månader per jobb, tillsammans med upp till 4 månaders studier.

För Working Holiday Visa måste du:

  • vara utanför Australien när du ansöker och när ditt visum beviljas
  • inte tidigare varit i Australien på ett Working Holiday (417) visum
  • inte tidigare varit i Australien på ett Working Holiday (462) visum
  • vara mellan 18 och 30 år vid tidpunkten för ansökan

Inte alla europeiska länder deltar i det australiensiska Working Holiday Visa-programmet. Du kanhär ta reda på vilka länder som har anslutit sig. Det finns vissa undantag.

Ett alternativt australiensiskt Work and Holiday-visum finns för sökande från Argentina, Bangladesh, Chile, Indonesien, Iran, Malaysia, Thailand, Turkiet, USA och Uruguay.

Ett annat alternativ är ett vanligt Student Visa for Australia för studenter i engelska, vilket inkluderar tillstånd att arbeta upp till 40 timmar varannan vecka medan din kurs pågår (exklusive eventuella arbeten som utförs som en registrerad del av din kurs) och obegränsade timmar under schemalagda kursavbrott . Nackdelen med detta visum är, att det inte ger dig rätt att arbeta när din kurs är avslutad.

bondi-surfing

Foto: Glenn Harper

Australiens ekonomi går på högvarv och det finns gott om lediga jobb, men du bör vara realistisk i din målsättning. Typiska jobb för språkstudenter innefattar trädgårdsarbete och catering, eller, om du känner för att lämna städerna, finns det jobb inom gruv- och jordbruksindustrin.

På andra sidan av Tasmanska havet, i Nya Zeeland, finns flera Working Holiday-program att delta i. Dessa har förhandlats fram individuellt med olika nationer. Återigen, alla länder har inte ett avtal på plats, så se till att titta på Nya Zeelands immigrationshemsida, där du också hittar en bra lista med länkar till lokala jobbwebbplatser. Reglerna skiljer sig något från de australienska programmens.

Att arbeta i Australien kan vara en uppfriskande upplevelse och här finns ingen ekonomisk kris. Verity Appleby från Brighton lämnade Storbritannien under 2012 för att arbeta för Amnesty International i Sydney. När hon får frågan om arbetsmiljön i Sydney säger hon att “det verkar vara mindre arbetspress här och ett riktigt fokus på kvaliteten på din lediga tid.” Och för de arbetsmöjligheter som finns, kan det vara bra om du redan har viss arbetslivserfarenhet: “Eftersom den australienska marknaden är så mycket mindre än den i Storbritannien, måste de kämpa för att hitta personer med relevant kompetens … att komma ner från Storbritannien innebar att jag verklig fick en fördel … detta har varit det bästa valet för min karriär!”

Att arbeta i Australien eller Nya Zeeland är ett sätt att förlänga din tid borta, att få ett äventyr tillsammans med dina studier och att se länderna på ett mer komplett sätt. Dessutom, att ha lite extra pengar i fickan är trevligt!

Ta reda på mer om vilka möjligheter som finns

By Alex Hammond

What do you think?