EU:s digitala Covidcertifikat: Ditt pass för att resa i Europa 2021

Resor July 6, 2021

På grund av uppkomsten av COVID 19 och den snabba spridningen över hela världen, fick resandet över hela världen ett brått stopp 2020. Då regeringar försökte stoppa spridningen av COVID 19 genom att stänga gränserna, blev folk begränsade till sitt hemland på obestämd tid.

Nu 2021, då vaccinations- och karantänansträngningarna äntligen verkar få sin önskade effekt, börjar länderna att lätta på restriktionerna och samhället återvända till någon känsla av normalitet.

För detta ändamål har Europeiska unionen meddelat genomförandet av EUDCC (Europeiska unionens digital Covidcertifikat) även känt som det “gröna digitala certifikatet” eller “Green Pass” för att få resandet att starta igen. I denna artikeln ska vi titta på några av de viktigaste punkterna du behöver känna till om det här certifikatet, så med detta sagt, låt oss komma igång!

* VIKTIGT: Denna information är korrekt vid tiden för skrivningen den 15 juni 2021. På grund av den snabbt förändrade karaktären av situationen kan vi inte garantera att denna information inte kommer att förändras inom en snar framtid. Du kan verifiera all information i den här artikeln via den officiella Europeiska kommissionens webbplats *

Vad är EUDCC?

EUDCC, föreslogs den 25 mars och började genomföras den 1 juni. Certifikatets ändamål är att återuppta EU-medborgarnas rätt till fri rörlighet genom att ge dem ett bevisa på att de sannolikt inte längre sprider COVID-viruset (antingen för att de vaccinerats eller uppfyller någon av de andra förutsättningarna nedan).

EUDCC-dokumentet består av en QR-kod, tillsammans med den minsta mängd information som är nödvändig för att verifiera innehavarens identitet och COVID-status.

Hur får jag ett EUDCC?

När EUDCC introducerades, var man mycket snabba att betona att den nya förordningen inte betyder att vaccinet är nödvändigt att resa. Systemet är utformat för att inte diskriminera dem som inte kan eller vill få vaccinet, eftersom det skulle bryta mot den grundläggande rätten till fri rörlighet inom EU. Av detta skäl erkänner EUDCC följande förutsättningar för att vara “Covid Safe”

Vaccinerade -Detta är ryggraden i EUDCC-systemet. De som har vaccinerats med ett vaccin som godkänts av EU kommer att vara berättigade till passet

Testade – De som har fått ett negativt COVID-test (antingen PCR- eller Antigentest, inte självtest) kommer att vara berättigade till passet

Återställda – De som tidigare har haft COVID, men återhämtat sig och kan bevisa det med ett antigentest kommer också att vara berättigade.

Vad kan jag göra med EUDCC?

EUDCC kommer i huvudsak att underlätta din rätt att resa inom EU. Medan det inte är ett nödvändigt krav för resor, kommer det att göra hela processen mycket enklare eftersom du kommer att ha samma rättigheter som en vaccinerad medborgare i det land du reser till.

Hur mycket kostar EUDCC?

I alla deltagande länder är detta certifikat gratis. Men om du planerar att få passet genom ett COVID-test, kan det visa sig vara dyrt beroende på var du bor.

Kan jag resa till länder utanför EU med detta certifikat?

Samtal om att inkludera systemet i ett vidare Europa (t.ex. Norge, Storbritannien, Schweiz) har varit framgångsrikt och förväntas leda till ett liknande system snart. För närvarande är systemet begränsat till EU-länder.

Jag är från ett land utanför EU, kan jag få EUDCC?

När detta skrivs är systemet endast tillgängligt för medborgare i EU, men många länder som är angelägna om att återuppta internationell turism (framför allt Spanien) deltar i diskussioner med tredje partsländer för att inkludera dem i passet.

Även om detta ännu inte har resulterat i en överenskommelse, hoppas vi att se något positivt snart …

Hur länge kommer det här systemet att vara på plats?

EUDCC-systemet är en tillfällig lösning för att minska riskerna med COVID och tillåta någon form av normalitet att återvända utan att äventyra den allmänna säkerheten.

Med detta sagt, verkar det inte som vi ser ett snabbt slut på pandemin under en snar framtid och därmed kommer giltighetstiden för detta system att vara bunden till pandemin. När WHO tillkännager slutet på den allmänna hälsofaran som COVID utgör, upphör EUDCC.

Vill du studera utomlands under 2021?

Klicka här för att ta tillbaka din sommar!””

By Christopher Robinson

What do you think?