Tio tips om hur du lär dig ett språk hemifrån

Lär dig språk April 21, 2020

Är det inte fantastiskt hur motsägelsefulla vi människor kan vara? Vi verkar alla leva i ett konstant tillstånd av ångest över hur litet tid vi har för uppgifter och aktiviteter utöver studier, arbete, familj och andra åtaganden. Och ändå, nu när vi är tvingade att sakta ner och ta litet ledigt, får vi panik.

Så, tänk om vi skulle ge oss själva en mental örfil och komma ur vårt gnällande? Detta är den perfekta tiden för att bli kreativ och antingen ta tag i eller fortsätta att sträva mot de mål vi hade innan allt detta började – ett av vilka definitivt är att lära dig ett nytt språk.

Det kan verka en heltokig idé – att lära dig ett språk hemifrån? Utan lärare? Utan de som har språket som modersmål runt omkring dig? Inom fyra väggar?

Nå, du kommer att bli överraskad! Vi vet att det första du kommer att tänka på är frustrerande grammatikövningar och ändlösa ordlistor. Glöm det, du har massor att tillgå för att verkligen boosta dina språkliga färdigheter hemifrån.

Så här gör du:

1. Fortsätt göra aktiviteter som du gillar … men gör dem på språket du studerar

Faktum är: alla nya färdigheter som du studerar medför ett visst motstånd vid inlärandet, speciellt om du tvingas göra saker du inte gillar.

Så, om du inte gillar att läsa, till exempel, är det ingen idé att nu plötsligt besluta dig för att läsa alla de franska klassikerna – det leder bara till frustration och leda. Men om, å andra sidan, du är en musikentusiast, varför inte ägna dig åt musiken på det språk du studerar?

Åter igen, det är meningslöst att börja lyssna på countrymusik för att praktisera din engelska om du hatar den typen av musik och exempelvis gillar rock bättre. På Google hittar du massor av utländska band och artister med din typ av musik. Samma gäller filmer och poddar – du vet vad du gillar och behöver bara hitta motsvarigheterna på det språk du studerar!

På det sättet kommer du inte bara att förbättra dina språkliga färdigheter utan att känna det jobbigt, du skapar också en trevlig vana för hela livet.

2.- Muntra upp dina dagliga sysslor med litet roligt lärande

En av de obekväma sidoeffekterna av att vara tvungen att stanna hemma, är att du plötsligt inser hur mycket som måste göras i hemmet – göra rent, tvätta, städa … För att inte tala om när det finns ungar hemma!

Så, eftersom du måste göra allt detta i alla fall, varför inte försöka bli extra produktiv genom att kombinera med en rolig språkaktivitet?

Den där spanska podden du valde (genom att följa vårt råd ovan, kommer du ihåg?) borde vara perfekt för att sluta tänka på hur irriterande det är att bädda din säng. På samma sätt, att skura badrumsgolvet kan bara bli bättre när du sjunger refrängen till den där koreanska sången du just hört – få dina grannar att sjunga med och gör det till en karaoke!

3.- Praktisera ditt tal och din hörförståelse

Språkkunskaper har av tradition indelats i fyra: läsa, skriva, lyssna och tala. De två första kan verka enklare att praktisera hemifrån, medan de senare utgör en större utmaning.

Glöm inte att det finns massor av människor runt om i världen i precis samma situation, vilket bara kan betyda en sak: språkutbyten online! Om du redan har en vän som har det språk du studerar som modersmål, ta kontakt på Skype (eller något annat verktyg du föredrar) och erbjud ditt eget språk i utbyte. En enkel sökning på Google tar dig till ett flertal plattformar som är fulla av intressanta individer med samma behov som du.

4.- Anmäl dig till en språkkurs online

Även innan utbrottet av coronaviruset har lektioner online ökat i popularitet, varför skolor och lärare tagit till sig detta undervisningssätt. I nuvarande situation erbjuder allt fler institutioner mycket prisvärda lektioner online – du kommer att märka att deras användning av verktyg och annan teknik återskapar utmärkta levande lektioner och många av dem låter dig även välja mellan grupp- och privatlektioner.

5.- Ta språkfördjupningen hem till dig

Du har antagligen hört det många gånger: det bästa sättet att lära sig ett språk är att resa utomlands och fördjupa sig i språket och kulturen. Men, eftersom du inte kan göra det för ögonblicket, kan du skapa atmosfären hemma!

Det är så enkelt som att omge dig med språket: skapa minneslappar och placera dem runt omkring i huset så att du ser dem ofta, ändra språkinställningen på din telefon och din laptop, eller gör din matlagning internationell genom att tillaga främmande rätter med recept på det språk du studerar!

6.- Skaffa en studiekamrat

Detta är säkert ingen nyhet för dig, men att ha någon att dela motivationen med gör mycket för att säkra att du verkligen får någonting gjort. Du kan testa idén på en familjemedlem eller en lägenhetskamrat och få med dem på din utmaning.

Vid sidan av att aktivt skapa språkrelaterade aktiviteter och att uppmuntra andra, kan du även göra det till en tävling! Vem kan hitta på flest meningar som innehåller tre av de nya ord ni lärt er under dagen? Vem kan skriva en text och använda det verbtempus ni just har studerat?

7.- Sätt upp ett mål för varje studieaktivitet

Även om du inte sätter dig ned för en heldagsstudie, försök att sätta upp ett mål för varje liten sak du gör relaterad till ditt lärande. Det kan vara så enkelt som att förstå kontentan av något du lyssnat på om ett visst ämne, eller att identifiera fem ord du känner kan vara viktiga att kunna i framtiden, i den bok du håller på att läsa.

Men, se upp – det är ingen idé att vara alltför ambitiös. Det resulterar ofta i besvikelse och missmod, så håll målen enkla och uppnåbara genom att vara realistisk om den nivå på vilken du befinner dig i inlärningsprocessen.

8.- Lär dig inte meningslösa saker

Hellre än att fokusera på ett specifikt ämne och ordförråd eller något speciellt i grammatiken, kan det vara bättre att fundera på vad du verkligen behöver för att kunna kommunicera. Fokusera på vanliga situationer: Vad säger jag när jag inte förstår? Hur frågar jag om hur mycket något kostar i matvaruaffären?

Vanliga konversationsfraser som ”Jag tror det” är mer användbara än sker som ”rum i mitt hus” eller ”saker i mitt pennskrin”.

9.- Lita inte på viljan

Faktum är: de flesta av oss har brist på viljekraft. Olyckligtvis tenderar vi att göra samma misstag gång på gång – vi sätter igång med en ny utmaning och tror att entusiasm är tillräckligt för att nå målet, men tappar lusten några dagar senare.

Planera framåt: om du nått hit betyder det att du samlat en hel del idéer om hur du kan lära dig ett språk hemifrån. Tänk inte bara ”Oh wow, det ska jag verkligen göra”, utan hellre fundera på vilka idéer som är realistiska för dig. Skriv ner dem och hitta en daglig tid för dem.

10.- Dröm inte bara om din nästa språkresa utomlands, planera för den!

Världen har inte stannat, den har bara gjort ett stopp som snart är överståndet. Att drömma om den ljusa framtiden är bra, men du kan ta det ett steg längre genom att faktiskt planera för den, ty – och vi kan inte nog understryka detta – vi har mycket att se fram emot!

Så, under tiden, låt oss se till att vi inte bara är helt beredda att ta emot och njuta av att livet återgått till det normala, låt oss göra det bästa av tiden nu för att noggrant planera för de saker vi älskar och kommer att kunna göra igen – i ditt fall, efter att ha jobbat hårt med dina språkliga färdigheter under tiden du varit hemma, varför inte belöna dig själv med en språkresa till den destination du önskar? Vill du ha litet inspiration?

Ge mig idéer!

By Julia Hoyas

What do you think?