8 tips om att lära dig ett språk 2021

Lär dig språk February 18, 2021

Det finns gott om anledningar att göra att lära dig ett nytt språk till ditt nyårslöfte 2021. Forskning visar att språkstudier ger fördelar som att öka hjärnverksamheten och förbättra minnet, samt kan även göra dig mer anställningsbar. Dessutom, att lära dig ett nytt språk öppnar dörren till en spännande ny kultur!

Emellertid visar studier att våra nyårslöften oftare glöms bort än uppfyllsforskning i Storbritannien fann att endast 25 % av människorna håller sina nyårslöften, medan nästan 30 % inte håller några av dem. Om du vill att dina språkstudier ska hålla hela livet och inte bara några månader, så kanske du undrar var du ska börja dina studier.

Från tips om språkval till sätt att studera även om du har en hektisk livsstil, läs vidare och du kommer att starta resan mot att tala ditt nya språk flytande!

Välj ett språk som du brinner för

Studierna blir enklare om du känner dig motiverad – och det börjar med att välja rätt språk. Älskar du K-pop och önskar att du kunde sjunga tillsammans med dina favoritidoler? Ta dig an koreanska. Kan du inte få nog av mörka skandinaviska dramer? Välj då norska eller danska! Har du en stark anledning att lära dig ett språk, hindrar detta dig från att lägga av senare.

Gör upp en studieplan

Ditt första steg för att lära dig ett nytt språk, bör vara att göra upp en studieplan. Vare sig du försöker att plugga 10 minuter varje morgon före jobbet, eller planerar ett längre trettiominuters- eller entimmespass i slutet av dagen, se till att sätta ner dina mål på papper – du kommer då att ha mycket större chans att förverkliga dem! Använd en planeringskalender för att hålla koll på din studietid och häng gärna upp den på väggen. Du är nu igång med att tillägna dig ett nytt språk.

Öva varje dag

Även om det är en vanlig missuppfattning att vi inte har tid under dagen att lära oss språk, finns det alltid möjlighet att hitta en tid! Försök att öva varje dag, vare sig det handlar om att läsa en utländsk tidning varje morgon eller lyssna på musik på det språk du studerar medan du arbetar. Lär du dig med hjälp av en app som Duolingo eller LingoDeer, kan du också få påminnelser att öva varje dag vid samma tid! Att göra språkstudierna till en vana är den perfekta vägen till snabba framsteg.

Fokusera på alla fyra språkfärdigheterna

När det gäller att lära sig ett språk, är alla fyra språkfärdigheterna lika viktiga: lyssna, läsa, tala och skriva. Det kan vara lätt att undvika att tala eller skriva och hellre titta på en YouTubevideo eller läsa någon text på det valda språket, men se till att du tar dig tid att koncentrera dig på alla fyra färdigheterna. Försök att skriva en sammanfattning i slutet av varje vecka om vad du gjort, eller läs en text på språket högt istället för i huvudet.

Håll riktiga konversationer

Om du vill göra snabbare framsteg i språket, är det bästa sättet att prata med andra. Även om det kanske inte är möjligt att träffa en grupp som talar språket på den ort du bor, finns det gott om onlineplattformar där du kan chatta med andra studenter eller folk som har språket som modersmål. På det sättet för du värdefull uttalsövning, samtidigt som du lär dig nya ord.

Fördjupa dig i språket

Om du ägnar dig åt att studera ett språk, se då till att du ser och hör språket varje dag. Det finns några enkla sätt att göra detta: sätt upp post-it-lappar på saker runt om i huset med vad de heter på det språk du studerar och testa dig själv när du går omkring hemma, eller sätt undertexter på dina favoritprogram så att du även när du inte studerar ändå ser nya ord.

Utnyttja tiden

En hektisk livsstil är ingen ursäkt för att sluta studera ett språk! Ta tillvara all tid på dagen även när du reser till jobbet eller till universitetet. Ha med dig minneslappar så att du kan repetera ord du har svårt med, eller prova en podd som Coffee Break Languages (som täcker spanska, italienska, tyska, franska, kinesiska och svenska) för att förbättra din hörförståelse.

Utmana dig själv

Som med alla nya färdigheter, kan det vara svårt att förbli motiverad under hela din språkstudieresa. Det är viktigt att sätta upp mål du kan nå, men försök att utmana dig själv att nå nästa nivå, oavsett om det gäller att se ett helt avsnitt av en utländsk TV-show utan undertexter eller att klara ett test. Hur du än väljer att studera ett språk, kommer dessa tips att hjälpa dig att få ut mesta möjliga av din studietid. Vill du säkra att ta dina färdigheter till nästa nivå, fundera då på en språkresesemester där du lär dig av infödda och fördjupar dig i en ny kultur!

Studera med ESL

By Abigail Lister

What do you think?