Är det verkligen så svårt att lära sig ryska?

Lär dig språk June 12, 2018

Nu när VM i fotboll närmar sig, riktas allas blickar mot Ryssland. Kanske är du själv på väg dit för att heja på ditt favoritlag! Att lära sig litet av det lokala språket kan göra stor skillnad när du reser, men du kanske undrar hur svårt det verkligen är att lära sig ryska? Vi benar upp det åt dig så att du kan besluta om att ta steget att lära dig litet ryska är det rätta för dig!

 

1. Börja med alfabetet

Börja i rätt ända … starta med grunderna. Även om det kyrilliska alfabetet kan se skrämmande ut för vissa, innehåller det endast 33 bokstäver! Det är ingenting om du tänker på att det finns över 3 000 tecken i det kinesiska språket. När du väl lärt dig alfabetet (vilket inte tar så lång tid), kommer du att känna dig mycket bekvämare med att resa runt i Ryssland, där alla skyltar är skrivna med kyrilliska bokstäver.

 

2. Uttalet är fonetiskt

En annan anledning till att lära sig ryska inte är så svårt som du kanske tror, är att ryskt uttal är fonetiskt. Så när du en gång lärt dig det kyrilliska alfabetet, är det bara att ljuda fram orden! Det är speciellt praktiskt när det gäller ryskans ökänt långa ord, som i sanningens namn kan vara litet krångliga. Om det känns svårhanterligt, dela upp ordet i bitar och jobba på uttalet av varje del innan du sätter ihop dem igen.

 

3. Många låneord

Engelsktalande kommer att uppskatta mängden engelska låneord i det ryska språket, men det finns också gott om låneord från tyskan, franskan och italienskan. DE ser totalt annorlunda ut till att börja med eftersom de är skrivna på kyrilliska, men så fort du uttalar dem kommer du att känna igen fler ord än du tror!

 

4. Många regler, få undantag

Ja, det är sant att ryska är ett språk som älskar sina regler och, för att inte försköna saken, det finns många regler som du måste lära dig. När du väl gjort det, emellertid, kan det kännas skönt att veta att reglerna i ryskan sällan bryts! Detta gäller speciellt kön (vilka i ryska är maskulinum, femininum och neutrum), så allt du behöver göra är att memorera reglerna som gäller för vart och ett.

 

5. Färre tempus och inga artiklar

Beroende på verbet har det bara två (dåtid och framtid) eller tre (dåtid, nutid och framtid) tempus. Detta i kombination med att det inte finns några artiklar i ryskan som en och ett, kanske gör att det verkar mindre jobbigt att lära sig språket. Du måste dock lära dig allt om de berömda sex deklinationerna, eller kasus, men har du en gång förstått dessa har du kommit över de värsta svårigheterna med att lära dig ryska!

 

6. Lär dig fortare i Ryssland

Det säger sig självt att det snabbaste sättet att lära sig ett språk är att studera på plats och ryska är inget undantag. I motsats till i andra länder, emellertid, finns det färre människor som talar ett främmande språk i Ryssland, så det är inte lika lätt att ta till, vilket gör att du tvingas praktisera din ryska. Det fina är att ryssarna älskar när en utlänning försöker prata ryska, så var inte rädd för att göra misstag! Och om du har lust att resa omkring, kan du även tala ryska i Vitryssland, Ukraina, Estland, Lettland, Litauen, Georgien, Kazakstan, Kirgizistan, Azerbajdzjan, Moldavien, Uzbekistan, Tadzjikistan och Turkmenistan.

 

Så, är det verkligen så svårt att lära sig ryska? Svaret är ja och nej. Som när det gäller att lära sig alla språk, är motivation och vilja det viktigaste! Ses vi på fotbolls-VM?

Hitta kurser i ryska med total fördjupning

By Leah Ganse

What do you think?