Brexit: vad det innebär för internationella studenter

Lär dig språk april 4, 2019

Vare sig du hör till dem som uppdaterar dig om Brexit varje timme, eller du bara lyssnar på nyheterna i allmänhet, är vi säkra på att du vet detta: Brexit är försenat! Storbritannien skulle ha lämnat den Europeiska Unionen den 29:e mars 2019. De är dock ännu kvar. Brexit har försenats, men ingen vet säkert hur mycket, eller om den överhuvudtaget blir av.

Eftersom Storbritannien är ett av de populäraste resmålen för att studera utomlands, är det naturligt att frågan om att studera engelska i Storbritannien efter Brexit är central för många studenter. Det positiva är att Brexit kortsiktigt inte borde påverka dina studier, eller ens långsiktigt – och dessutom, det kan till och med göra det mer ekonomiskt! Vi vill berätta för dig varför Storbritannien fortfarande bör stå högt upp på din lista vid valet av resmål! Här följer tre goda skäl till varför du borde studera engelska i Storbritannien efter Brexit:

1. Du kan resa in i landet utan visum

Det är kommer att bli små eller inga förändringar i inresereglerna för medborgare i EU, EES och Schweiz fram till januari 2021. Detta betyder att du kan studera i Storbritannien upp till tre månader med ditt nationella ID-kort – du behöver tekniskt sett inte ens ha pass, men vi rekommenderar att du har det med dig för att varra på den säkra sidan!

Om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal, måste medborgare i EU, EES och Schweiz som vill stanna i landet längre än tre månader (och upp till tre år), ansöka om ett tillstånd som heter ”European Leave to Remain”.

Från och med 2021 måste studenter från EU, EES och Schweiz enkelt ansöka om ett ETA (Electronic Travel Authorisation), som kommer att vara billigt och enkelt att få.

Beträffande programmen Erasmus + är det inte troligt att några förändringar kommer att införas före slutet av 2020, oavsett om det blir ett avtal mellan Storbritannien och EU eller inte.

2. Storbritannien är nu ekonomiskt fördelaktigare för internationella studenter

Du bör fundera över levnadsomkostnaderna innan du väljer ditt resmål för studier utomlands och Storbritannien är nu intressantare ur denna aspekt. Under de senaste två åren har växelkursen för pund gentemot euro fallit med 8,6 % (och med 14,6 % under de senaste fyra åren) – det betyder att du får en avsevärd rabatt på priset för din kurs i engelska utomlands! Så det är ett bra skäl till att studera engelska i Storbritannien efter Brexit.

3. Storbritannien är en toppdestination för internationella studenter

År efter år rankas Storbritannien som ett av topp tre bland resmålen för internationella studenter. Kanske har det någonting att göra med att här finns 18 av världens 100 högst rankade universitet!

Vare sig det rör sig om ett utbytesprogram med ett annat universitet, en språkkurs i engelska, ett praktikprogram i Storbritannien, eller en kombination av deltidsjobb och en kurs i engelska, finns det en lång lista av utmärkta alternativ för dem som vill studera engelska i Storbritannien efter Brexit.

Bortsett från politik, är England, Wales, Skottland och Nordirland fortfarande fantastiska resmål när du vill förbättra dina färdigheter i engelska eller snabbstarta din karriär. Om du behöver bolla dina funderingar litet extra, kom ihåg att vi finns här för att svara på dina frågor!

Hitta din kurs i engelska i Storbritannien

Källor:

Av Carlos Heras

Vad tycker du?