Brexit: vad det innebär för internationella studenter

Lär dig språk February 9, 2021

Efter år av Brexit-samtal är det officiellt: Storbritannien är inte längre en del av EU. Även om medlemskapet officiellt upphörde den 31 januari 2020, gick Storbritannien in i en övergångsperiod till och med den 31 december 2020 medan Storbritannien och EU förhandlade om villkoren.

Nu är utträdet ett faktum och studenter från hela världen är förståeligt nog inte 100 % säkra på vad de kan förvänta sig i efter-Brexit-eran*. Här är svaren på de vanligaste frågorna från våra internationella studenter:

Behöver jag ett visum för att studera i Storbritannien?

Nu har Storbritannien officiellt lämnat EU och nya immigrationsregler har införts för EU- / EES- / schweiziska medborgare som reser till England, Wales, Skottland och Nordirland. Beroende på längden på dina studier kan du behöva ansöka om visum:

  • För vistelser upp till 6 månader behöver du inget visum för att resa till Storbritannien för att studera vid en ackrediterad skola.
  • För vistelser mellan 6 månader och 11 månader behöver du ansöka om ett korttidsvisum för studenter.
  • För vistelser längre än 11 månader behöver du ansöka om ett studentvisum.

För medborgare utanför EU / EES / Schweiz skiljer sig kraven. Om du inte är EU- / EES- / schweizisk medborgare kan du kontrollera om du behöver visum på den brittiska regeringens officiella webbplats.

Hur långt i förväg behöver jag ansöka om visum?

Om du ansöker om visum utanför Storbritannien bör det ta tre veckor att få ett beslut om ditt visum (där 1 vecka är 5 arbetsdagar) från det att du skickar in din ansökan eller lämnat den på visumansökningscentret, enligt den brittiska regeringen.

Vi rekommenderar dock att du påbörjar proceduren i god tid innan din språkkurs startar, eftersom du kan behöva gå igenom flera steg, till exempel att lämna dokument som visar din ekonomi och dina kvalifikationer, delta i en intervju eller i ett biometriskt test. Det tidigaste du kan ansöka om visum är 6 månader innan du börjar din kurs.

Hur mycket kostar det att ansöka om ett studentvisum för Storbritannien?

Om du ansöker om studentvisum utanför Storbritannien:

  • Visumavgift för besökare (krävs för vissa nationaliteter utanför EU / EES / Schweiz): £ 95,00
  • Korttidsvisum för studenter: £ 186,00
  • Studentvisum: £ 348,00

Kan jag arbeta i Storbritannien med ett studentvisum?

Det här är knepigt. Som en tumregel får du inte arbeta i Storbritannien om du har studentvisum. Du kan emellertid vara berättigad att arbeta i vissa jobb – hur mycket beror på vad du studerar och om du arbetar under eller utanför studietiden. Tyvärr måste du vänta tills du får veta om din ansökan godkänts för att få ett beslut om vad du kan och inte kan göra med ett studentvisum.

Kan jag fortsätta att resa med mitt ID i stället för mitt pass?

Ja, men bara till och med den 1 oktober 2021. Därefter måste EU-, EES- och schweiziska medborgare använda ett giltigt pass som ska gälla hela tiden de är i Storbritannien.

Vad mer ska jag tänka på om jag vill studera engelska i Storbritannien?

Brexit har varit en pågående fråga på de brittiska öarna under lång tid och den brittiska befolkningen fokuserar nu på att gå vidare och göra det bästa av situationen. Över tre år efter omröstningen som startade processen, är många britter emot Brexit och flera senare studier visar att en stor majoritet av landets befolkning skulle rösta NEJ att lämna EU.

Så du behöver inte oroa dig – du kommer att möta en varm (om än inte vädermässigt), öppen och inkluderande nation. Britterna är fortfarande glada att välkomna besökare, immigranter och turister med öppna armar!

* All information, datum och fakta i denna artikel är korrekta och relevanta vid tiden för dess publicering och kan bli föremål för ändringar.

På ESL följer vi dessa frågor noggrant och låter alla våra nuvarande och framtida studenter få information om hur de utvecklas. För ytterligare frågor eller funderingar du kan ha angående din språkkurs i Storbritannien, tveka inte att kontakta oss.

Se alla våra engelsktalande resmål

By Julia Hoyas

What do you think?