Brexit: vad det innebär för internationella studenter

Lär dig språk februari 21, 2020

Efter tre år under hotet av Brexit, har det slutligen skett: Storbritannien har lämnat EU. Banden bröts officiellt den 31 januari, men konsekvenserna är fortfarande oklara, ett faktum som förståeligt nog skapar förvirring bland EU-studenter. Vare sig du redan håller på med en kurs i engelska i Storbritannien eller planerar att ta en, hittar du i denna artikel svaren på alla dina Brexitrelaterade frågor.

Brexit: hur är nuvarande situation?

Trots att Storbritannien officiellt aviserat sitt utträde, är detta tyvärr fortfarande en fråga som kvarstår. Enligt den brittiska regeringen, har landet gått in i en övergångsperiod fram till 31 december 2020 medan Storbritannien och EU förhandlar om fortsättningen.

Det betyder att fram till den dagen, kommer det inte att ske några förändringar för studenter som för närvarande bor i Storbritannien, eller för de som ska göra det innan slutet av 2020.

Vi vet att det inte är tillräckligt och att du fortfarande undrar hur din situation är. Oroa dig inte – hör kommer en uppdelning av dina funderingar i mer hanterbara bitar.

Behöver jag visum för min kurs i engelska i Storbritannien?

Fram till 1/1 2021 kan alla medborgare i alla EU:s medlemsstater resa, bo, arbeta och studera i Storbritannien utan visum. Därför, oavsett längden på din språkresa, behöver du inte ansöka om någon slags visum, om din kurs äger rum under 2020 – så länge den slutar senast 31/12.

Detta gäller också om du redan studerar engelska i Storbritannien: om din kurs slutar före 2021 behöver du inget tillstånd för att vara kvar i – eller resa ut ur/in i – landet.

Kan jag arbeta medan jag studerar i Storbritannien?

Så länge dina studier sker under 2020 och du är från ett EU-land kan du arbeta i Storbritannien. Nuvarande lagstiftning för den gemensamma marknaden och tullunionen förblir oförändrad, vilket betyder att EU-medborgare kan arbeta lagligt i England, Wales, Skottland och Nordirland.

Jag deltar i ett Gap Experience-program i Storbritannien. Kan jag stanna längre än 6 månader?

Ja, absolut – så länge ditt program slutar före 2021. Tyvärr kan vi inte svara på denna fråga för Gap Experience-program som börjar eller slutar 2021. Vare sig brittiska eller EU-myndigheter har uttalat sig officiellt om vad som kommer att hända de som inte är brittiska medborgare eller har uppehållstillstånd. Emellertid verkar det osannolikt att EU-studenter skulle få svårt att erhålla nödvändiga tillstånd att komma in i Storbritannien från 1/1 2021.

På ESL kommer vi dock att nära följa denna fråga och låta alla våra nuvarande och kommande studenter få veta hur det utvecklar sig.

Behöver jag sjukförsäkring, eller gäller mitt europeiska sjukförsäkringskort fortfarande?

Vi rekommenderar starkt att du skaffar en täckande rese- och sjukförsäkring, oavsett vart du reser. Vad gäller det europeiska sjukförsäkringskortet, kan du vara säker på att det gäller under övergångsperioden och till det att Storbritannien och EU har gjort en överenskommelse om hälsovård.

Emellertid är det svårt att förutsäga vad som händer därefter, så, så fort den brittiska regeringen uttalar sig om det europeiska sjukförsäkringskortet, kommer vi att informera våra studenter.

Vad mer ska jag ta med i beräkningen om jag vill studera engelska i Storbritannien?

Brexit har varit en pågående fråga på de brittiska öarna under lång tid och den brittiska befolkningen fokuserar nu på att gå vidare och göra det bästa av situationen. Över tre år efter omröstningen som startade processen, är många britter emot Brexit och flera senare studier visar att en stor majoritet av landets befolkning skulle rösta NEJ att lämna EU. Så du behöver inte oroa dig – du kommer att möta en varm (om än inte vädermässigt), öppen och inkluderande nation. Britterna är fortfarande glada att välkomna besökare, immigranter och turister med öppna armar!

Att studera engelska i Storbritannien är fortfarande en otrolig upplevelse genom vilken du inte bara starkt förbättrar dina språkliga färdigheter, utan också fördjupar dig i en fascinerande kultur som du kommer att gilla och vilja återvända till gång på gång!

För ytterligare frågor eller funderingar du kan ha angående din språkkurs i Storbritannien, tveka inte att kontakta oss.

Hitta din kurs i engelska i Storbritannien

Av Julia Hoyas

Vad tycker du?