10 saker att göra i St. Petersburg för under 700 rubel (ca 20 dollar)

Lär dig språk januari 20, 2014

Om Moskva har hjärnan, så har St. Petersburg definitivt utseendet. Peter den store byggde staden för att ge Ryssland tillgång till Östersjön och skapade en modern, europeisk stad som skulle tävla med Venedig eller Paris i skönhet. Tre århundranden senare är resultatet fortfarande enastående.

Så, vad kan du njuta av i St. Petersburg för under 700 rubel?

Promenera nerför Nevsky Prospekt

Nevsky-Prospekt

Foto: Mark Hills

Att ta en promenad längs någon av gatorna i St. Petersburgs centrum är en givande erfarenhet. Men om du måste välja endast en gata, så är Nevsky Prospekt ett måste att se. Som stadens huvudgata ligger mycket av St. Petersburgs fantastiska arkitektur och många otroliga byggnader utmed Nevsky. Om du tycker om Art Nouveau-byggnader och ryska ortodoxa kyrkor, så är detta den bästa platsen att se allt på en enda gata.

Från ö till ö

Bank Bridge Saint Petersburg

Foto:  Xiquinho Silva

Staden sträcker sig över många öar, var och en med sin egen karaktär och saker att titta på. Yelaginön är populär för sina lugna och avkopplande parker, trädkantade stigar och öppna grönytor utmed vattnet. Divo Ostrov, däremot, är känd för sin spännande och välplacerade nöjespark, komplett med Pariserhjul, berg- och dalbanor med mera.

Broöppningar

Saint Petersburg Bridge Raising

Foto: Boris Tylevich

Med alla dessa öar runt om i staden, var det viktigt att bygga broar som band samman dem. Som de flesta, lokala byggnadsverk, har varje bro sin unika stil och personlighet som är värda att se. Men se till att inte vara ute för sent, för under större delen av året öppnas broarna under natten för att tillåta att båttrafiken passerar genom stadens många kanaler. Detta skådespel är värt att titta på och erbjuder några av St. Petersburgs mest ikoniska vyer.

Blini

Blini

Foto: Bolshakov

Blini, en typisk rysk rätt, är också känd som ”ryska pannkakor”, men liknar mer franska crêpes. Dessa söta, tunna pannkakor är vanligtvis fyllda med sylt, grädde, frukt eller salta fyllningar och är mycket prisvärda.

Vita nätter under sommaren

White nights Saint Petersburg

Foto: Jim Kelly

St. Petersburg är en av världens nordligaste storstäder. Det betyder att dagarna under sommaren inte tar slut! Långt in på småtimmarna finner du människor som njuter av de vackra gatorna och nattlivet i vad som närmast förefaller vara dagsljus.

Skridskoåkning på vintern

Ice Skating

Foto: Benson Kua

Vintern i St. Petersburg bjuder på en underbar atmosfär. Det finns skridskobanor runt om i staden under de kalla månaderna och du betalar i allmänhet mellan 100 och 250 rubel. För hundra år sedan frös Nevafloden så totalt att elektiska spårvagnar kunde korsa den och skridskoåkning var ett populärt tidsfördriv. Idag fryser inte floden alltid helt, så be om råd innan du ger dig ut på isen.

Pyshki

Pyshki, som också kallas ”ryska munkar” är en favorit bland ryssar och något du inte får missa att smaka. Dessa flottiga, härliga skapelser hittar du nästan överallt i staden och de är superbilliga! En hel tallrik kostar dig mindre än 100 rubel. Om du letar efter den mest typiska Pyshkiupplevelsen så är bästa platsen att prova dem Pyshichnaya på Bolshaya Konyushennaya ulitsa, nära Uppståndelsekyrkan.

Kanaltur

Canals Saint Petersburg

Foto: Sveta Suvorina

Byggd för att vara ”Nordens Venedig”, genomkorsas staden av en mängd kanaler. Om du är här under sommaren och söker ett snabbt och billigt sätt att se det mesta av stadens sevärdheter och kryssa nerför Nevafloden, då är en kanaltur med båt det rätta för dig. Du hittar sightseeingbåtar utmed kanalerna i centrum av staden och det kostar vanligtvis mindre än 500 rubel.

Besök stadens muséer i världsklass

Hermitage-Museum-Saint-Petersburg

Eremitagets Paviljongsal, Foto: Joe deSousa

St. Petersburg hyser några av Rysslands och världens äldsta och mest fantastiska konst- och kulturmuséer. Det absolut mest kända är Eremitagemuseet, som ligger i tsarens gamla Vinterpalats. Det har inte bara varit platsen för ett antal världspåverkande händelser, utan är även ett av stadens vackraste och mest kända arkitektoniska verk. Museet är öppet de flesta dagarna i veckan och inträdet kostar bara 400 rubel. Du kan också besöka det den första torsdagen i månaden, då inträdet är fritt!

Pushkin

catherine-palace-detail

Detalj från Katarinapalatset, Foto: Helen Flamme

St. Petersburg är omgiven av ett antal mindre städer, kallade Prigorods. Var och en har sitt eget palats och sevärdheter att besöka, men den mest fantastiska av dem alla är staden Pushkin och dess enastående Katarinapalats och trädgårdar. Resan från St. Petersburg tar bara 30 minuter och biljetten kostar bara 80 rubel tur och retur.

Vilka är dina tips om St. Petersburg?

Ett stort tack till medarbetarna på Lidenz för deras hjälp med denna artikel.

Av Alex Hammond

Vad tycker du?