Skillnaden mellan latinamerikansk spanska och europeisk spanska

Lär dig språk July 15, 2021

Vi får ofta frågor om skillnaden mellan den spanska som talas i Spanien och spanskan i Latinamerika. Även om det finns skillnader mellan olika varianter på spanska, är det första vi vill klargöra att alla spansktalande kan förstå varandra, vare sig de kommer från Cádiz, Cusco, Salamanca eller Santo Domingo. Det är som en amerikan som talar engelska med en engelsman eller en australiensare … de förstår varandra.

I Latinamerika kallas det spanska språket helt enkelt español (spanska), eftersom språket kom med de spanska kolonisatörerna. I Spanien, emellertid, heter det castellano (kastilianska) och refererar till provinsen Kastilien i Spanien, där språket sägs ha sitt ursprung. I Spanien kallar inte folk språket español, eftersom det finns andra språk som katalanska, valencianska, galiciska och baskiska som talas i Spanien och som också betraktas som spanska språk.

hola sign spanish language

Med detta sagt, finns det vissa skillnader mellan spanskan i Spanien och spanskan i Latinamerika. Det finns även skillnader mellan typen av spanska som talas i olika delar av Latinamerika … och på olika platser i Spanien! Låt oss titta på de viktigaste:

Voceo

När de spanska kolonierna grundades, hade kolonisatörerna med sig det språk som talades i Spanien vid den tiden, tillsammans med element ur deras egna dialekter. Spanskan som talades i kolonierna utvecklades i litet olika riktningar, då kommunikationerna med Spanien var begränsade. Vissa element från gammal spanska levde kvar, andra försvann. Ett av de tydligaste exemplen på denna process är användandet av vos, framför allt i Argentina, Paraguay och Uruguay. Ursprungligen ett pronomen i andra person pluralis, kom vos att användas som en artigare form av pronomen i andra person singularis mellan goda vänner. Det användes allmänt i spanska när språket nådde Sydamerikas sydligaste delar. Det slutade att användas i Spanien, men fortsatte att brukas i spanskan som talas i Rio de la Plata-området. Idag, precis som för 150 år sedan, på ett livligt kafé i Buenos Aires, är det troligare att du får frågan “¿de dónde sos? än “¿de dónde eres?”

Användandet av vos och dess speciella böjning verkar växa i delar av Latinamerika där det tidigare använts av minoritetsgrupper, som i Bolivia, Chile, Nicaragua och Costa Rica. Men bekymra dig inte, folk förstår dig överallt vare sig du använder tú eller vos.  

Ustedes 

I den latinamerikanska spanskan används inte vosotros (personligt pronomen i andra person pluralis, ni), utan ustedes (Ni). Det betyder att de som lär sig spanska i Spanien måste komma ihåg ännu en verbform.

Till exempel kan du i Spanien säga “¿Cuál fue la última película que visteis?” till dina vänner, men du skulle antagligen säga “¿Cuál fue la última película que vieron?” till dina farföräldrar. I Latinamerika skulle du välja denna senare form för båda.

girl café

Ustedes används också på Kanarieöarna, endast Balearerna och det spanska fastlandet använder vosotros. Om du endast använder den latinamerikanska formen förstår de dig perfekt ändå i Spanien. Folk skulle antagligen bara anse dig artig!

Vokabulär

Den stora majoriteten av spanska ord är universella, men några inte. Några exempel inkluderar teléfono móvil / celular och ordenador / computadora, där den senare formen i båda exemplen är den latinamerikanska. Det finns även många andra ord som varierar från dialekt till dialekt. Exempelvis heter en kulspetspenna bolígrafo i Spanien, men lápiz pasta i Chile, lapicera i Argentina och så vidare. Skillnaderna i vokabulären är dock inte större än mellan brittisk och amerikansk engelska.

Ett varningens ord. I Spanien används verbet coger (att fånga) i många sammanhang och inte bara för att uttrycka fånga, utan även ta och hämta. Till exempel att coger al toro por los cuernos, bokstavligen ”ta tjuren vid hornen”. I Latinamerika coger är också ett slanguttryck för samlag.

 Uttal

De största skillnaderna i spanska är i uttalet, men även dessa är inte så stora. I många delar av Centralamerika, till exempel, uttalas inte alltid bokstaven ”s” och vissa andra stavelser kan försvinna. Bokstaven ”ll”, som vanligtvis uttalas som ”j” i jag, uttals i Argentina som ”s” i sjö. 

Kanske är den skillnaden som märks mest mellan uttalen i Spanien och i Latinamerika läspandet (även om det tekniskt sett inte är en läspning), som är vanligt i Madrid och i vissa andra delar av Spanien. Legenden berättar att detta uttal startade med kung Ferdinand, vars läspande härmades av den spanska adeln. Som i så många andra fall, är antagligen legenden falsk. Uttalet har troligen kommit från ljud som existerade i den medeltida kastilianskan, även om detta inte förklarar varför det inte kom till kolonierna. Inte alla språkliga egenheter är logiska!

se habla español sign

Du kommer oundvikligen att snappa upp den lokala accenten var du än väljer att lära dig spanska, men det utgör inget hinder för att kommunicera med alla spansktalande. Alla har en accent när de talar och det finns ingen accent som är bättre eller sämre. Om du lägger dig till med en viss accent när du lär dig ett språk, är det en del av vem du är och av din personliga erfarenhet. Det kan också vara en bra isbrytare på dina resor!

Borde du studera spanska i Spanien eller i Latinamerika?

Det finns de som säger att spanskan i Colombia är den renaste och vackraste formen av språket. Andra säger att spanskan i Argentina är den sexigaste. Åter andra tycker att spanskan i Madrid är den viktigaste, eftersom den Kungliga spanska akademien som reglerar det spanska språket, ligger här. 

Men det borde inte vara en fråga om europeisk vs latinamerikansk spanska. När du ska välja var du vill studera spanska, fokusera i stället på var du helst vill vara, vilken typ av äventyr du vill uppleva och, naturligtvis, på din budget. Du kan vara säker på, oavsett vilken typ av spanska du lär dig, att du blir förstådd i hela den spansktalande världen!

Europeisk eller latinamerikansk spanska?

By Alex Hammond

What do you think?