Renässans i norr – kurser i engelska i Nordengland och i Skottland

Lär dig språk juli 17, 2013

År 1900 var norra England en av de mest produktiva och framgångsrika regionerna i hela världen. 40 % av världshandeln passerade genom Liverpools hamn, medan fabrikerna i Newcastle och Manchester producerade varor som skeppades till världens alla hörn. Här stod den industriella revolutionens vagga.

Och sedan kom de hårda tiderna.

De följande hundra åren såg slutet på det brittiska imperiet, försvagad konkurrenskraft och tunga bombanfall under kriget av Luftwaffe. Invånarantalet sjönk i alla större nordliga städer med krisen i dess traditionella industrier.

Men allt är cykliskt och nu händer åter stora saker när städerna i norra England och i Skottland återhämtar sig och renässansen där står blommar för fullt.

angel-of-the-north-gateshead

Ängeln i norr, Bild: Newcastle Gateshead Initiative

Om du funderar på en kurs I engelska I Storbritannien, så titta gärna på de klassiska resmålen som Brighton och London, men ignorera inte möjligheten att göra något annorlunda.

Sarah Byrne från Liverpool School of English säger att ”Norr är unikt på grund av dess känsla för sin identitet, norrlänningar är mycket stolta över sitt ursprung och är stolta över att få besökare att känna sig välkomna”. Detta är en känsla som kommer fram hos många av våra partnerskolor, till exempel beskriver Patricia Mullen från IH Newcastle Norr som ”kulturellt mer brittiskt än andra delar av Storbritannien”, medan Nicola Wyley från Manchester Academy framhåller en ”hög grad av regional identitet och stolthet… människor tar ansvar för musiken, konsten, maten och modet som har sitt ursprung i Norr och vårdar dem”. Alla tre påpekar hur vänliga människor är, vilket är något du kommer att märka så fort du kommer dit.

Att man får mycket för pengarna ”norr om Watford” (som engelsmännen informellt beskriver Midlands och norra England) är en annan viktig faktor; levnadskostnader och studieavgifter är signifikativt lägre än i London och i södern. Så Norr är välkomnande, ekonomiskt och framåtsträvande – har du funderat på någon av städerna i norr för din kurs i engelska?

Liverpool

Sarah från LSE säger att “sedan Liverpool var kulturhuvudstad 2008 har vi upplevt en verklig kulturell renässans… varje månad lanseras nya evenemang, projekt, attraktioner och nöjesställen”.

Liverpool kommer alltid att förknippas med the Beatles och det finns mycket nostalgiskt att njuta av , men den lokala musikscenen har aldrig slutat förnya sig och är en av stadens ständiga attraktioner. Det finns något nytt att njuta av varje kväll i veckan och alla studenterna säkrar en ung och entusiastisk atmosfär. Mathew Street, där Cavern Club ligger, är ett populärt mål för studenternas utekvällar.

Dreamspace Liverpool

Dreamspace Liverpool, Bild: Andy Miah

Under sommaren håller staden igång med festivaler som Africa Oyé i Sefton Park och Liverpool International Music Festival, medan du hela året här finner det bästa utbudet av museer utanför London och de flesta med gratis inträde.

Sarah menar att Liverpool är på väg att bli en toppdestination för språkstudier i Storbritannien eftersom studenterna får en ”mer autentisk brittisk upplevelse här än på de mer turisttäta resmålen… studenterna återvänder och rekommenderar regionen till sina vänner för att de uppskattar den öppna gästfriheten hos människor här och de tycker att det är lätt att få vänner och att trivas”.

Läs om 10 saker att göra i Liverpool för mindre än £20.

Manchester

Staden Manchesters pånyttfödelse började med den tragiska händelsen att en IRA-bomb förstörde en stor del av dess centrala delar (lyckligtvis blev ingen dödad). Invånarna såg då möjlighet att ersätta den fula 1960-talsarkitekturen med något vackrare och citykärnan frodas nu åter och är mycket mer attraktiv.

Nicola från vår partnerskola i Manchester säger : ”den är vibrerande, ung, dynamisk och spännande… och en knutpunkt för den kreativa och mediaindustrin.” BBC flyttade en stor del av sin produktion från London till Manchester under 2011 och de lokala kreativa företagen har haft en boom sedan dess.

Det finns gratis festivaler, marknader för hantverk och begagnade prylar, improviserade konserter, pop-upbarer och restauranger hela året runt och studenterna på de välrenommerade lokala universiteten drar till sig nya studenter från Storbritannien och från andra delar av världen.  Deras närvaro ger fart åt ett musikliv som har producerat the Stone Roses, Oasis, Elbow, Mr Scruff och Chemical Brothers bland andra. Årliga evenemang inkluderar the Manchester International Festival, Manchester Pride och Parklife.

manchester heaven

Old Trafford, Bild: Paulo Camera

De två främsta fotbollsklubbarna – Manchester United och Manchester City – är en stor tillgång och har säkrat stadens rykte som en av Storbritanniens stora sportstäder. Storbritanniens cykellandslag finns också här och du kan se dem träna på den imponerande velodromen

Enligt Nicola älskar studenterna att staden är ”mysig och vänlig, liksom det faktum att den är verkligt internationell och kosmopolitisk, fullt jämförbar med några av världens stora städer… var annars kan du titta på Storbritanniens landslag som tränar på velodromen, sitta i Sir Alex Fergusons stol på Old Trafford, pröva på att läsa upp nyheterna i BBC:s TV-studio och sedan äta middag på en Michelinmärkt restaurang?”

Newcastle

En annan betydelsefull universitetsstad, men denna gång på andra sidan England (i nordöst), är Newcastle, som har ”en verkligt studentinriktad atmosfär som ger staden liv” enligt Patricia från vår partnerskola här. ”Staden har jättefina kommunikationer (vi har till och med tunnelbana!), vilket gör det lätt och ekonomiskt att resa.” Den lokala konstscenen frodas, speciellt sedan öppnandet av the BALTIC centre, där du kan titta på olika utställningar och installationer från nutida konstnärer.

newcastle quayside

Bild: Newcastle Gateshead Initiative

Newcastle är känd i England för sitt nattliv och har regelbundet röstats fram som Storbritanniens partystad, där de festande är kända för att klä sig i sommarskrud… oavsett vädret. Om de sena nätterna ger dig huvudvärk på söndagsmorgonen, finns det massor att göra utanför staden och kusten i Northumberland har några av de bästa stränderna och slotten i Storbritannien; de används ofta vid filminspelningar. Gränsen till Skottland ligger bara en timme bort, så du har möjlighet att se både England och Skottland.

York, Glasgow, Aberdeen…

Några av våra resmål I norra England är lugnare, men därför inte mindre attraktiva än de stora städerna. York, till exempel, är som något ur Harry Potterböckerna (staden användes ofta som miljö i filmerna). Eller, för att uppleva en annan sida av Storbritannien, korsa gränsen och upplev Skottland.

glasgow

Bild: Cristopher Becker

Edinburgh är Skottlands viktigaste turiststad och är en av Storbritanniens populäraste resmål, men det finns mycket att upptäcka i Skottland bortsett från huvudstaden. Glasgow, till exempel, är ett spännande alternativ som upplever sin egen postindustriella renässans. GoMA är Skottlands mest besökta konstgalleri, medan ”Old Firm”-rivaliteten mellan de lokala fotbollsklubbarna Rangers och Celtic är legendarisk (om än vilande för tillfället).

Längre norrut, på kusten, är Aberdeen en populär universitetsstad som ger besökarna ett fantastiskt vänligt mottagande. På grund av den karaktäristiska stenen som används för att bygga, kallas Aberdeen ibland för granitstaden. Detta är den nordligaste destinationen för att lära sig engelska som ESL har av över 200. Det är även porten till de allra nordligaste brittiska öarna, högländerna, stenstoder, slott och det magiska Skottland!

Delta i konversationen i kommentarrutan nedan, eller kontakta oss för att få veta mer om en språkresa utomlands.

Av Alex Hammond

Vad tycker du?