Så kommer du över din rädsla att tala ett främmande språk i 10 steg

Vissa människor kan ge sig rätt in i en konversation på ett främmande språk med ett litet ordförråd, massor av självförtroende och entusiastiskt gestikulerande. För många av oss, emellertid, kan dessa första konversationer kännas skrämmande.

Det finns en del saker som du kan göra för att komma över din nervositet när du talar ett annat språk.

Förstå din rädsla

Vad är det exakt som du är rädd för? Ångest när du talar ett främmande språk kommer sig vanligen av rädslan för att säga fel eller rädslan för att få ett negativt omdöme.

Om du någon gång har märkt att underliga och ovanliga ord kommer ut ur din mun under en jobbintervju, så kan det antagligen skyllas på rädslan för negativt omdöme och att göra misstag. Ångest minskar din hjärnas förmåga att utföra sina normala funktioner på rätt sätt, exempelvis att processa språket i realtid. Med den ökade komplexiteten att använda ett nytt ordförråd och ny grammatik kan det kännas som om hjärnan stänger ner.

För att lugna dig, fråga dig själv hur du reagerar när en utlänning anstränger sig att tala ditt språk. Förhoppningsvis skulle du inte ge ett negativt omdöme.

Kom på var du fastnar i konversationen

När du inte är van att konversera på ett främmande språk, behöver din hjärna tid att processa orden som kommer in, översätta dem, tänka ut ett svar och översätta det. Detta tar avsevärt längre tid än när du konverserar på ditt eget språk.

Kämpar du mer med att formulera dina meningar eller med att förstå vad som sägs dig som svar?

Mycket ofta är det det senare, vilket i sin tur påverkar det förstnämnda. Det finns många saker du kan göra för att förbättra din förmåga att lyssna och det kommer drastiskt att förbättra ditt tal.

Öva dig att lyssna

Om du är relativ nybörjare i ett språk kommer du inte att förstå varje enskilt ord. Du kan till och med ha svårt att förstå många av orden.

Att öva förmågan att lyssna på ett främmande språk via olika media kommer alltid att hjälpa dig med talet. Du kan förbättra ordförråd och uttal enbart genom att lyssna, men det är ingen ersättning för en verklig konversation.

Det är viktigt att förstå att även om du är van att lyssna till tal på det språk du studerar, behöver din hjärna arbeta mycket hårdare under en konversation eftersom du då inte bara måste förstå vad som sägs, utan även formulera ett svar, eller ett sätt att få den information du behöver.

Önskan att tala felfritt kan vara ett hinder

Du kommer aldrig att tala ett språk flytande utan att först tala med brytning. Ju förr du börjar prata, desto snabbare kommer du att nå konversationsnivå.

Det kan vara frustrerande att känna att du gör misstag, men det kommer i längden att vägas upp av nöjet att använda språket.

Le

Du kommer att möta mycket bättre respons om du för konversationen med ett leende. Vad är det värsta som kan hända?

Det är lättare att bara tala med en person

När en grupp med samma modersmål träffas blir konversationen vanligtvis snabbare och mer komplex. Att tala med bara en person är lättare. Privatlektioner är ett sätt att säkra att du får göra denna erfarenhet, samtidigt som du får råd av en expert.

Om du vill tala med en främling, gäller det att inte tänka för mycket på det. Agera spontant – ju längre du tänker, desto svårare blir det. Om du reser eller vill fördjupa ditt lärande av ett språk, blir ofta dessa konversationer med främlingar starten på de bästa minnena.

Kontrollera hastigheten på konversationen

Om du talar långsamt och tydligt, uppmuntrar du din samtalspartner att också prata långsamt och tydligt.

Det lyckas inte alltid

Vissa människor du pratar med kommer att ha mer tålamod än andra, vissa är mer förstående och vissa har helt enkelt lättare att förstå en främmande accent. Låt dig inte avskräckas – lyckas det inte är problemet deras, inte ditt.

Upprepa samtalsämnen

Många samtalsämnen kommer att dyka upp gång på gång i det dagliga livet. Om du beställer mat på en restaurang, en drink på en bar, eller om du är ute och handlar, håller sig de flesta konversationerna till en etablerad rutin.

Om du känner dig osäker på språket du lär dig är dessa konversationer ditt sätt att få samtalserfarenhet på språket. Folk visar dig oftast tålamod när de ska sälja någonting till dig.

Även utöver dessa beskrivna möten kommer landets invånare antagligen att fråga dig varifrån du kommer och varför du studerar, när de får reda på att du håller på att lära dig deras språk. Dessa samtal hjälper dig att utveckla ditt självförtroende så att du kan gå vidare med andra ämnen.

Det går lättare när du talar flera språk

När du en gång lärt dig ett främmande språk upp på konversationsnivå, kommer du inte att känna samma rädsla när du lär dig ytterligare ett. Självklart kommer det att bli frustrerande att leta efter nya ord igen, men du vet att det är möjligt.

Hur var din första konversation på ett främmande språk?

Bilder: torbakhopper HE DEAD (CC BY-ND 2.0), Tambako The Jaguar (CC BY-ND 2.0)