Kära Mamma och Pappa… därför ska ni finansera min språkresa utomlands

Du har hittat en jättebra språkskola på ditt drömresmål, kollat flyg och boende, tittat på aktiviteterna som erbjuds och på reseberättelserna från tidigare studenter. Allting ser bra ut, tills du börjar räkna. Att åka utomlands kostar pengar och du har inte tillräckligt.

Du går igenom olika möjligheter i tankarna. Sälja tillhörigheter du gillar på eBay? Låt oss kalla det plan B. Ge upp värdsliga nöjen, arbeta som ett djur och leva som en munk? Plan C. Finansiering via ”banken Mamma och Pappa” emellertid…

cash-register

Det finns några utmärkta anledningar för föräldrar att hjälpa till med en språkresa. När allt omkring handlar det först och främst om utbildning och det är ju delvis därför man har föräldrar, eller hur?

Här följer några bra argument som kan övertyga dina föräldrar:

”Detta är inte en utgift, det är en investering”

Studera med total språkfördjupning utomlands är det snabbaste sättet att behärska språket flytande. Vi lever i en flerspråkig värld och att kunna tala fler än ett språk är en enorm fördel, såväl i utbildningen, som i arbetslivet eller socialt. Du kommer att göra mycket, mycket snabbare framsteg med total språkfördjupning än om du studerade ett språk på hemmaplan.

Att behärska ett annat språk gör dig mer anställningsbar, mer intressant och mer flexibel. Vi har skrivit om några av de andra mjuka färdigheterna du förvärvar, här.

Gör klart för föräldrarna att du gärna hjälper till hemma (och gör det sedan verkligen).

”Det är ingen semester”

Även om att studera utomlands har vissa ”semesteraspekter” som äventyr, utforska nya miljöer och träffa nya människor, är utbildning kärnan i upplevelsen. Om du behöver övertyga dina föräldrar om detta (och kanske att hjälpa dig själv att fokusera) kan du ta på dig att ta en officiell språkexamen vid slutet av din språkresa. Det är ett fantastiskt tillfälle att kombinera nöje med ett rejält bidrag till ditt CV.

Vissa länder erbjuder möjligheten att hitta ett jobb när du är på plats. Detta har tre viktiga fördelar: du använder dina språkkunskaper varje dag, du tjänar litet pengar och du får litet internationell arbetslivserfarenhet.

”Nu är rätta tiden”

Förr eller senare kommer du att behöva lära dig ett språk och ingen tid är bättre än nuet. När du kan kombineraentusiasm och ledig tid är det mycket lättare än senare i livet, när du börjar få andra åtaganden att ta hänsyn till.

”Jag kommer att hålla kontakten”

För många år sedan var den enda kontakten föräldrar kunde förvänta sig under en längre utlandsvistelse, ett udda, kryptiskt vykort, eller ett kort telefonsamtal. Idag, tack vare Skype, WhatsApp och Facebook, finns det ingen anledning att tappa kontakten, bara för att du är i ett annat land.

phonecall

Det finns ingenting som hindrar dina föräldrar att komma på besök; välj en destination som de skulle vilja besöka och ge dem den perfekta anledningen att boka en semester som de alltid önskat sig, med fördelen av att få en lokal guide.

Om de besöker dig, kan er relation fortsätta på en mer vuxen nivå. Det är svårt att föreställa sig innan man gjort erfarenheten att bo utomlands, men du mognar snabbt när du måste.

”Det är säkert”

Dina föräldrar oroar sig för dig. Det bara är så. Att boka en språkresa utomlands genom en erkänd språkreseförmedlare som ESL – Språkutbildning utomlands betyder att du kan vara trygg.

Språkskolor är trygga platser. Du kommer att vara omgiven av studenter från hela världen, som antingen är utomlands för första gången, eller som har tidigare erfarenhet. Skolorna är där för att hjälpa dig att finna dig tillrätta och för att du ska få en internationell erfarenhet.

Du gör en mildare erfarenhet än om du skulle komma till ett främmande land och bo på ett vandrarhem fullt av främlingar. När du träffar människor på en språkskola, som många skal stanna flera månader – är detta ett tillfälle att skapa en verklig gemenskap med folk som du aldrig skulle möta hemma till vardags.

Dina föräldrar kanske är ovilliga att klippa av navelsträngen, men en språkresa utomlands är ett mycket bra sätt att göra det.

Är du redan ute i arbetslivet? Läs om hur du kan fixa en språkresa av din chef senare i år.

Foto: Cash Register av Steve Snodgrass via CC, Flirty Phonecall av Nimble Photography via CC