Fem böcker språk- och reseälskare måste läsa

Lär dig språk January 19, 2021

Liksom resor, erbjuder att läsa en bok ett tillfälle att ge sig iväg på upptäckt av en helt ny värld. Karaktärerna och de olika miljöerna, tillsammans med din fantasi och författarens guidning, är allt du behöver för att ta dig någon annan stans (även om de av oss som har svårt att inte läsa från papper, skulle lägga doften av en bok till helheten).

Att läsa böcker som utspelar sig i eller omkring olika platser på jorden, tar helt enkelt denna upplevelse till en helt ny nivå. Det finns ingenting bättre än att kasta sig in i en ny kultur, ett nytt språk eller en ny värld genom en bok. Författarna, vanligtvis lokala, låter oss erfara känslor, förstå historien och känna stadens atmosfär.

Behöver du bevis? Kolla vårt val av de fem bästa böckerna för reseälskare. Men innan du gör det vill vi varna dig – var beredd på en allvarlig släng av resefeber.

Barcelona: ”Un día en Barcelona” av Daniel Brühl

Visste du att skådespelaren Daniel Brühl, känd bland annat för sina roller i ”Goodbye Lenin” och ”Inglourious Bastards”, i verkligheten heter Daniel César Martin Brühl González? Tack vare sin katalanska mamma, tillbringar han ännu idag mycket tid i denna medelhavsmetropol och tar med sig sina läsare på promenad till Tibidaboberget via stadens olika kvarter ända till stadsdelen Barceloneta vid kusten. Genom mycket lustiga anekdoter lär Brühl dig känna de typiska katalanerna och ger dig initierade tips som du definitivt får nytta av om du bestämmer dig för att tillbringa en tid i Barcelona. Denna bok är en rörande hyllning till staden och dess invånare.

Irland: ”Ängeln på sjunde trappsteget” av Frank McCourt

Irländarna är stolta över sina stora författare som James Joyce eller Oscar Wilde. Men det är inte nödvändigt att plöja igenom de nästan tusen sidorna av ”Ulysses” ett mäktigt och komplicerat verk, för att lära sig litet om Irlands historia och befolkning! I sin Pulitzerbelönade självbiografi, berättar Frank Mc Court om sin eländiga barndom i Belfast, Dublin och Limerick. Denna tragikomiska och mycket ärliga historia ses genom hans barnaögon. Författarens öde, delat av miljoner irländare, har karaktäriserat den gröna ön och formar dess image på ett sätt du endast kan förstå när du en gång har bott i Irland.

Lissabon: ”Nattåg till Lissabon” av Pascal Mercier

På vägen till sitt arbete möter Raimund Gregorius, lärare i latin, grekiska och hebreiska, en mystisk kvinna. Detta möte, liksom boken av en portugisisk författare som han öppnar av en händelse, gör att han på en ingivelse reser iväg till Lissabon i hennes spår. När han kommer fram upptäcker han vartefter författarens, Amadeu Inácio de Almeida Prado, liv under Salazardiktaturen, lär sig portugisiska och lär känna det portugisiska folket. Sedan upptäcker han en hemlighet som sätter hans eget liv i fara …

”Nattåg till Lissabon” är ett fascinerande alternativ till en vanlig turistguide och ett verkligt måste om du funderar på en vistelse i den portugisiska huvudstaden!

London: ”Kvinnan på tåget” av Paula Hawkins

Som de flesta londonbor tillbringar Rachel mycket tid med att resa från förorten till Londons centrum för att arbeta. Varje dag försöker hon sätta sig på samma plats i vagnen, för tåget stannar alltid på samma ställe: framför ett lägenhetskomplex. Regelbundet, och för att glömma sina egna problem, observerar hon ett ungt par och förlorar sig i fantasier om dessa älskandes liv – som hon föreställer sig idealiskt. Tills den dag då hon blir vittne till en chockerande händelse och hon finner sig inblandad i en mardrömslik historia som hon inte kan ta sig ut ur. Det är en thriller som fascinerar sina läsare till sista sidan och som kommer att få dig att själv vilja upptäcka London!

New York: ”La gang dei sogni” av Luca di Fulvio

New York 1909. Bland mängden emigranter vid denna tid, anländer den lille italienaren Natale och hans mamma till det förlovade landet – Amerika. Här försöker var och en att hitta lyckan och när hoppet om ett bättre liv, men i kvarteren på Lower East Side härskar fattigdom, misär och kriminalitet. Det är den starkastes rätt som gäller. Men Natale besitter en mycket speciell egenskap som drar till sig människors sympati … Upptäck denna talang och förbättra samtidigt dina kunskaper i italienska, engelska eller tyska genom att läsa boken. Dessutom, efter att ha läst boken, slår vi vad om att du kommer att vilja följa Natales fotspår över hela New York!

Paris: ”På den förlorade ungdomens café” av Patrick Modiano

På sextiotalet, är kaféet ”Le Condé” mötespunkt för en mängd mycket olika personer, bland annat poeter och dramatiker. En vacker dag kommer en ung kvinna dit som omedelbart gör alla stamkunder fascinerade. Fyra iakttagare, varav en detektiv, delar med sig av sina antaganden och avslöjar bit för bit den unga kvinnans liv. Följ huvudpersonerna på deras färd genom Paris olika kvarter och insup den franska huvudstadens speciella atmosfär. Lita på oss, denna bok kommer att få dig att boka din vistelse i Paris efter bara några sidor!

Kliar det redan att få resa? Samma här!

Res ut i världen med ESL

By Sarah Moersdorf

What do you think?