Mina lästips för din nästa stadsrundresa

Lär dig språk juni 22, 2016

Är din resplan bokad, de viktigaste anhalterna är organiserade och har du redan konsulterat några reseguider? I så fall kan resan börja, eller hur? Som passionerad läsare, tycker jag om att förbereda mig på ett litet annorlunda sätt. Det finns ingenting mer fascinerande än att, via en bok, dyka ner i en annan kultur, ett annat språk och en annan värld. De lokala författarna, i de flesta fall, får oss att uppleva känslorna, att smaka på platsens historia och dess atmosfär. På resan räcker det att följa i bokens spår för ett annorlunda närmande till det valda resmålet.

shutterstock_212320537

 

Dyk ner i följande städers historia:

 

Barcelona: ”Un día en Barcelona” av Daniel Brühl

Visste du att skådespelaren Daniel Brühl, känd bland annat för sina roller i ”Goodbye Lenin” och ”Inglourious Bastards”, i verkligheten heter Daniel César Martin Brühl González? Tack vare sin katalanska mamma, tillbringar han ännu idag mycket tid i denna medelhavsmetropol och tar med sig sina läsare på promenad till Tibidaboberget via stadens olika kvarter ända till stadsdelen Barceloneta vid kusten. Genom mycket lustiga anekdoter lär han dig känna de typiska katalanerna och ger dig initierade tips. Det är en rörande hyllning till staden och dess invånare, som du, fram till nu, kan läsa endast på katalanska, spanska eller tyska.

 

Irland: ”Ängeln på sjunde trappsteget” av Frank McCourt

Irländarna är stolta över sina stora författare som James Joyce eller Oscar Wilde. Men det är inte nödvändigt att plöja igenom de nästan tusen sidorna av ”Ulysses” ett mäktigt och komplicerat verk, för att lära sig litet om Irlands historia och befolkning! I sin Pulitzerbelönade självbiografi, berättar Frank Mc Court om sin eländiga barndom i Belfast, Dublin och Limerick. Denna tragikomiska och mycket ärliga historia ses genom hans barnaögon. Författarens öde, delat av miljoner irländare, har karaktäriserat den gröna ön och formar dess image ännu idag.

 

Lissabon: ”Nattåg till Lissabon” av Pascal Mercier

På vägen till sitt arbete möter Raimund Gregorius, lärare i latin, grekiska och hebreiska, en mystisk kvinna. Detta möte, liksom boken av en portugisisk författare som han öppnar av en händelse, gör att han på en ingivelse reser iväg till Lissabon i hennes spår. När han kommer fram upptäcker han vartefter författarens, Amadeu Inácio de Almeida Prado, liv under Salazardiktaturen, lär sig portugisiska och lär känna det portugisiska folket. Sedan upptäcker han en hemlighet som sätter hans eget liv i fara …

Lissabon

 

London: ”Kvinnan på tåget” av Paula Hawkins

Som de flesta londonbor tillbringar Rachel mycket tid med att resa från förorten till Londons centrum för att arbeta. Varje dag försöker hon sätta sig på samma plats i vagnen, för tåget stannar alltid på samma ställe: framför ett lägenhetskomplex. Regelbundet, och för att glömma sina egna problem, observerar hon ett ungt par och förlorar sig i fantasier om dessa älskandes liv – som hon föreställer sig idealiskt. Tills den dag då hon blir vittne till en chockerande händelse och hon finner sig inblandad i en mardrömslik historia som hon inte kan ta sig ut ur. Det är en thriller som fascinerar sina läsare till sista sidan!

 

New York: ”La gang dei sogni” av Luca di Fulvio

New York 1909. Bland mängden emigranter vid denna tid, anländer den lille italienaren Natale och hans mamma till det förlovade landet – Amerika. Här försöker var och en att hitta lyckan och när hoppet om ett bättre liv, men i kvarteren på Lower East Side härskar fattigdom, misär och kriminalitet. Det är den starkastes rätt som gäller. Men Natale besitter en mycket speciell egenskap som drar till sig människors sympati … Upptäck denna talang och förbättra samtidigt dina kunskaper i italienska, engelska eller tyska genom att läsa boken.

shutterstock_26426086

 

Paris: ”På den förlorade ungdomens café” av Patrick Modiano

På sextiotalet, är kaféet ”Le Condé” mötespunkt för en mängd mycket olika personer, bland annat poeter och dramatiker. En vacker dag kommer en ung kvinna dit som omedelbart gör alla stamkunder fascinerade. Fyra iakttagare, varav en detektiv, delar med sig av sina antaganden och avslöjar bit för bit den unga kvinnans liv. Följ huvudpersonerna på deras färd genom Paris olika kvarter och insup den franska huvudstadens speciella atmosfär.

 

Har du också några boktips att dela med dig av? För att förbereda din resa, läser du böcker på originalspråket eller hellre i översättning till ditt språk? Berätta om det i kommentarerna!

Av Sarah Moersdorf

Vad tycker du?