Hur du lär dig tyska snabbt – 5 tips

Lär dig språk January 7, 2020

Under de senaste årtiondena har intresset för att lära sig tyska växt enormt på bekostnad av traditionella favoriter som engelska och franska i många länder. Detta beror på att tyskspråkiga länder uppvisar en hög livskvalitet och erbjuder gott om jobbmöjligheter för kvalificerad, utländsk arbetskraft. Och låt oss inte glömma att tyska är det mest talade språket i EU.

Tyska är komplicerat och kan verka litet skrämmande i början. Om du inte studerade latin eller grekiska i skolan, är chansen stor att du aldrig hört talas om deklinationer innan du började lära dig tyska. Men vi lovar dig att det inte är så svårt som det kan verka i början. Det är bara … väldigt exakt. Tyska har en mängd pronomina, genus och deklinationer, så allting är mycket klart och koncist. Med våra fem tips hur du lär dig tyska snabbt, kommer du att fatta på nolltid 😉

1. Insup språket

Att vara engagerad är viktigt i allting du gör, inklusive att lära dig språk. Du är intresserad av språk därför att du är en nyfiken natur … så tillfredsställ den där nyfikenheten med så mycket tyska du kan!

Vi är i streamingens guldålder, så varför inte bara försöka titta på några tyska TV-serier under en tid? Det är lätt att hitta dem, inklusive flera stycken som finns på Netflix. YouTube har också mycket innehåll på tyska, som täcker alla upptänkliga ämnen för användare i alla åldrar.

Självklart är det också viktigt att läsa. Om du inte vet vad du ska läsa, eller du inte vill spendera för mycket pengar, kom ihåg att biblioteken på de flesta orter har litteratur skriven speciellt för språkstuderanden. Och medan du promenerar till biblioteket, varför inte lyssna på en podcast på tyska? Det finns flera på Deutsche Welle till exempel. Och ett sista tips: glöm inte att ändra språket i din mobil till tyska!

2. Öva tyska med infödda tysktalande

I vårt digitala samhälle har det blivit lättare att komma i kontakt med människor över hela världen som delar våra intressen. Utnyttja detta när du lär dig tyska. Du kan skapa en konversationsgrupp med människor som delar ditt intresse att lära dig språk och träffas för att öva att prata. Leta efter (eller skapa) grupper på Facebook, eller titta på anslagstavlorna på universiteten i närheten av var du bor.

Ett annat alternativ är att pröva appar som HelloTalk, som låter dig komma i kontakt med personer med tyska som modersmål och chatta med dem. Du kan till och med ha en gratis telefonkonversation. Att använda språket i informella situationer är ett av de bästa sätten att lära dig tyska snabbt.

3. Använd roliga studietekniker

Du vet att du måste studera hårt för att komma framåt … men det betyder inte att du inte kan göra det på ett roligt sätt! En rolig och enkel teknik är att lära dig fem nya ord i veckan. Skriv ner dem och se till att använda dem i ett verkligt sammanhang – kanske i den tyska konversationsgrupp vi nämnde i förra avsnittet.

Vill du ha fler idéer? Du kan sätta upp lappar på tyska på olika saker hemma. Eller öva alla tempus av ett verb i veckan, kanske genom att skriva en dagbok i vilken du försöker att använda ett specifikt tempus per dag. Du kan också göra en ordlista och lägga till egna illustrationer. Eller lär dig några tyska sånger. Det finns alla möjliga sätt att göra studierna roligare om du använder din fantasi!

4. Anmäl dig till en officiell examen

Om du inte är en av de få personer som tycker det är lätt att ägna sig åt att studera, kan litet press hjälpa till att hålla dig motiverad och inte skjuta upp det du bör göra. När du anmäler dig till en officiell examen, vet du att du måste uppnå en viss kunskapsnivå vid ett visst datum – ett fantastiskt sätt att hålla fokus och pressen på dig själv att studera.

De tyska examina som erbjuds av Goetheinstitutet är de mest kända, men det finns även andra examina du kan ta. Tänk på att ett erkänt diplom från en officiell institution som visar dina språkliga färdigheter hjälper dig att skilja dig från andra kandidater när du söker ett jobb, vare sig det är hemma eller i utlandet.

5. Studera tyska utomlands

Tveklöst är det bästa sättet att lära dig tyska snabbt att studera språket där det talas. Även om Tyskland kan tyckas vara det självklara valet, finns det också flera andra alternativa resmål där tyska talas, som Österrike, Schweiz, Luxemburg, Liechtenstein och delar av Belgien.

En tysk språkresa utomlands, låter dig med lätthet använda de andra fyra tipsen på denna lista. Du får också chansen att lära känna kulturen i det land där du väljer att studera och att njuta av en oförglömlig upplevelse som kommer att ge dig alla möjliga typer av färdigheter.

Lär dig tyska i total fördjupning!

By Carlos Heras

What do you think?