Hur du säger ”Jag älskar dig” på andra språk

Lär dig språk February 5, 2019

Efter att ha lärt dig hur du säger ”hej”, ”adjö”, ”tack” och ”var ligger toaletten”, är en av de vanligaste fraserna man lär sig på ett annat språk ”Jag älskar dig”. Vare sig du vill imponera på någon speciell på Alla hjärtans dag, eller du vill bli en fullfjädrad Casanova, är att veta hur du säger ”Jag älskar dig” på andra språk en fantastisk pil att ha i ditt koger!

Nederländska: Ik hou van jou

Kryssa nerför de blomsterkantade kanalerna, hoppa upp på en tandemcykel eller kura på ett mysigt kafé för att fira Valentijnsdag i Nederländerna! Det är inte riktigt lika populärt som i andra länder, men par brukar åtminstone utbyta blommor och kort.

Franska: Je t’aime

Inget annat europeiskt land har ett lika romantiskt rykte som Frankrike! Vad kan vara mer romantiskt än att smutta på franskt vin på en restaurang med levande ljus och lyssna till Je t’aime med din älskade?

Tyska: Ich liebe dich

Även om de inte är kända för att vara speciellt romantiska, firar tyskarna Alla hjärtans dag, framför allt i Bayern i södra Tyskland! Det är kanske därför Tysklands ”Romatische Strasse” ligger där? Och om du är ensam på Alla hjärtans dag kan du alltid trösta dig med en hjärtformad Lebkuchen!

Italienska: Ti amo

Romantiken lever och frodas i Italien, så du kanske får höra dessa två små ord förr än du tror! Samla energi med en stark espresso för att förbereda dig inför en passionerad Alla hjärtans dag i detta land för älskande!

Japanska: Aishiteru

Alla hjärtans dag i Japan har en specialitet … på den dagen är det bara kvinnor som ger gåvor! Det är emellertid inte så sexistiskt som det låter, eftersom en månad senare, på ”White Day” den 14:e mars, männen återgäldar gåvan med en för kvinnan. I båda fallen är choklad den absolut vanligaste presenten.

Koreanska: Sarang hae

Liksom i Japan firas Alla hjärtans dag och White Day i Sydkorea och med en bonus, Black Day! Denna firar den 14:e april alla singlar som inte fick någonting på de andra två dagarna – så alla får här en dag att fira!

Portugisiska: Eu te amo

Du ser de portugisiska orden för ”Jag älskar dig” på Alla hjärtans dag-korten i Portugal den 14:e februari och i Brasilien den 12:e juni. Det är Dia dos Namorados, som är dagen före San Antonios dag, ett helgon som traditionellt välsignar unga par. Båda dessa romantiska dagar är fulla av blommor, choklad och utekvällar på stan!

Ryska: Ya lyublyu tebya

Alla hjärtans dag är en relativt ny företeelse i Ryssland som blev populär under 1990-talet och som nu firas som i övriga världen: med blommor, choklad och smycken till kvinnorna. Om du inte känner dig romantisk kan du låta dig inspireras av någon av de tragiska ryska kärlekshistorierna som Anna Karenina eller Doktor Zhivago!

Spanska: Te amo

Säg jag älskar dig till tonerna från en spansk gitarr! I Latinamerika är te amo det vanligaste sättet att uttrycka din kärlek, medan te quiero är vanligare i Spanien. Oavsett viket du väljer, får att höra din älskade säga mi amor definitivt ditt hjärta att klappa fortare!

Mandarin: Wǒ ài nǐ

Kasta inte omkring dig denna fras lättvindigt till vänner eller den första person du börjar dejta i Kina! Den kinesiska frasen för ”Jag älskar dig” uttrycker en väldigt stark känsla, så stark att det inte ens är vanligt mellan familjemedlemmar att använda den. Och om du är ute efter en romantisk högtidsstund, miss a då inte Oixifestivalen på den 7:e dagen i den 7:e månaden i den kinesiska månkalendern (vanligtvis i augusti), till åminnelse av en en gammal romantisk kinesisk legend.

 

Lär dig fler språk

By Leah Ganse

What do you think?