Hur du lär dig ett språk med ditt barn

Lär dig språk August 27, 2019

Att lära sig ett språk tillsammans med ditt barn ger dubbelt nöje och tillfredsställelse! Det finns alla möjliga sätt att göra lärandet med familjen roligt, från att spela spel till att äta ute. Du kan även göra en språkresa utomlands med familjen till ett land där språket ni vill lära er talas och delta i en specifik språkkurs för alla familjemedlemmarna plus roliga familjeaktiviteter!

Spela spel

Ha kul – och lär – genom att spela spel. Din familjs favoritbrädspel – allt från Monopol till Ormar och stegar – är ett fantastiskt sätt att praktisera att tala det språk ni valt. Om dina barn är mycket små, eller ni alla nybörjare, är enkla minnesspel (där du ska plocka ihop par genom att komma ihåg var korten ligger) ett bra sätt få ett första ordförråd. Om dina barn är äldre, eller din familj redan har en bra bas i språket, kan ni prova Pictionary, Scrabble, Cluedo eller Charader. Vilket spel som helst går bra! Håll dig bara till följande regel: tala endast på det språk ni valt! Andra roliga spel som kan engagera hela familjen inkluderar ordlekar som korsord, ta ut ord ur ord eller ”hänga gubben”.

Införliva det språk ni vill lära er i ert dagliga liv

Gör det språk du studerar till något du använder varje dag. Det kan vara något så enkelt som att hälsa, exempelvis ”good morning” eller ”good night” och sedan kan du gradvis lägga till nya fraser varje dag. Låt dina barn komma på roliga meningar på språket ni jobbar med för att hålla dem motiverade. Du kan också tapetsera ert hem med post-its för att utöka familjens vokabulär – inte bara enkla substantiv som bord eller stol, utan också användbara uttryck och roliga fraser. Detta är ett fantastiskt sätt att engagera dina yngre barn, som kommer att älska att sätta upp post-its med nya ord och uttryck. Om det här verkar för krångligt, använd kylskåpsmagneter och låt hela familjen hitta på saker som överraskar eller roar de övriga.

Ät dig fram till att lyckas med språket!

Om du vill lära dig spanska eller franska eller italienska till exempel, varför inte gå ut hela familjen på en restaurang som serverar det landets mat? Prata på italienska över litet antipasti, på spanska över några tapas, eller på franska medan ni avnjuter coq au vin eller några läckra bakelser! Få var och en i familjen att komma på några fraser att öva in före besöket. Mat är också ett fantastiskt sätt att lära känna olika kulturer och ett lätt sätt att få barn intresserade. Om du och din familj gillar mat, kan ni prova med några matlagningslektioner med någon som har språket som modersmål. Ni kan öva era språkliga färdigheter medan ni roar er som familj!

Titta på utländska TV-shower och filmer

Välj ut några underhållande TV-shower och filmer på det språk ni valt och se dem med undertext. Om du lär dig tillsammans med små barn, eller om du är nybörjare, kan ni titta på tecknade serier eller barnfilmer. Om familjemedlemmarna är äldre och/eller har en högre språknivå, välj då en show eller film som alla gillar. Starta med undertexter på ditt eget språk och byt sedan vartefter ni avancerar till undertexter på originalspråket. Det är ett jättebra sätt att utöka ordförrådet.

Skaffa vänner: språkutbyte och lekgrupper

Om du har små barn, ta reda på om det finns lekgrupper som använder det språk ni valt i närområdet. Små barn är som svampar och får vänner och lär sig snabbt språket. Men du kan också utnyttja lekgruppen genom att prata med deras föräldrar och kanske också skaffa nya vänner för språkutbyte. En vinst för alla parter!

Gör en familjespråkresa

Det absolut bästa sättet att förbättra din familjs språkliga färdigheter snabbt är att göra en språkresa utomlands med hela familjen och fördjupa er i den lokala kulturen. Ni får en fantastisk upplevelse genom att resa tillsammans, att lära känna livet i ett annat land och se hur hela familjens språkkunskaper tar ett språng uppåt. Ni får lektioner på förmiddagarna, omsorgsfullt utformade efter era behov och kan spendera eftermiddagarna med att njuta av ett stort urval roliga aktiviteter.

Lär språk med hela familjen

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?