10 engelska akronymer du bör kunna

Lär dig språk August 25, 2020

Förkortningar och akronymer är användbara små kommunikationsverktyg som är vanliga i varje språk och som speciellt vanliga i engelska. Vare sig du skriver ett email eller knappar in ett meddelande på telefonen, gör korta ord eller begrepp livet litet enklare – och roligare!

Medan förkortningar helt enkelt är resultatet av att korta ner ord (till exempel inv. i stället för invånare) och lätt kan förstås, kan akronymer vara litet mer förvirrande och mindre intuitiva. De bildas genom att ta första bokstaven i varje ord i en mening och ofta skriva dem med stor bokstav för att skapa ett nytt ord – LOL, till exempel är en akronym för Laughing Out Loud.

Engelska akronymer kan användas i både formella och informella sammanhang, så att känna igen dem och förstå dem är ett absolut måste när man talar engelska. Och att själv använda dem, hjälper dig självklart att skriva litet snabbare – och låta som ett proffs! Här följer tio mycket vanliga engelska akronymer du bör kunna:

1. BRB

Be Right Back, är definitivt något du säger i alla möjliga sammanhang, men framför allt används den när du chattar med vänner. När du skicka WhatsApps fram och tillbaka med dina kompisar och din pappa plötsligt behöver prata med dig, är det bara att skicka ett BRB.

2. ASAP

Detta är en som antagligen får dig att känna panik om den kommer i ett email från din chef. Så fort du läser ”Kan du ordna detta ASAP?”, är det bäst att du sätter igång på direkten, för det ska göras As Soon As Possible – en liten omskrivning av ”nu” eller ”igår”!

3. RSVP

Den här hittar du på de flesta inbjudningar till evenemang som du får, från bröllop och fest till möten och sammankomster på arbetet. Som så många engelska termer, kommer denna från franskan och betyder Répondez s’il vous plaît – helt enkelt en begäran att du ska svara och säga om du antingen kommer eller inte.

4. TBC/TBD

I samma inbjudan som du ombads RSVP, kan det även stå To Be Confirmed om platsen, så boka inte din taxi ännu! På liknande sätt kan anteckningar som görs under ett möte innehålla delar To Be Discussed (som bestäms senare).

5. ETA

ETA är faktiskt en mycket vanlig akronym, som används inom transportsektorn för att ange Estimated Time Of Arrival (förväntad ankomsttid). Du kan emellertid också använda den för att tala om hur sen du kommer att bli (”Ja, vi skulle ju ses klockan sex, men min ETA blir tyvärr klockan sju”).

6. DOB

Denna akronym är bara konstig. Den låter som ett namn du skulle ge en utomjording, eller ett barnvänligt alternativ för ”skit”, men är tyvärr inte lika rolig – DOB betyder Date OF Birth och är mycket vanlig att finna på formulär där du ska fylla i personliga data.

7. IMO

Vem har inte några synpunkter som känns angelägna att dela med sig av? Det här är ett snabbt sätt att göra det! In My Opinion kan också skrivas artigare: IMHO och betyder In My Humble Opinion.

8. aka

Den här akronymen är speciellt användbar om du ofta använder smek- eller öknamn – ”Chefen, aka Min morsa”. Also known as, kan också användas när du vill vara litet fräck, exempelvis: ”Ge plats åt den smartaste personen här, aka Jag.”

9. DIY

Om du är typen som gärna tar tag i saker själv och fixar dem, som el-installationer eller renovering av hemmet, i stället för att anlita professionella hantverkare, då är du en Do It Yourself-person.

10. FOMO

Tänk dig följande: Det är fredag och dina kompisar planerar att gå ut, men du är trött och känner inte för en sen kväll, så du funderar på att inte följa med. Men sen börjar du få ångest eftersom du ångrar att inte delta i något som kanske blir en legendarisk utekväll. Den känslan är exakt en FOMO – Fear Of Missing Out.

Så nu när du fått grunderna, kommer här litet frustrerande nyheter: nya engelska akronymer och förkortningar dyker ständigt upp på internet. Bli ändå inte orolig – ju mer du blir bekant med denna typ av uttryck och ju bättre dina språkliga färdigheter är, ju enklare blir det för dig att lista ut vad de nya betyder!

Boosta din engelska med ESL

By Julia Hoyas

What do you think?