Brexits inverkan på studier utomlands

Lär dig språk October 16, 2018

Om du satt på TV:n eller varit online de senaste två åren, är chansen stor att du sett eller hört detta ord på sex bokstäver fler gånger än du kan räkna: Brexit (Britain + exit). Termen används för Storbritanniens kommande utträde ur EU, men vad betyder detta om du planerar att förlägga dina utlandsstudier till Storbritannien? Vi förklarar det här, så att du inte behöver undra över Brexits inverkan på dina planer på studier utomlands (det korta svaret är: det är ingenting du behöver bekymmra dig över).

 

Tidslinje för Brexit

Den 23 juni 2016 höll Storbritannien en folkomröstning och frågade medborgarna om de fortsättningsvis ville vara en del av EU eller inte. Med en liten övervikt, 51,9 %, röstade folket ja till att lämna EU, med utträdesdag planerad till 29 mars 2019. Efter utträdesdagen blir det en övergångsperiod som varar till slutet av 2020.

Hur kommer Brexit att påverka kostnaderna för min språkresa utomlands?

Det korta svaret på den frågan är: Brexit kommer inte att påverka kostnaderna för din språkresa utomlands. Vare sig du reser före eller efter det att Storbritannien officiellt har lämnat EU, måste du växla din lokala valuta till pund för att täcka dina kostnader under tiden du är utomlands. Vad som är positivt är att pundet faktiskt har försvagats sedan folkomröstningen, vilket betyder att dina kronor räcker längre under vistelsen.

 

Måste jag ha pass för att studera i Storbritannien?

Svaret på detta är att det beror på när du ska resa. Om du är från ett land inom EU, kan du för närvarande resa in i Storbritannien med ett europeiskt ID-kort. I framtiden , emellertid, efter utträdesdagen, kommer du antagligen att behöva visa passet, men det kanske inte kommer att vara nödvändigt under övergångsperioden. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi dock att du tar med dig passet i alla fall och att det är giltigt under hela tiden du är i Storbritannien.

Kommer jag att behöva visum för att studera i Storbritannien?

Åter igen får vi här se om det blir så efter utträdesdagen eller efter övergångsperioden, men EU-studenter behöver inte nu visum för att studera engelska, men kanske i framtiden och då finns det ett ”Short-term study visa” som ger dig rätt att studera upp till 11 månader och som lätt ordnas genom din språkreseförmedlare . Så, i princip behöver du inte oroa dig för det här med visum!

 

Kommer jag att känna mig välkommen som utländsk student i Storbritannien efter Brexit?

Som utländsk student är detta kanske en av de största tveksamheterna inför att resa till Storbritannien efter Brexit. Du kan vara säker på, emellertid, att inställningen är överväldigande positiv. Bara några månader efter folkomröstningen utfördes en opinionsundersökning av en förening av brittiska universitet, där man frågade britter om deras uppfattning om utländska studenter. Här är några av resultaten:

  • 75 % av de som uttalade en uppfattning, sa att de önskade att antalet utländska studenter i Storbritannien skulle förbli oförändrat eller öka.
  • 81 % av de som uttalade en uppfattning, sa att utländska studenter har en positiv inverkan på samhällena och ekonomin på de platser där de studerar.
  • 91 % anser att utländska studenter borde få stanna i Storbritannien och arbeta efter avslutad kurs.

Med resultat som dessa är det lätt att se at Storbritannien kommer att fortsätta att välkomna utländska studenter med öppna armar. Andrew Roper, VD för British Study Centres, säger:

Två år från nu och Storbritannien kommer fortfarande eftertryckligt att vara i marknaden. Ingenting har förändrats. Utbildningssektorn i Storbritannien är speciellt aktiv med att stärka banden till internationella partners och universitet … Dessutom är det engelska pundet 20 % svagare gentemot euron, vilket betyder bättre prisläge för studenter och besökare. Flybe, Ryanair, Easyjet och andra lågprisflyg utvecklas starkt och öppnar fler och fler direktrutter till flygplatser i Storbritannien. Europeiska studenter behöver naturligtvis inte visum för att studera i Storbritannien. Slutsatsen är att det har aldrig tidigare varit bättre att studera i Storbritannien.

 

Så, om du har varit bekymrad över Brexits inverkan på studier utomlands, kan du nu officiellt sluta oroa dig! Och om du har några andra tveksamheter kvar finns vi alltid här för att besvara dina frågor.

Hitta kurser i engelska i Storbritannien

 

Källor:

  • Bridgestock, Laura. “What Does Brexit Mean for Students?” Top Universities, 4 juli 2018, https://www.topuniversities.com/student-info/university-news/what-does-brexit-mean-students.
  • Hunt, Alex and Brian Wheeler. “Brexit: All you need to know about the UK leaving the EU.” BBC, 27 september 2018, https://www.bbc.com/news/uk-politics-32810887.
  • New poll – cutting international student numbers will not address public immigration concerns.” Universities UK, 13 oktober 2016, https://www.universitiesuk.ac.uk/news/Pages/New-poll-%E2%80%93-cutting-international-student-numbers-will-not-address-public-immigration-concerns.aspx.
By Leah Ganse

What do you think?