Åldern är endast en siffra

Lär dig språk mars 5, 2014

Man kan vilja lära sig ett främmande språk närsomhelst i livet. När man är ung betyder ofta ett ytterligare språk nya karriärsmöjligheter och utveckling. Detta gör att språkskolorna till stor del tar emot studenter mellan 18 och 25 år. Men tiden går fort och det är många som inte haft möjlighet att åka på en språkresa efter studenten. Ett tu tre efter fyllda 30 ger sig behovet av att kunna behärska et främmande språk, att resa eller att gripa tillfället till professionell utveckling till känna.

Agnes är en av de många ESL-studenterna som bestämt sig för programmet speciellt utformat för trettioåringar. Hon berättar: ”Jag är mycket glad över att ha valt programmet 30+. Lektionerna var helt enkelt fascinerande genom sin kombination av grammatik och kulturella aspekter.”Agnes

Även om programmet 30+ blir alltmer populärt hos ESL år efter år, så söker personer av alla åldrar den berikande erfarenheten av att lära sig ett språk utomlands. Genom att delta i lektioner med studenter av de mest varierande bakgrunder, finner de i denna blandning en källa till inspiration och en ytterligare motivation. Vid hemkomsten är alla överens om att denna vistelse har förändrat deras liv, berikat dem kulturellt och vidgat deras vyer.

Vi börjar med att nämna mästarinnan alla kategorier: vid 81 års ålder har Uta från Tyskland tagit hem titeln som ”månadens student” hos vår partnerskola i Sydney, Bondi. Enligt sina lärare har Uta visat sig speciellt aktiv under lektionerna och smittat alla övriga deltagare med sin entusiasm och sin kunskapstörst. Kanske är detta receptet för ett positivt åldrande?Uta

Jordi, 36, har beslutat sig för att lära sig engelska i Indien. Han har aldrig ångrat det beslutet och understryker att ”i New Delhi har jag upptäckt smaker, dofter, färger och så fantastiskt starka känslor att jag aldrig kommer att glömma denna exceptionella språkresa”. Skolan ILSC:s kvalitet och lärarnas kompetens har imponerat på Jordi. Han har återkommit till sitt hemlands Spanien med huvudet fullt av bilder och kunskaper i engelska som han idag har stor användning för i sitt yrkesliv.

New Delhi

Det är till Barcelona som Aude-Sophie sökt sig för sina studier i spanska. Två år i rad har hon deltagit i kurser på en språkskola och varje gång har hon återvänt hem förändrad. ”Kurserna var mycket bra upplagda, bra strukturerade och lärarna engagerade och intressanta”. Förtrollad av Barcelona (”Vilket konstant sprudlande liv!)

En evig allians mellan fest, glädje och kultur!”) är det framför allt den mänskliga dimensionen som har utgjort hennes starkaste erfarenhet. ”Dessa vistelser har också tillåtit mig att träffa folk från hela världen och från olika kulturer. Och det är också mycket positivt! De stora borden på restaurangen, kvällarna, där alla olika språk blandas…”

Aude-Sophie

Med sina 48 år har Hector Jaime temporärt bytt Bogotá mot Wimbledon och berättar för oss med stor entusiasm: ”Jag har just börjat min fjärde vecka här och jag har turen att få dela denna erfarenhet med många människor från hela världen! Olika kulturer, olika sätt att se på världen… det är detta som verkligen berikar mitt lärande av engelska! ”. Här är han som fiken i vattnet, omgiven av unga deltagare från Asien och andra ställen…

Paul-Hubert trivs som femtioåring och är en kreativ person som alltid är på jakt efter nya utmaningar. Trygg i sig själv och av en nyfiken natur har han valt programmet Hemma hos läraren för att göra en språkresa till en liten stad i Kent.

”Jag behandlades som en familjemedlem och blev totalt integrerad i mina värdars sociala liv, besök hos vänner, sammankomster, kulturella utflykter, promenader…”. Tack vare denna totala, engelska språk- och kulturfördjupning ”har jag kunnat göra verkliga framsteg, vilket jag har kunnat konstatera vid kursens slut, då jag märkte med vilken lätthet jag kunder delta i samtalen”.Paul-Hubert
Jean-Pierre verkar yngre än sina 56 år och visar oss prov på sitt ungdomliga sinne! 2012 reste han till Odessa och 2013 valde hanKiev, där han tog två kurser för att förbättra sina kunskaper i ryska.

Vid två tillfällen har han kunnat uppleva den unika stämningen som råder i Ukrainas huvudstad… och vid två tillfällen har han återvänt hem med ett styng i hjärtat. ”Åter i Frankrike har jag fyllts av en konstig känsla. Jag saknade atmosfären i Kiev…”

Jean-Pierre-150x150

Beslutet är fattat för nästa år: Han skall anmäla sig till en ny tvåveckorskurs och kommer att än en gång uppskatta ”de homogena grupperna, sammansatta av deltagare av alla sorter, förenade genom en enda passion… att lära sig ryska”.

Sarah-Nicole

Och till sist, det strålande leendet hos två unga trettioåringar som rest för att lära sig engelska i Sydafrika. Sarah och Nicole Anke har uppskattat sin språkresa till Kapstaden och ”speciellt (deras) lektioner med deltagare av olika nationaliteter”. De älskade också vyn som de hade från sitt residens – över hela Kapstaden och Taffelberget!

”Vi har lärt oss enormt mycket och praktiserat engelskan under våra fritidsaktiviteter, speciellt när vi utforskade stränderna runt om Kapstaden och när vi klättrade upp till toppen av Lion’s Head och Signal Hill”. Charmade av sitt värdland, kommer de att återvända nästa år för att upptäcka andra aspekter av Sydafrika… det är ett löfte!

Av Alex Hammond

Vad tycker du?