Språkaktiviteter du kan göra hemma med dina barn

Lär dig språk June 9, 2020

Faktum är: att lära sig ett främmande språk för med sig en mängd kognitiva, sociala och akademiska fördelar i barns utveckling. Men det är säkert inte någon nyhet numera. Vad som kan vara överraskande är hur mycket föräldrar kan göra för att uppmuntra språkinlärning hemifrån och hur mycket det betyder att introducera ett främmande språk i hemmet för att barnen ska uppfatta denna process som naturlig och lustbetonadden ultimata hemliga ingrediensen till livslånga goda vanor och passioner.

Innan vi delar med oss av vår lista på roliga språklekar och aktiviteter, vill vi understryka att det finns två generella aspekter du bör ta i beaktande när du planerar för ditt barns språkstudier hemifrån.

Den första har att göra med familjemedlemmarnas språkfärdigheter. Om du har det språk barnet studerar som modersmål – eller nästan -, se då till att du blir barnets huvudsakliga källa till språket, en roll som för alltid kommer att förknippas med språket: jag använder ett språk hemma och ett språk utanför hemmet. Om du inte känner att du har tillräckliga kunskaper, försök då att hitta en annan källa som står ditt barns hjärta nära.

Den andra aspekten är enkel: repetera, repetera, repetera. Vilken rolig aktivitet du än väljer att göra med ditt barn, var inte rädd att göra den tusen gånger. Barn lär sig språket bäst genom repetition (speciellt när det gäller viktiga språkliga sidor som uttal och intonation) och – som du som förälder vet alltför väl – de har absolut inga problem med att göra samma sak igen och igen om de gillar den.

Så, med detta sagt och utan vidare tillägg, här följer vårt urval av roliga och instruktiva språkaktiviteter som du kan göra hemma med dina barn.

Berättelser, gåtor, dikter och tungvrickare

Historier kan berättas på så många roliga och olika sätt. De kan också åldersanpassas. Från att du berättar historien själv eller använder audiomaterial, till att få ditt barn att göra det. Så långt det går, försök att använda verkliga saker eller personer i ditt barns omgivning. Du kan exempelvis ta ett antal vanliga saker i hemmet (en leksak, en frukt, en tandborste …) och antingen själv hitta på en historia om dem, eller be ditt barn att göra det – som alternativ kan du börja och låta ditt barn fortsätta.

Gåtor, dikter och tungvrickare fyller ett flertal ändamål: ordförråd, struktur och rytm bland mycket annat. Melodiska berättelser uppskattas av barn och om du lägger till ett roligt tema, kan du vara säker på att ditt barn kommer att vilja höra dem gång efter annan och på det sättet ta till sig vissa strukturer, betoningar och uttal på ett naturligt sätt.

Teckning

Denna punkt är relaterad till den tidigare. Att utveckla fantasin är en viktig del av barnets utveckling, men kom ihåg att inte använda alltför abstrakta koncept, eftersom de kräver en viss grad av mognad. Varför inte försöka få barnet att beskriva med pennan vad det lärt sig? Be barnet rita den där tungvrickaren ni hållit på med i dagar – genom att göra det får du också ett kvitto på att de fattat andemeningen med det de säger utan att behöva översätta och att de kan relatera de nyinlärda termerna till konkreta koncept.

Detta fungerar också åt andra hållet: en berättelse kan ta en teckning som ditt barn eller du har gjort som utgångspunkt för att skapa handlingen.

Musik och dans

Medan sånger fuller samma funktion som gåtor, dikter och tungvrickare när det gäller ordförråd, struktur och rytm, tillför de ett ytterligare värde: fysisk aktivitet! På liknande sätt som att förvandla en berättelse till teckningar, tar barn till sig koncept genom att agera – reagera. Alltså, om sångtexten säger ”sträck upp din vänstra arm”, behöver barnet inte analysera meningen ord för ord, utan snarare förstå instruktionen som helhet och reagera på den. Och det, mina vänner, är hur ett naturligt språkinlärande sker – vare sig grammatik eller ordlistor, bara som vi lär oss tala vårt modersmål.

Matlagning och bakning

Att göra saker i köket är en aktivitet som barn brukar gilla – att bli alldeles kladdig medan man gör något gott man sedan kan äta, är något man bara kan älska!

Vid sidan av att fokusera på språket med denna aktivitet, kan du också göra den till en kulturell fördjupning: välj ett typiskt recept från språkområdet och se till att ditt barn följer instruktionerna på språket som studeras – låt barnet läsa självt om det kan och annars ge instruktionerna muntligt. Om ditt barn till exempel lär sig engelska, kan ni göra en amerikansk pannkaksfrukost. Leta bara upp ett recept på engelska – antingen som text eller video – och följ det tillsammans med ditt barn. Kom ihåg att de inte bara ska slicka smeten, de ska delta aktivt i tillredningen!

Språkkurser online

Att lära sig ett språk online är ganska vanligt nu för tiden, men medan några kanske tror att detta endast är för vuxna, kommer du att se att många språkskolor har tagit fram utmärkta virtuella versioner av kurserna för ungdomar de ger på plats, tack vare sofistikerad teknik.

Detta kan skapa bilder av ordlistor eller ändlösa hörövningar, men det är långt från verkligheten – språkskolor strävar numera efter att integrera alla aspekter av barns språkinlärning i sina språkkurser online. Detta gör att lektionerna är levande och att de ges av erfarna och roliga lärare som fokuserar inte bara på språkliga kunskaper, utan även på andra viktiga verktyg i livet som att lära sig att samarbeta och andra sociala färdigheter. Därför kan ditt barn komma att arbeta hemifrån i ett roligt projekt med en ny internationell kompis utan att du behöver hjälpa till!

Låter det intressant? På ESL erbjuder vi nu ett fantastiskt urval specifika juniorkurser online på ett flertal språk, som kommer att säkra att ditt barn har roligt och känner sig motiverad i sina språkstudier hemifrån!

Börja ditt barns språkstudier hemifrån

By Julia Hoyas

What do you think?