Tonårsresor: 10 tips för tonåringar som reser utomlands

Lär dig språk August 28, 2017

Du som har koll vet att det finns en mängd olika tonårsreseprogram. Vare sig det handlar om att studera utomlands under sommaren, ett språkläger, ett sabbatsår eller en termin i ett annat land, är det viktiga att komma ut och se världen! Om du snart ska ge dig ut på en språkresa, titta då på våra topptips om hur du ska få ditt livs upplevelse.

 

1. Välj rätt resmål

 

Så du ska resa utomlands – grattis! För att koncentrera dina valmöjligheter, tänk på vilken typ av plats du skulle trivas bäst på – i en storstad som London eller Berlin? På en mindre, pittoresk plats som Freiburg eller Brighton? Nära stranden eller i en idyllisk dal omgiven av berg? Vilket du än väljer kan du vara säker på att hitta vänner och att få upplevelser som varar hela livet.

 

2. Packa inte ner för mycket

Ska du på en tvåveckors språkresa och har du redan proppat två resväskor fulla med dina tillhörigheter? Då är det dags att packa om! Lär dig att packa som ett proffs genom att dra ner packningen till det mest nödvändiga och lämna litet utrymme kvar, eftersom du säkerligen kommer att bli frestad att köpa något när du är utomlands. Många språkskolor kan föreslå dig en packlista, så använd detta praktiska hjälpmedel om du känner dig tveksam.

 

3. Lär känna din värdfamilj eller de andra studenterna på residenset

teenagers language stay 

Vare sig du bor i en värdfamilj eller med en rumskamrat på ett studentresidens, försäkra dig om att ägna litet tid till att lära känna dem. De är de människor som ska bli din temporära familj och att lära sig att leva med andra människor är en färdighet som du får nytta av tio gånger om. Om din rumskamrats, eller din värdfamiljs vanor känns konstiga, försök att inte visa det – alla har vi olika sätt att göra saker och ting på!

 

4. Pröva allting en gång

Mer än ett råd vid tonårsresor, är detta snarare litet levnadsvisdom. Rynkar du på näsan åt den konstiga mat som din värdfamiljsmamma serverade dig? Var artig och pröva en bit – det kanske blir din nya favoritmat. Har du alltid velat utöva en sport, men tyckt att du inte är tillräckligt bra? Gå med i din nya skolas volleybollag! Är du osäker på om du ska åka med på en frivillig utflykt till en närliggande by? Åk! Du lever bara en gång och det skadar aldrig att pröva.

 

5. Ta foton, men glöm inte att titta dig omkring

teenage girls selfie 

Det är bara naturligt att du vill ta foton av alla spännande och nya saker du upplever när du är på en ny plats. Så, ta du den där bilden av solnedgången på stranden i Biarritz eller av katedralen i Salamanca, men sluta där. Om du tillbringar all din tid enbart bakom kameran kommer du inte att uppleva ditt nya ställes magi. Alltså, se dig omkring! (Och lämna selfiepinnen hemma.)

 

6. Glöm inte varför du är där

Du kanske känner dig som vore du på semester, men glöm inte varför du åkte dit egentligen. Utnyttja helt och fullt din upplevelse genom att se till att du gör vad du ska och att du deltar under lektionerna – när allt kommer omkring, när får du chansen att göra om denna fördjupningserfarenhet?

 

7. Begränsa din tid online eller med telefonen

Om du får hemlängtan kan det kännas frestande att stå i ständig kontakt med dina vänner hemma. Men, om du går hem direkt efter lektionerna och struntar i aktiviteterna och umgänget med dina klasskamrater, för att gå in på Snapchat, gör du ett misstag! Självklart håll kontakten med din familj och dina vänner, men sätt upp en tidsgräns för hur länge du ska använda internet och telefonen varje dag. De kommer att finnas kvar när du är tillbaka!

 

8. Hoppa över souvenirerna, skicka ett vykort

 

Känner du dig redan stressad över att hitta de perfekta souvenirerna till din familj och dina 14 bästa vänner? Stopp! Spara pengarna (och plats i resväskan) och skaffa ett vykort i stället. Att själv skriva ett vykort och skicka hem det med ett lokalt frimärke är mycket omtänksammare än en fånig nyckelring. Dina vänner kommer att hålla med!

 

9. Håll kontakten med dina nya vänner

Innan du återvänder hem, se till att utbyta kontaktinformation med alla dina klasskamrater och med din värdfamilj. Du kommer att gå på lektioner med studenter från hela världen och det är en lyx att ha vänner i olika länder som kanske bjuder dig att komma och hälsa på en dag!

 

10. Planera en ny resa

Det finns en nackdel med tonårsresor: de är totalt beroendeframkallande. Det troliga är att, så snart du kommer hem, du redan fantiserar om din nästa språkresa. Trotsa din FOMO och upptäck ett nytt resmål – världen väntar på dig!

By Leah Ganse

What do you think?