10 saker att njuta av i Montreux för mindre än CHF 20

Lär dig språk oktober 16, 2013

Att njuta av en härlig solnedgång över Genèvesjön kostar ingenting. Men vad kan du göra i “den Schweiziska Rivierans pärla” för mindre än CHF 20?

Rundtur i Montreux med guide

Varje lördagsmorgon från 10:00 till 12:00, erbjuder vi guidade turer i Montreux för CHF10. Du får reda på mer om staden, som har varit hem för Nabokov, Rousseau och Hemingway under åren, liksom några lokala tips om de bästa ställena att äta på.

Château de Chillon

Chateau de Chillon

Foto: Bolla Ugo

Château de Chillon närmar sig sin 900:e födelsedag, även om byggnaden som du idag kan besöka har vuxit under århundradena och består nu av mer än 100 sammanlänkade byggnader. Det har inspirerat kreativa hjärnor i generationer, inklusive den legendariske huliganen Lord Byron, som etsat sitt namn i väggarna i källaren under sin tid här. Det tar ca 45 minuter att promenera till Chillon från Montreux längs promenadleden som går utmed sjön, förbi vackra blomsterträdgårdar och massor av joggare. Inträde till slottet är 10 CHF för studenter.

“Stranden” vid Le Pierrier

Från Chillon till avkoppling: det är egentligen inte en strand, men det finns åtminstone lite sand (på strandens volleybollbanor). Det är här lokalbefolkningen kommer för att bada, grilla och njuta av solen under de långa sommarmånaderna. Det är cirka 20 minuters promenad från Montreux.

Vinprovning i vingårdarna i Lavaux

lavaux vineyards

Foto: Patrick Nouhailler

Förvånansvärt lite schweiziskt vin exporteras, vilket är synd eftersom det är gott. Och de smakar bäst när de kommer från någon av vingårdarna som fått plats på UNESCOs världsarvslista. Lokala vinodlare intar samma förhållningssätt som schweiziska urmakare och chokladtillverkare har: det är de små detaljerna som räknas.

Ät god choklad

Montreux Chocolate

Foto: Lucien Moutarlier

Historien om mjölkchoklad började bara ett par kilometer från Montreux, i Vevey, där Nestlé har sitt huvudkontor idag. Du kommer att hitta god choklad i snabbköpen, och du kommer att hitta otroligtgod choklad om du vet var du ska leta. Confiserie Poyet i Vevey är utmärkt, liksom Lucien Moutarlier i Montreux. Om du är nyfiken att ta reda på hur choklad görs, kan du alltid…

Besök en chokladfabrik

Om du gillade Willie Wonkas Chocolate Factory, är detta något för dig. I själva verket, även om du inte har läst boken (eller sett filmen), är en resa till Maison Caillers chokladfabrik i Broc ett utmärkt sätt att tillbringa en dag. Under besöket får du lära dig allt om hur choklad tillverkas.

Transporten är gratis för studenterna på vår skola i Montreux.

Trampbåt på Genèvesjön

Efter vingårdar och chokladfabriker, kommer litet motion inte att skada! Packa något att dricka och lite solkräm och bege dig ut på öppet vatten i en trampbåt. Du kan hitta din egen plats att bada i sjön, se bara upp för de färjor som passerar var 30 minuter eller så! CHF 28 per timme (dela kostnaden på två för en romantisk timme, på fyra för en fest!)

Sommaren: gratis konserter på Montreux Jazz Festival

montreux jazz festival

Foto: Alex Hammond

Under två veckor varje sommar, är Montreux Jazz Festival den största showen i stan. Under denna tid kommer stora namn som Prince till stan, tillsammans med storheter från jazz-, blues- och rockmusikvärlden, och gör festivalen under de första veckorna i juli till en utmärkt tid att vara i Montreux. Utöver de stora namnen, till vilkas konserter biljetterna kan vara dyra, finns det massor av gratis konserter, både i det fria och i lokalerna. Från live samba till avancerad elektronisk musik, bara ta en titt på programmet och dyka upp!

Vintern: Marché de Noël i Montreux

När du ser en europeisk julmarknad framför dig, är Montreux nog vad du har i åtanke: ett enda gytter av stånd under en snöig vinterhimmel, doften av kanel, varm cider och glögg fyller luften och Alperna glittrar i bakgrunden. Det är underbart, och det är gratis att se sig omkring. Om du har tur, kommer några av de stånd som säljer lokala produkter att ge dig prover.

En promenad i bergen

Från centrum av Montreux, peka uppåt och fortsätt. Ju högre du kommer, desto bättre utsikt över sjön – i ena riktningen kan du se Zermatt, i den andra Lausanne. En kort väg ut ur staden finns det massor av vägar och stigar att njuta av, oavsett hur vältränad du är.

Ta reda på mer om en kurs i franska på ESL Montreux

Stort tack till Arnaud från vår skola i Montreux för hans hjälp med den här artikeln.

Av Alex Hammond

Vad tycker du?