Håll italienskan vid liv i Stockholm!

We are ESL March 13, 2018

Även om Stockholm kallas Nordens Venedig kan Italiens myllrande gator, torg och marknader kännas avlägsna. Hur håller man då den italienska man studerat under ett par soliga veckor i Italien vid liv egentligen? Italienska associerar vi med mat och här kommer våra tips på de bästa italienska smultronställena i Stockholm där du kan öva på din italienska och drömma dig tillbaka till Bel Paese.

I italienska familjer förknippas helger med pampiga måltider och ambitiösa matlagningsprojekt! Ett ägg för hundra gram mjöl… Grundreceptet på färsk pasta är ett mantra som alla Italienälskare bör lära sig utantill. Ja, men vilket mjöl använder vi? På Olja&Oliv finner du grundläggande råvaran Farina 00, en oumbärlig produkt för Italienälskarens köksskafferi. Delikatessbutiken på Erstagatan har ett stort utbud av produkter från Medelhavet där Italienska delikatesser står i fokus. Här kan du provsmaka dig fram mellan ett 60-tal olivoljor och traditionella balsamico och varje vecka kommer det färska grönsaker från Italien. Piadina, stracchino, rökt scamorza, nduja och annat som ofta är svårt att hitta finns i butiken.  I restaurangen serveras italienska smårätter och huvudrätter tillsammans med egenimporterade viner från främst Italien. Grappalistan är lång liksom sortimentet av italiensk öler och alkoholfria alternativ. Bredda ditt italienska ordförråd med ett besök på Olja&Oliv och låt dig inspireras av familjen Selbos enorma kunskap och entusiasm!

 

Vem har sagt att Margheritan ska vara rund? I vilken stad föddes Parmesanosten? För att få svar på liknande frågor kan ni hälsa på Davide och Enrico på The Italian Cousins, den ultimata pizzerian på Hornsgatan. De emilianska kusinerna har verkligen lyckats återskapa ett äkta italiensk koncept som pizza al taglio, en pizzavariant som alla Italienälskare och italienare i Stockholm har välkomnat med stor glädje. Här bakar man pizza med en underbart knaprig botten och en härlig frasighet som skulle kunna påminna om focaccia. Pizzadegen jäser i 72 timmar och tillverkas på ekologiskt stenmalet mjöl. Inspirationen kommer från kusinernas hemtrakter i Emilia-Romagna, en region som är känd i hela världen för sin matkultur. Beställ ett glas Lambrusco eller en Birra Peroni och testa dina språkkunskaper med ett trevligt mingel bland andra italienskälskare. Kusinerna är två matexperter, men hjälper gärna till med improviserade italienskalektioner!

 

Merenda är Italienska motsvarigheten till svenskt fika och brukar oftast bestå av en snabb måltid under eftermiddagen. Det är självklart inte förbjudet att äta glass som mellanmål, speciellt under sommaren när en svalkande gelato smakar som bäst. På Gelato Scarfò i Ålsten äter du enastående gelato året runt, Hanna och Angelo kommer att förtrolla dig med kreativa glass-smaker för varje säsong! Gelaton produceras dagligen med unika produkter från Italien i kombination med svenska råvaror och framför allt utan färgämnen och konserveringsmedel. En äkta och genuin Gelatoupplevelse för alla åldrar! Utmana dig själv och beställ din gelato på italienska! Är du osäker på hur man säger jordgubbe på Italienska? Att våga säga fel är en grundregel för språkinlärning och för alla språk.

By Erik Terzi

What do you think?