Att välja rätt boende

När du reser är en del saker viktiga. En av dem är säkerhet. En annan är att ha rätt budget. Och så har vi komfort. Precis som våra förfäder som bodde i grottor behöver vi alla någonstans säkert och bekvämt att sova!

Med detta i åtanke lägger vi på ESL stor vikt vid att hitta det bästa boendealternativet för alla våra studenter, eftersom att, när du känner dig säker och bekväm i din omgivning, kan du njuta till fullo av den otroliga erfarenheten som en språkresa ger.

image007

Naturligtvis bör ditt första övervägande när du bokar din resa vara destinationen och språkskolan, men ditt boende kommer att göra stor skillnad och bör vara en faktor i ditt beslut. Du behöver tänka på dina personliga motiv för att studera en språkkurs utomlands eftersom dessa kommer att påverka den typ av boende som passar dig bäst.

Under det senaste decenniet har språkreseindustrin växt och utvecklats och det har skett en märkbar förändring i studenternas förväntningar och boendealternativen har blivit fler för att möta dessa nya behov.

Värdfamilj

Att bo hos någon ur lokalbefolkningen kallas boende i värdfamilj och var, under många år, det enda alternativet för studenter som inte ville bo på ett hotell. Även om det kallas värdfamilj är det inte alltid en traditionell familj med mamma, pappa, barn.

Det finns många fördelar med att bo i en värdfamilj och det är, enligt oss, fortfarande det bästa alternativet om du snabbt vill förbättra dina språkkunskaper. Detta eftersom du genom att bo i en värdfamilj behöver använda språket i ditt dagliga tal. Det blir det första du pratar på morgonen och det sista på kvällen. Du får prova på de olika lokala rätterna, och får en autentisk erfarenhet av lokalbefolkningens livsstil och utveckar ett starkt förhållande till dina värdar.

Boende i värdfamilj är ett bra alternativ för studenter som aldrig bott utan sina familjer förut – en mild introduktion till ett liv borta från hemmets komfort, men där man ändå kan njuta av hemmets trygghet.

Men under de senaste tio åren har vi sett en succesiv övergång från det traditionella boendet i värdfamilj till boende på residens där man delar bostad med andra internationella studenter.

Residens

Om du är redo att uppleva verklig autonomi, är en delad lägenhet eller residens alternativet för dig. I denna typ av boende, delar du boendet med internationella och lokala studenter och har ansvar för dina egna måltider (även om vissa cateringalternativ finns), tvätt … och att vakna i tid på morgonen!

Dina erfarenheter under din språkresa kommer att vara helt annorlunda än det traditionella värdfamiljsarrangemanget. Studentbostäder och delade lägenheter erbjuder en otroligt mångsidig och internationell livsmiljö, där du kommer att dela din tid med människor från en hel del olika bakgrunder. Du har chansen att spendera kvällarna med människor från alla delar av världen, utbyta erfarenheter och njuta av en snabbkurs i nya kulturer.

Med denna typ av boende lär du dig språket som ett ”lingua franca”. Dock går du miste om den fördjupade kunskap du skulle fått genom att bo i en värdfamilj då du inte exponeras för språket på samma sätt. Det är en mycket mer internationell erfarenhet på bekostnad av den kulturella insikt du annars skulle få. Du får dock många nya internationella erfarenheter i denna miljö.

image001De flesta residens har gemensamt kök, ett utmärkt tillfälle att träffa de andra studenterna och utbyta recept eller dela matbudgeten.

När skolorna började erbjuda studenterna alternativet med boende på residens var det ofta det lokala universitetets, då dess studenter var borta under sommarmånaderna. Under senare år har dock de unga studenternas behov av komfort ökat dramatiskt.

image003Residensens standard ökar ständigt, många erbjuder fritidsområden som simbassänger, (här i Fort Lauderdale), takterrass med gemensamma utrymmen, eller ett fitnesscenter.

Egna badrum, gratis Wi-Fi och en platt-TV i de gemensamma utrymmena har blivit vanligt i utvecklade marknader som Storbritannien, Australien eller USA, vilka är en del av de bästa internationella destinationerna för att lära sig engelska.

image005Ett brett utbud av bostäder erbjuds för att passa alla budgetar, som här i Australien, från sovsalar till delade lyxlägenheter.

ESL:s produktansvarige, Krister Weidenhielm, säger ”Vi har sett en stor ökning av efterfrågan och på förväntningarna på residensen. Det huvudsakliga skälet att välja residens är graden av självständighet och oberoende, särskilt när det gäller tidsplanen för att äta eller hantera ditt dagliga liv. Därefter valet att bo tillsammans med andra studenter som är i samma situation, som ger en verklig internationell upplevelse, vilken ökar värdet på din språkresa genom mötet med nya och spännande människor, som du kan lära dig av och bli vän med. En annan anledning kan vara behovet av en mer konkret och standardiserad beskrivning av boendet, när det gäller anläggningar och utrustning på plats och avstånd till skolan, som ett residens kan erbjuda. Under lång tid har ESL aktivt uppmuntrat sina partnerskolor att erbjuda ett bredare utbud av boende i linje med studenternas förväntningar. Det är bra att se att många skolor nu investerar i denna viktiga del av utlandsstudieerfarenheten. Från vår sida har vi också ökat informationen vi ger om boendet, eftersom vi är övertygade om att välja rätt boende spelar en viktig roll för att göra språkresan lyckad på alla nivåer ”.

image009image011Studenter äter frukost tillsammans på ett residens i Bournemouth och Student som kollar sin e-post med frukost i det gemensamma köket på ett residens i Brighton. Gemenskapen, egen tidsplan och tillgång till WiFi är bland de viktigaste kriterierna för studenter idag.

ESL-teamet besöker regelbundet de olika boendealternativen som erbjuds, eller nya boenden som utvecklas av våra partnerskolor runt om i världen.

image013Krister Weidenhielm besöker ett nytt residens under byggnad i Storbritannien precis bredvid våra partners från Liverpool School of English. Rummen inkluderar eget badrum och bekväma sociala utrymmen för studenterna att umgås och njuta av sin självständighet. Boendet kommer att vara tillgänglig från och med sommaren 2013.

 Underskatta inte vikten av ditt boende

Tro det eller ej, men vårt team, som ansvarar för organisationen av ESL-studenternas upplevelser utomlands, besvarar troligen fler frågor om boende än om akademiska, eller andra frågor från studenterna. Att välja rätt boende är ett mycket viktigt steg när du planerar din språkresa.

Tänk på vilken typ av upplevelse du vill ha. Om ditt mål är att göra största möjliga framsteg i språket du studerar medan du njuter av en autentisk inblick i den lokala kulturen, är värdfamilj svårt att slå. Många av våra studenter håller kontakten med sina värdfamiljer långt efter återkomsten. Dessutom förblir värdfamiljsboende ofta det, där du får det bästa värdet för pengarna.

Om du vill ha mer självständighet och en kosmopolitisk atmosfär, är residens och delade lägenheter det som kommer att vara mer i linje med dina förväntningar. Det kan vara en riktig festatmosfär, så var beredd!

Och viktigast av allt, kom ihåg att vi regelbundet besöker våra partnerskolor och är bekanta med vad som erbjuds på varje skola. Så tveka inte att be vårt team om råd vad gäller boendet!

image017Studenter som grillar på takterassen på ett residens med utsikt över Sydney