Så du har fått japanfeber! (Vi vet hur det känns, för vi älskar också landet!) Japan är ett av de mest fascinerande länderna på planeten och dess unika historia och traditioner, galna popkultur, fantastiska mat och, självklart, det vackra språket, har fångat oss. Om du är en av det växande antalet människor som valt att studera japanska i Japan, är du tvungen att göra en checklista över vad du måste ta reda på innan du åker. För att hjälpa dig att komma igång, har vi samlat våra bästa tips för att säkra att du ska få ut mesta möjliga av din vistelse.
Visum
Att ta reda på vad som gäller för visum bör vara det första på din lista. För närvarande finns det inga visumkrav för medborgare i 68 länder (däribland USA och EU) som tillbringar upp till 90 dagar i landet, även om du måste kunna visa upp returbiljett. Ditt pass ska vara giltigt under hela din vistelse och kom ihåg att utlänningar måste bära på sig passet hela tiden. Medborgare i vissa länder kan också ansöka om förlängning upp till sex månader. Det är inte tillåtet att arbeta om man inte har visum, men korttidsstudier på språkskola är tillåtet: för längre kurser måste du ha studentvisum. Glöm inte att kontrollera de senaste uppdateringarna av reglerna med konsulatet.
När är bästa tiden att resa till Japan?
Det finns några saker att tänka på när du väljer tidpunt för din resa – och rätta din packning därefter. Tyfonsäsongen varar från juni till oktober, med augusti och september som högsäsong. Även om de slår hårdast mot de södra öarna som Okinawa, påverkar de också resten av landet. Det kan bli mycket varmt och fuktigt i Japan under sommaren, men på plussidan är det då inte så mycket folk som trängs vid de stora sevärdheterna. På vinterna har Hokkaido vanligtvis snö och det är en fantastisk plats att besöka om du gillar vintersport, men det snöar ibland även i Tokyo och längre söderut.
Resa omkring
När du studerar i Japan är du tvungen att utforska detta fascinerande land! Japan Rail Pass är ditt bästa alternativ för längre resor och är giltigt under 7, 14 eller 21 dagar. För lokala och regionala resor är de förbetalta IC-korten mycket praktiska. Dessa låter dig betala bekvämt på allmänna kommunikationsmedel (tåg, tunnelbana och buss) på specifika transportnät, plus att de kan användas mer och mer i vissa restauranger, affärer och varuautomater! Blippa bara kortet mot läsaren – klart! Det finns många IC-kort att välja mellan, inklusive Pasmo (Tokyo), Suica (för stor-Tokyo och Sendaiområdet) och Ikoka (för Kansairegionen med Osaka och Kyoto). Många av dessa kort är nu kompatibla med varandra, vilket gör att användandet inte är begränsat till bara ett område. Om du besöker någon av de större städerna över en dag, kan det vara värt att investera i ett endagspass.
Hålla kontakten
Vi vill alla hålla kontakten, speciellt när vi är utomlands. Det är en god idé att skaffa ett japanskt SIM-kort, vilket du kan göra innan du anländer i viss anländer, exempelvis i USA, eller när du kommer till Japan. Dessa är lätta att få tag på och kostnaden beror på det paket du väljer (data, minuter, etc.). Se bara till att din telefon inte är låst och att den är kompatibel med det nätverk du väljer i Japan.
Gratis Wi-Fi – överraskande nog för ett så teknikinriktat land – är inte så lättillgängligt i Japan som i många andra länder, men du hittar dock gott om platser att koppla upp dig, speciellt i de större städerna. Internationella kafékedjor, snabbmatsrestauranger, tågstationer är alltid bra platser att använda. Det finns också gratis Wi-Fi-appar, som signalerar gratis hotspots i din närhet. Om du inte står ut med tanken att inte vara uppkopplad ens för en sekund, kan du även hyra en router (kallad pocket Wi-Fi eller personlig Wi-Fi). Många företag gör detta, inklusive några som erbjuder ett utlämningsställe på flygplatsen.
Pengar
Kontanter är fortfarande det vanligaste betalningsmedlet i Japan, även om saker förändras snabbt. Det är dock fortfarande klokt att ha litet kontanter tillgängligt, speciellt om du reser utanför de större städerna. Du kan ta ut yen genom att använda de flesta internationella bankkorten i utvalda ATM-maskiner (men kolla storleken på kommissionen med din bank), inklusive de i affärer som Family Mart och 7-Elevens närbutiker. Förbetalade kontantkort är också ett alternativ, men kolla växlingskursen först. Det finns växlingskontor på flygplatserna som erbjuder samma kurs som bankerna. Undvik att växla pengar på hotell, som ofta erbjuder dåliga växelkurser.
Äta billigt i Japan
Ja, Japan kan vara dyrt – men det finns gott om sätt att hålla nere kostnaderna. Och tack och lov behöver du inte ruinera dig för att njuta av det berömda japanska köket. Du kommer att älska landets street food – om du exempelvis sätter dig på en stol vid ett ramenstånd, betalar du endast ett par hundra yen för en enorm skål med ångande nudlar. (Kom ihåg att visa din uppskattning genom att sörpla ljudligt – bara ett av de ”Rätt eller fel i Japan” som du kan läsa om här!) Du kan köpa en billig bento-låda eller onigiri (de läckra risbollarna inlindade i sjögräs) i mataffärer och närbutiker. Ett annat bra alternativ för att äta billigt är att gå till en guydon (köttskål)-restaurang, som kedjorna Yoshinoya, Matsuya eller Nakau. Du betalar för maten i förväg i biljettautomaten (bilderna visar dig vad du erbjuds om din japanska ännu inte räcker till), lämnar över kvittot och du får ett läckert, varmt mål till ett lågt pris.
Vi hoppas att denna checklista för utlandsstudier i Japan ska hjälpa dig att förbereda dig för en oförglömlig resa till ett av världens mest lockande länder. Allt du har kvar att göra är att njuta av din tid där!
What do you think?