Så du är på väg att studera utomlands eller för att lära dig engelska i England – grattis! Antagligen drömmer du redan om att smälla i dig fish and chips, dricka en kall pint med dina nya kompisar medan du följer en fotbollsmatch på din lokala pub, dricka te och shoppa med dina vänner och festa hela natten på glamorösa klubbar. Utöver dagdrömmar känner du antagligen också av stressen att planera, packa och organisera allting du behöver för en smidig resa. Var inte orolig – vi finns här för att hjälpa dig med en praktisk checklista för utlandsstudier i England!
Steg att följa innan du avreser till England
Vi startar med det mest basala rådet: du behöver veta var någonstans du ska studera. Vare sig det handlar om ett Erasmus- eller ett utbytesprogram med ett annat universitet, är steg nummer ett en kurs i engelska, en språkkurs med praktik i England, eller även en kombination av ett deltidsjobb och en kurs i engelska.
Steg nummer två: var ska du bo? Oavsett om det är på ett universitetsresidens, hos en engelsk värdfamilj eller i en studentlägenhet, är detta en vital del av din utlandserarenhet. Lyckligtvis är rådgivarna på ditt språkprogram eller universitet väl förtrogna med de olika möjligheterna, så de kan koppla ihop dig med det alternativ som passar dig bäst.
Steg nummer tre: behöver du visum? För närvarande behöver inte europeiska studenter bekymra sig om detta, medan studenter från andra delar av världen i allmänhet måste ansöka om ett korttidsvisum. Men, din språkreseförmedlare eller ditt universitet hjälper dig igenom denna process.
Steg nummer fyra: praktisk info. Ta kontakt med Försäkringskassan och tala igenom vilket skydd du behöver under tiden du studerar i England, eller ansök om ett Europeiskt sjukförsäkringskort. Du kanske är orolig för hur Brexit kommer att påverka dina studieplaner utomlands i Storbritannien, men för ögonblicket är allt oförändrat!
Kontakta din mobiloperatör och fråga om de har gratis roaming och om inte, fundera på att frysa ditt abonnemang medan du studerar utomlands för att spara pengar.
Och på tal om pengar, växla litet av din lokala valuta till brittiska pund innan du reser. Under tiden du är i Storbritannien kan du betala så gott som allting med bankkort, men det är alltid bra att ha litet kontanter till hands för nödsituationer. 200 – 500 pund, baserat på hur länge du ska vara borta borde vara en bra start.
Slutligen, glöm inte att tala om dina resplaner för din bank och fråga om avgifterna för internationella transaktioner och för kontantuttag i automat!
Packlista för England
När du lagt allt pappersarbete och organiserande bakom dig, är det bara kvar att packa resväskan. Med fyra olika årstider kan det vara besvärligt att packa för England, men det är definitivt görligt! Vi har tagit bort tveksamheterna och satt samman en packlista just för dig:
Kläder (allmänt)
- Lätt, vattentät jacka
- 2 -3 överdragströjor eller koftor
- 4 långärmade skjortor
- 4 T-shirts
- 2 -3 par jeans/byxor
- 2 finare plagg för att gå ut på kvällen
- 2 – 3 omgångar sportkläder för gym/träning
- 1 par gymnastikskor
- 1 par finskor
- 7 par strumpor (minst)
- 7 par underkläder (minst)
- 4 BH eller undertröjor
Kläder – extra för höst, vinter och tidig vår
- Vinterjacka/rock/kappa
- Huvudbonad
- Scarf
- Handskar
Kläder – extra för sommar
- Badkläder
- 2 par shorts
- 4 toppar
- 1 par sandaler
- Solglasögon
Övrigt
- Pass eller europeiskt ID
- 2 el-adapters för England
- Laptop
- Mobiltelefon och laddare
- Läsplatta eller några böcker
- Paraply
- Makeup- och groomingprodukter
- Tandborste
- Toalettartiklar i reseformat för de första dagarna
Nej, vi glömde inte regnstövlarna – spara litet utrymme och köp dian ”wellies” på Marks & Spencer när du behöver dem!
Steg att ta efter det att du anlänt till England
Så, nu har du anlänt … dags att packa upp allt! När du kommit i ordning och packar upp, finns det några grundläggande saker du behöver fixa för att gör din vistelse bekvämare.
Steg nummer ett: bekanta dig med kollektivtrafiken. Om du är i London behöver du ett Oyster card, men alla städer har någon form av kollektivtrafikkort så att du inte behöver köpa enkelbiljett varje gång du ska ta tunnelbanan eller bussen.
Steg nummer två: köp en kontantkortstelefon eller ett SIM-kort om ditt telefonabonnemang inte täcker Storbritannien. Glöm inte att använda Skype för gratis kontakt med familj och vänner hemma! Om du tänker teckna ett mobiltelefonabonnemang, måste du öppna ett studentkonto i en bank. Be skolan om hjälp, eftersom de har erfarenhet av att hjälpa studenter med detta.
Steg nummer tre: Leta upp vägen mellan ditt boende och skolan. Genom att göra en övningsrunda innan din första skoldag, säkrar du att komma i tid och slipper känna dig nervös inför första kursdagen.
Allt du behöver göra är att följa stegen på din checklista för utlandsstudier i England, så kommer du att vara på väg till ditt livs upplevelse på ett litet kick 🙂
What do you think?