Åtta fantastiska indiska festivaler

Lär dig språk October 16, 2013

Finns det ett mer festligt land än Indien? Mångfalden av människor och religioner garanterar att det är något som händer under hela året, från Keralas tempelfestivaler till en unik tolkning av karnevaler. Här är åtta av de mest spektakulära festivalerna i Indien:

Holi

Holi Festival of Colours

Foto: Diganta Talukdar

Holi är en hinduisk vårfest som har blivit populär i många samhällen och säkerligen är en av världens mest fotogeniska festivaler. Tillika känd som färgfestivalen innebär eventets höjdpunkt att gå nedför gatan, stänka färg på de människor du möter och i gengäld bli nedstänkt tillbaka. I slutet av dagen är alla täckta av färgglada färger. En annan essentiell del av traditionen är Holika Dahan-bålet som är ett stort spektakel som äger rum efter att solen har gått ned.

Diwali (Deepavali)

Diwali

Foto: Jasleeen Kaur

Firad över hela landet är ljusfestivalen en av Indiens största festivaler och ger uttryck för det godas triumf över det onda. Festivalen varar i fem dagar och firas inom hinduismen, jainismen och sikhismen. På den andra dagen lyser folk upp sina hem med diyas och raketer som sätter stämningen för den tredje dagen då husen är upplysta med levande ljus och fyrverkerierna skjuts upp. Diwali brukar äga rum någonstans mellan mitten av oktober och mitten av november.

Ganesh Chaturthi

Ganesh Chaturthi

Foto: Thejas Panarkandy

Hedrandet av den elefanthövdade guden Lord Ganeshas födelse, under denna elva dagars festival ses stora, omsorgsfullt tillverkade statyer av Ganesha installerade i hem och på offentliga podier. Statyerna deltar sedan i en parad över gatorna som åtföljs av mycket sång och dans, slutligen sänks de ner i havet.

Goakarnevalen

 Goa carnival

Foto: Goa Tourism

Som en tradition som togs till Goa av portugiserna har karnevalen expanderat utanför den lokala kristna gemenskapen. Det största firandet äger rum i staden Panaji och är även känt som “Intruz” (från det portugisiska ordet Entrudo). Karnevalen firas i tre dagar och tre nätter när kung Momo tar över staten och gatorna vaknar till liv med musik och färg. Enorma parader äger rum i staten med band och danser som sprids ut över gatorna natten lång.

Pushkarmässan

Pushkarmässan är verkligen en unik upplevelse som för samman jordbrukare, köpmän, bybor och massor av kameler från hela Rajasthan. Under den första halvan av festivalen är djuren stjärnorna då det anordnas kapplöpningar och diverse andra tävlingar. Under andra halvan av festivalen äger religiösa ceremonier rum som inkluderar bad i den lokala sjön. Det är musik och dans överallt. När männen handlar med djur går kvinnorna till salustånd fullastade med armband, kläder, textilier och tyger. Mässan äger rum i oktober/november och ger en inblick i mångåriga traditioner.

Självständighetsdagen

“När världen sover vid midnatt kommer Indien att vakna till liv och frihet. Ett ögonblick kommer, men det kommer sällan i historien, när vi tar ett steg ut från det gamla och till det nya… upptäcker Indien sig själv igen. “- Jawaharlal Nehru. Många av Indiens festivaler har blivit mångkulturella men denna har alltid varit för alla indier, oavsett kast, tro eller religion. 15 augusti är en nationell helgdag och människor firar entusiastiskt självständigheten från det brittiska imperiet som beviljades 1947.

Navaratri, Dussehra och Durga Puja

Ravana

Foto: Jeremiah Roth

De största firandena äger rum i Delhi och Varanasi där jättelika avbildningar av Ravana, Meghnada och Kumbhakarna byggs under dagarna fram till Dussehra som föregås av den nio dagar långa Navratri. Stora avbildningar av den tiohövdade Ravana, kungen av Lanka, hans bror Kumbhakarna och son Meghnad reses och vid solnedgången bränns de till aska. De är fyllda med fosforsmällare för att rena atmosfären och lysa upp himlen.

Onam

Pookalam

Foto: Anoop Joy

Firad i Keralas södra provins under Chingams Malayalammånad (slutet av augusti och början på september) firar Onam kung Mahabalis återkomst, den vänliga demonkungen som en gång styrde landet. Människor dekorerar sina hem med färska blomstermattor som kallas “Pookalam” för att välkomna kung Mahabali. Festivalen är också en skördefest och på den sista dagen avslutar en storslagen lunch som kallas ‘Sadya’ tio dagars festande, båtkapplöpning, musik, dans och spektakulära processioner.

Delta i konversationen i kommentarrutan nedan, eller kontakta oss för att få veta mer om en språkresa utomlands.

By Alex Hammond

What do you think?