Vi är övertygade om att vi inte behöver berätta om den situation våra kollegor och vänner i Italien upplever. På ESL tror vi stenhårt på att hålla ihop i tuffa tider och ta vara på varandras styrkor. I Italien finns det gott om dessa – vi har sett många exempel på bevis för deras samhällsansvar och sociala ansvar och vi hoppas att vi ska kunna agera på samma sätt.
Som en hyllning till en av många fantastiska sidor av den italienska kulturen kommer här en enkel guide om hur att kommunicera effektivt med dina händer när du är i Italien.
Så, om du planerar en resa till Italien, eller du helt enkelt vill förstå vad dina italienska vänner säger med sina händer, har vi gjort en lista på sex mycket vanliga italienska handgester:
Vad fan …?
Detta är stjärnan bland italienska handgester och den mest berömda världen över – men även den mest missbrukade! Precis som alla andra italienska gester, är det åtföljande ansiktsuttrycket viktigt för att visa vad du verkligen menar när du använder dina händer. Att sätta ihop fingrarna och röra dem upp och ner, kan betyda saker som ”Vad fan gör/säger du?” eller ”Vad är det som händer?” eller helt enkelt ”Vad fan?”. Det har vanligtvis en litet negativ klang – och det måste du visa också med ansiktet!
Jag bryr mig inte!
Som du kan tänka dig, är denna gest mycket vanlig bland barn och ungdom, men är inte endast begränsad till de yngre! Den verkar litet som en förolämpning, men är inte det – den betyder bara ”Jag bryr mig inte/Jag skiter i det”. För att betydelsen ska bli effektivare, måste din mun forma ett lite trotsigt leende. När kan du använda den? När mamma skäller på dig, när dina vänner vill göra något som du inte vill göra, när … Vi rekommenderar dock inte att du använder den mot din lärare!
Vad läskigt!
Här måste du sätta ihop dina fingrar och sen öppna dem igen, snabbt och ett flertal gånger. Du kan använda gesten i många olika situationer, från ”Filmen var så läskig!” till ”Är di inte rädd?”. Konceptet är rädsla, oavsett vad som orsakar den. Det skrämda ansiktsuttrycket här beror på sammanhanget och hur allvarlig saken är.
Vad tråkigt!
Det här är en av dessa italienska handgester där ansiktsuttrycket är extremt viktigt! Först och främst rulla med ögonen och blås upp kinderna. Sedan kupar du händerna som om du hade en boll i varje och därefter rör du dem upp och ner. Detta är, för italienarna, det maximala uttrycket för att ha tråkigt och du kan också kombinera det med meningen ”Che palle!” (ja, palle betyder ”kulor”). Återigen, ingen gest som rekommenderas mot din lärare!
Se upp!
Detta är ganska rakt och enkelt. Medan du pekar på ditt öga, kan du också säga ”Occhio!”, vilket bokstavligen betyder öga, men i det här sammanhanget ”Se upp/var försiktig/håll ögonen öppna!”. Du kan göra den till din vän på andra sidan gatan och som ska korsa den, eller till din lillebror som springer omkring på lekplatsen utan att ta hänsyn till de andra barnen. Den åtföljs vanligen av ett allvarligt ansiktsuttryck för att understryka situationens allvar för den andra personen.
Kaffe, tack!
Sist, men inte minst, … vår favorit! I Italien är kaffedrickning en (mycket snabb) ritual. Du går till disken, ber om en espresso, dricker den i en eller två klunkar, lämnar en euro och går. Alltsammans tar maximalt tre minuter! Caffè espresso är mycket starkt och därför serveras det i små koppar. Det är också ett mycket socialt ögonblick och en ursäkt för att ta en paus: vanligtvis händer det på förmiddagen, efter lunch och på eftermiddagen. Om du är på kontoret och vill föreslå dina kollegor att ni ska gå och ta en kopp kaffe, är denna lömska italienska gest just vad du behöver, men du kan även använda den på restaurangen för att be om att få en kopp kaffe efter maten.
Kom ihåg: du talar inte italienska flytande förrän du också lärt dig italienska handgester! När du väl känner dig hemma med de vanligaste, kan du hålla en hel konversation med dina händer – och du kommer att kunna förstå dina italienska vänner!
För många fler resor till vackra Italien och för många fler lärdomar från denna imponerande nation! Forza Italia! #andràtuttobene
What do you think?