Med en stor fotbollstillställning på väg mot Brasilien så är det dags att börja spekulera. Kan Spanien behålla bucklan? Kommer Brasilien att stå emot det enorma trycket och slå rekord med att lyfta bucklan för sjätte gången? Kan detta tyska lag äntligen producera på den största scenen? Sedan finns det de lag som du helt enkelt inte kan utesluta, så som Frankrike, Italien och Nederländerna.
En tillbakablick genom historien tyder på att den som lyfter den stora, guldbucklan mer sannolikt tackar Dios än Gott eftersom att man enligt obestridlig* statistik blir en bättre fotbollsspelare om man talar ett latinskt språk.
Lagstatistik
Åtta nationer har vunnit fotbolls-VM: Två som talar ett germanskt språk (England och Tyskland) och sex som talar latinska språk (Argentina, Brasilien, Frankrike, Italien, Uruguay och Spanien). Gällande det totala antalet VM-segrar så vinner de latinska lagen med 15-4. Så detta betyder att historiskt sett så har lag som talar ett latinskt språk varit mer än tre gånger så framgångsrika i VM jämfört med andra.
Men bevisar detta något? Att tala samma språk som värdnationen kanske är ett viktigare mått.
Ett kålhuvud som ser ut som VM-pokalen
Av de nitton VM som har ägt rum sedan 1930 så har åtta vunnits av lag som delar modersmål med värdnationen. Inte illa, men inte direkt avgörande. Uteslut VM i USA och Japan/Korea där det aldrig fanns någon riktig möjlighet till vinst för ett lag som talade det lokala språket så har knappt hälften av VM-slutspelen vunnits av lag som talar det lokala språket. Tretton har vunnits av lag som delar en språkfamilj med värdnationen.
Statistiken hade kanske sett lite annorlunda ut om inte de brittiska lagen hade bojkottat alla turneringar före 1950 som en protest mot “utländskt” inflytande i en sport som de i grunden ansåg vara brittisk (FIFA förblir oälskat Storbritannien). Det var britterna som spred fotbollen runt om i världen och det är därför som det finns lag med engelska namn så som AC Milan, tidigare Milan Cricket and Foot-Ball Club och River Plate. Engelska ord används dessutom på flera håll i världen (corner används i spanskan, inte esquina).
När britterna till slut anslöt till festen var de inte direkt överväldigande då USA slog England med 1-0 under VM 1950. Vissa engelska tidningar rapporterade 10-1 till England som slutresultat då de antog att det hade blivit ett missförstånd!
Så nationer som talar latinska språk har varit väldigt framgångsrika i VM genom åren, men hur ligger det till med de individuella spelarna?
Individuell statistik
Om du var tvungen att ta ut den bästa startelvan genom tiderna så skulle det troligen bli en mix av spelare från hela världen. Namn som Maradona och Zidane skulle få sällskap av Cruyff och Beckenbauer för att ge en flerspråkig mästarlektion i fotbollselegans.
Vad som gör en fotbollsspelare riktigt bra är verkligen något som kan diskuteras. Till exempel så är Zinedine Zidane obestridligen en av de bästa spelarna under de senaste tjugo åren men hade han varit en sådan stjärna utan någon som Patrick Viera eller Claude Makélélé bakom sig för att ge skydd?
Ändå kommer inte denna tids Makélélés och Vieras att vinna de stora individuella fotbollsutmärkelserna eftersom att de helt enkelt inte är lika sexiga som de kreativa spelarna framför dem. Historisk statistik över FIFA:s individuella utmärkelser visar att spelare som kommer från länder där man talar ett latinskt språk också mer sannolikt blir stjärnspelare som uppträder på den största scenen.
Den enda representanten från den “andra” kolumnen är Hong Myung-Bo från Sydkorea som vann bronsbollen vid VM 2002. Alla vinnarna från finsk-urgisktalande talande nationer kommer från Ungern!
Observera skillnaden mellan den gamla Ballon d’or och FIFA World Player Awards. Innan två priser slogs samman till FIFA Ballon d’or 2010 så delades Ballon d’or ut av tidningen France Football medan FIFA-utmärkelsen röstades fram av landslagscoacher och ledare. Före 1995 kunde Ballon d’or endast ges till europeiska spelare som spelade i Europa så legendarer som Maradona och Pelé kunde inte vinna, kanske förklarar det den stabilare balansen mellan språkgrupperna.
Återigen verkar det som att nyckeln till att bli en riktigt bra fotbollsspelare är att växa upp i ett land där modersmålet kommer från latin.
Men de coola germanerna måste vara bättre på straffar, eller hur?
Det tyska Nationalmannschaft har det bästa resultatet från straffpunkten med 100 % i facit från fyra straffläggningar i VM. Men laget med det sämsta resultatet (3 förluster på 3 straffläggningar) är … England.
Kausalitet
Trots siffrorna så är det ganska osannolikt att man blir en bättre fotbollsspelare av att ha ett latinskt språk som modersmål. Att växa upp i en fotbollskultur är mer sannolikt att vara en avgörande faktor: Brasilien är det land som är representerat flest gånger i många av listorna och också det land där ett nederlag betraktas som ett nationellt trauma även ett halvt sekel senare.
Om språkgruppen verkligen var den avgörande faktorn för vad som skapar bra fotbollsspelare så skulle mångspråkiga länder som Schweiz och Belgien säkerligen vara favoriter till att vinna i Brasilien. Men då är också Schweiz ett av årets lag med potential och många tippare har Belgien som favoritoutsider, så kanske ligger det något i detta?
* Denna statistik kan faktiskt inte vara obestridlig.
Bildkällor: Messi av LG전자 via cc, Cristiano Ronaldo av Ludovic Péron via cc, Cabbage that looks like the World Cup trophy av Orangeaurochs via cc.
What do you think?