Jag tycker inte om cricket… jag älskar det!

Ett av planetens största sportevenemang börjar om några månader och du hade antagligen ingen aning. Världens cirka 2,5 miljarder cricketfans är emellertid spända.

Världens näst mest populära sport spelas på varje kontinent, i nästan varje land som koloniserats av britter (utom de där ”hockey” är en sport som kräver is). Hemmalaget i detta års Världscup – Australien – är storfavorit som vinnare, även om ingen räknar ut Sydafrika, försvarande mästarna Indien, eller det andra värdlandet, Nya Zeeland.

Vad du behöver veta om cricket

Om du inte växt upp med cricket, kan det verka gåtfullt och även litet tråkigt, men en tredjedel av världens befolkning kan inte ha fel, eller kan de?

Målet med spelet är att göra runs: en bowler kastar bollen till slagmannen, som försöker slå bollen med sitt slagträ bort från utelagets kastare, så att han kan springa till den andra sidan av planen och göra en run. Slagmannen blir bränd om hans boll fångas, eller om bowlern slår omkull the wicket (två små träbitar) från the stumps (tre pinnar i marken bakom slagmannen), eller om han blockerar en boll med sitt ben, som annars skulle ha träffat the stumps. Detta är grundreglerna.

Det finns olika sätt att spela cricket, allt från Twenty20-matcher som varar runt tre timmar, till testmatcher som tar ett antal dagar. Årets Världscup är ”endagscricket”, vilket antagligen är den populäraste formen. Varje match tar en dag inklusive lunch och eftermiddagste.

Cricketkultur

Utifrån sett verkar cricket vara den mest gentlemannamässiga av alla sporter. På en tågresa genom Englands mest traditionella delar, kan du mycket väl få se en match som spelas på någon fridfull byplan, som en scen från ett annat sekel.

Även om cricket säkerligen är mer civiliserat än många andra sporter, kan du bli chockad av vad spelarna säger till varandra: ”Sledging” är vanan att förolämpa dina motståndare, att reta upp dem till ett stadium där de tappar fokus. Australiensarna är de erkända mästarna på denna konst och ju smartare förolämpning, desto bättre. De bästa blir cricketfolklore.

Exempelvis, Pakistans Javed Miandad, kallade Aussie-legenden Merv Hughes ”en fet busschaufför” under en testmatch 1991. Hughes slog ut Miandad straxt efteråt och, när han sprang förbi honom, sa med ett leende, ”biljetten, tack”.

Andra legender inkluderar den om de 52 burkar öl som Australiens David Boon konsumerade på flyget mellan Sydney och London 1989.

Men även förolämpningarna är jämförelsevis artiga mot i andra sporter. Förre cricketspelaren Rod Marsh sa, ”Vi var alltid medvetna om att syftningar på fruar, flickvänner, mammor, etcetera var verboten.”

Skandaler

Det har förekommit en del kontroverser runt spelet på senare år, i varierande allvarlighetsgrad, från manipulation av bollen – skrubba upp lädret på ena sidan av bollen för att ändra dess bana – till systematisk matchfixning av skumma vadslagningssyndikat.

En av de mest berömda incidenterna skedde 1981, då en match mellan Australien och Nya Zeeland avgjordes på sista bollen. Nya Zeeland behövde göra sex runs, vilket endast hade varit möjligt genom att slå utanför planen utan att den rörde marken. Den australiske bowlern rullade bollen sakta utmed marken, vilket gjorde sex runs omöjligt.

Nya Zeelands premiärminister beskrev det som ”den mest avskyvärda händelsen jag kan påminna mig i cricketens historia” och som ”ett utslag av verklig feghet”.

De flesta skandaler runt spelet inbegriper spelare med för mycket energi och fritid, som överentusiastiskt använder sina ”middle stumps” när de turnerar.

Legendariska spelare

Några av de största cricketspelarna genom tiderna är Muttiah Muralitharan (Sri Lanka), Sachin Tendulkar (Indien), Wasim Akram (Pakistan), Viv Richards (Västindien), Ian Botham (England) och Don Bradman (Australien).

Om du är osäker på vem du skall kalla den störste, tänk på i vilket land du är och välj det namn som hör till det landet. Varförsiktig med att inte nämna ett namn från England när du är i Australien, ett namn från Pakistan när du är i Indien och så vidare.

Cricketvokabulär

Duck – bli utspelad utan att göra någon run.

Howzat? – egentligen “how’s that?” när spelare försöker att övertyga domaren att en slagman är bränd.

Innings – en spelares, eller ett lags tur att slå.

“It’s just not cricket” – När någonting är osportsligt eller orättvist (vanligtvis använt utanför cricket).

LBW – Leg before Wicket, när en slagman använder sitt ben för att hindra bollen att träffa the stumps.

Over – sex bollar i följd av en bowler.

Stumps – pinnarna som försvaras av slagmannen. De har inbyggda kameror nuförtiden.

Wicket – ett set stumps och bollar, eller banan eller borttagande av en slagman.

Världscup: var och när?

ICC Cricket World Cup går mellan den 14/2 och den 29/3 2015 på olika banor runt om i Australien och Nya Zeeland. Finalen går i Melbourne.

Vem att heja på

Afghanistan har kvalificerat sig för årets turnering trots att de bara haft ett nationellt lag sedan 2001. De kommer knappast att vinna, men kan vara säkra på ett varmt mottagande.

Har du någonsin spelat cricket? Eller konsumerat 52 burkar öl under en flygning? Du kan dela dina erfarenheter i kommentarerna!

Bilder: John Turner (CC BY 2.0) Edd’s Images (CC BY 2.0) Pulkit Sinha (CC BY-SA 2.0)