På grund av utbrottet av COVID-19, måste många av oss stanna hemma och utföra våra dagliga uppgifter inom hemmets fyra väggar. Kommer du ihåg när du tyckte att arbeta hemifrån var höjden av glamour och du längtade efter stunden då du bara kunde rulla ur sängen och sätta igång med jobbet i pyjamas? Ja, nu är vi där och vi vill att du ska få ut så mycket som möjligt av det!
Visst lever vi i osäkra och hårda tider, men det betyder nödvändigtvis inte att vi inte kan ta oss igenom detta med många nya erfarenheter och förbättringar av vårt arbete och vår produktivitet. Så, om det är nytt för dig att arbeta på distans, är dessa några viktiga tips:
1.- Håll regelbundna tider
Det är självklart att om du arbetar för ett etablerat företag och inte är frilans, förväntas du följa vissa arbetstider. Detta garanterar inte bara ett produktivt lagarbete och effektiviteten i allmänhet i kommunikationen med dina kollegor, utan hjälper dig också enormt att hålla en känsla av normalitet när du arbetar på distans. Och eftersom vi är inne på ämnet kommunikation …
2.- Var extra omsorgsfull i din kommunikation
Att vara långt ifrån dina arbetskamrater kan till att börja med verka vara ett oöverkomligt hinder, men lyckligtvis finns det en massa digitala verktyg som faktiskt är gjorda för att ta sig över dessa.
Tveka inte att ringa upp på Skype (eller annat videosamtalsverktyg) när det är något du inte förstår helt i ett email. Håll daglig kontakt med din chef. Låt dina kollegor få veta när du går på lunch. Dela din skärm under möten. Överkommunicera om du måste, men anta aldrig att andra kan ana sig till vad du gör eller tänker. Dessutom – och kanske viktigast – att kommunicera ofta och korrekt håller känslan av isolering och anomali i schack.
3.- Skapa en morgonrutin … och håll dig till den
Att veta att du måste sitta ner och börja arbeta är en sak. Att ha en rutin som verkligen får dig att göra detta är en annan. Att stiga upp och sjunka ner framför datorn med en kopp kaffe kan verka som en skön start på din dag, men lita på oss – det är det inte!
Om du vill hålla produktiviteten i arbetet och inte hamna i att känna dig bortkopplad, håll dig då till en morgonrutin som är så lik din vanliga som möjligt. Ta en dusch, klä på dig, ät frukost och så fort du borstat tänderna vet du att det är dags att sitta ner och arbeta.
4.- Skapa en specifik arbetsyta
Självklart, du kanske inte har så stort val av plats för att sätta upp ett kontor. Även om det är fallet, snälla håll dig borta från soffan. Det finns säkert gott om platta ytor (exempelvis bord) som, i kombination med en bekväm stol, kan utgöra en passande arbetsyta.
Att blanda personliga saker och arbetsuppgifter är en vanlig företeelse när man arbetar på distans – ”Oh, jag ska bara skicka några email och fixa tvätten”. Hmm, mycket för att förhala saker och ting? Att ha en plats i hemmet, som enbart är reserverad för arbetet, säkrar att, när du är på den platsen, du helt koncentrerar dig på jobbet och därmed upprätthåller din produktivitet.
5.- Bestäm förhållningsregler med de du bor ihop med
Såvida du inte bor ensam, är risken att du kommer att utsättas för avbrott, ljud och även diskussioner om vem som arbetar var. Vare sig du har barn, en partner eller lägenhetskamrater, se till att alla är överens om vissa regler innan du sätter igång att arbeta hemifrån.
Det är så enkelt som att bestämma tider då avbrott inte är tillåtet eller besluta om mattider – ja, se till att du håller regelbundna mattider med de människor du lever med. Du kommer att uppskatta sällskapet!
6.- Schemalägg och tidsbestäm dina pauser
Det är vanligt att tänka att pauser inte är så nödvändiga när du arbetar hemifrån. Fel. En av anledningarna till att företag har pausregler för sina anställda är att det har bevisats gång på gång att pausa från arbetsuppgifterna ett tag ökar kvaliteten och kvantiteten på det vi gör.
Så, vid sidan av att ta paus för måltiderna vi talade om tidigare, se till att schemalägga minst lika många pauser som du brukar ta på kontoret. Emellertid, se upp – det är mycket lättare att spåra ur och hamna i en evig paus. En enkel åtgärd mot detta är att sätta ett alarm.
7.- Försök att hålla dig borta från skärmarna efter arbetstidens slut
Det här är svårt … ingen Netflix? Ja, inte precis, bara försök att minska antalet timmar du tillbringar framför en skärm. Tro det eller inte, det finns massor av aktiviteter du kan njuta av hemma som inte innefattar att förstöra din syn.
Läs en bok. Prata med människorna du bor ihop med. Lyssna på en podcast eller på det band du tänkt kolla. Vad du än gör, försök åtminstone att inte sätta dig framför din TV omedelbart efter du slutat arbeta – lita på oss, huvudvärken är inte värd det. Och, på tal om …
8.- Håll dig till sunda vanor
Av någon anledning tenderar att arbeta hemifrån till att föra med sig en pinsam mängd småätande – du har aldrig tidigare sneglat på innehållet i ditt kylskåp så mycket som eller med sådan längtan. Ett sätt att undvika detta kan vara att begränsa småätandet till dina pauser (som du tidigare schemalagt, eller hur?), eller se till att alla snacks är hälsosamma och näringsriktiga.
Motion är också en central sak. Även om du tänker att du aldrig gör det annars, så bör du definitivt röra dig mycket mer när du inte får gå ut. Om det så bara är tio minuter om dagen, hjälper det dig att känna dig bra och att hålla fokus. Och nej, att gå från sängen till köket räknas inte som motion!
9.- Håll humöret under kontroll
Ingen säger att den rådande situationen är lätt, men hur vi som individer beslutar oss för att möta den kommer i stor utsträckning att avgöra hur tuff den är för var och en av oss. Fundera ordentligt på hur du kan göra det mesta av och helst njuta av att vara hemma – vi kan garantera att det är möjligt att ge nästan allting en positiv touch.
Det finns många plus med att vara tvungen att vara hemma: att inte behöva träffa arbetskamraten som irriterar dig, att äntligen få tid att pröva det där receptet du längtat efter, att ordna din garderob perfekt, eller lära dig en ny färdighet.
10.- Undvik lappsjuka
Det är ett faktum: även Dalai Lama skulle bli lätt irriterad om han skulle behöva stanna hemma en längre tid. Du kommer också säkerligen att känna av det, så tänk på vad du ska göra om det händer.
Att byta omgivning så ofta som möjligt hjälper – lämna din arbetsplats under pauserna, använd ditt sovrum enbart nattetid och, om du är lycklig nog att ha en utomhusplats i ditt hus, var då där så mycket som möjligt.
Umgås är en annan sak, speciellt om du är den inbundna typen. Men vi menar inte att scrolla igenom dina social media för att se vad dina vänner håller på med. Ring dem, ring din familj, ring dina arbetskamrater – de behöver ett samtal lika mycket som du!
Ett annat plus med att ha så mycket tid till förfogande är att du inte bara kan drömma om din nästa resa, du kan också planera för den ordentligt!
What do you think?