Därför ska du ta ett sabbatsår: 10 skäl till att planera för ett 2023

Att ta ett sabbatsår kan kännas skrämmande – att välja vad man ska göra med det ännu mer! Vi är här för att berätta varför du ska resa och lära dig ett språk under ditt sabbatsår.

Kärnpunkter: Varför ska du ta ett sabbatsår?

  • Tid och möjlighet varar inte för evigt, nu är det din tid att göra något nytt!
  • Att ta ett sabbatsår kan öka dina jobb- och studiemöjligheter
  • Ett sabbatsår är det perfekta tillfället att ta reda på mer om dig själv och vad du vill

Varför ta ett sabbatsår?

Även om det kan vara frestande att gå rakt in i nästa fas av din utbildning efter examen, erbjuder detta alternativ en unik livserfarenhet utanför det “konventionella”: ett sabbatsår.

När du går vidare i livet och får mer ansvar blir fritiden mer och mer av en lyx. Möjligheten att ta dig en längre tid för att hitta rätt väg är inte något du bör avstå ifrån! Visste du att ett sabbatsår också kan hjälpa dig i din utbildning om du bestämmer dig för att fortsätta studera? Amerikanska universitet rapporterar att studenter som tar ett sabbatsår uppnår 23% bättre betyg än studenter som inte gör det! Så den verkliga frågan borde vara: varför inte ta ett sabbatsår?

10 skäl till varför studenter bör ta ett sabbatsår

1. Avkoppling före dina nästa steg

Om du står inför att ta din examen, har du troligtvis varit tvungen att gå igenom mycket stress för att komma dit, vilket innebär att det sista du vill göra är att hoppa rakt in i nästa omgång.

Akademisk utbrändhet är ett verkligt hot mot både din utbildning och ditt välbefinnande, så om du känner påfrestningen efter studierna kan en förändring av din livssituation vara exakt vad du behöver.

Detta är en av de främsta anledningarna till att du ska ta ett sabbatsår med ESL Du kommer att kunna ta en avkopplande paus på en tropisk strand, ett snöigt berg eller i vilken miljö du önskar för att ladda dina batterier.

2. Förbered dig för dina nästa steg

Bara för att du har roligt, betyder inte det du att inte använder din tid klokt. Därför låter dig ett språksabbatsår blanda de roliga sakerna med saker som hjälper dig in på din drömskola eller jobb!

Oavsett om det är en arbetsgivare eller en skola, kan språkkunskaper göra skillnaden mellan en bra ansökan och en enastående. Under tiden du slappar på stranden, utforskar en ny stad eller åka skidor nerför ett berg på ditt sabbatsår med ESL, kommer du att öva dina språkkunskaper både i klassrummet och i ditt dagliga liv.

3. Lär känna en ny kultur

Bortsett från de specifika äventyren du kan ha i ditt värdland, är att lära känna en ny kultur ett äventyr i sig. Mat, festivaler, konst och historia att bekanta dig med – ditt sabbatsår bjuder på en fördjupning i helheten!

Kanske kommer du att besöka olika museer i London, eller göra sushi i Tokyo eller festa i Barcelona under karnevalen. Varje resmål är en ny möjlighet till äventyr.

4. Prova på en ny hobby

När du bor i ett nytt land är det lätt att fortsätta med samma hobbyer och aktiviteter som är typiska för ditt eget land.

Att ta ett sabbatsår med ESL är en stor chans att lämna din komfortzon och prova några aktiviteter som antingen inte är vanliga eller inte möjliga att göra i ditt land.

Om du bor i ett land utan kust: Detta kan vara den perfekta chansen för dig att prova vattensporter! Om du bor i ett varmt land: Skidåkning kan bli din nya favorithobby! Eller så kan du prova en aktivitet som är unik för ett specifikt område, som att ro i Oxford eller dansa flamenco i Spanien.

5. Få nya vänner

Du kanske vill delta i alla dessa nya aktiviteter, men om du är så långt hemifrån kan det vara skrämmande att göra dem ensam och att få vänner är svårt, eller hur?

Fel! … åtminstone på ett sabbatsår med ESL.

Under din tid utomlands med ESL kommer du att få många möjligheter att få vänner bland dina kurskamrater genom organiserade aktiviteter, så du kommer att ha gott om vänner att utforska tillsammans med!

6. Skaffa färdigheter för livet

Vissa saker kan inte läras ut i ett klassrum. Kunskap om omvärlden, kulturell förståelse, förtroende, oberoende – alla dessa är viktiga för din personliga utveckling och alla kan erhållas under ditt sabbatsår.

Under ditt språksabbatsår kommer du att kastas in i en helt unik situation, olik någon tidigare konventionell semester eller klassrum som du har upplevt. Med alla dessa nya utmaningar kommer du att utveckla en unik kompetensuppsättning för att handskas med dem!

Även om dessa färdigheter inte exakt kan kvantifieras i ett certifikat, kommer du att kunna använda dem mycket både i ditt privat- och yrkesliv.

7. Upplev friheten

Du har tillbringat ditt liv i skolan, nu har du chansen att bestämma själv! För många kan detta vara en första smak av äkta frihet, göra sina egna val och ta eget ansvar. Det är dags att vänja dig och utnyttja denna nyfunna frihet.

8. Upptäck dig själv

Utöver att upptäcka ett nytt resmål, ger ett sabbatsår dig tid och frihet att prova nya saker och ta reda på vad du gillar och vad du vill göra med ditt liv.

Under ditt sabbatsår kommer du att kunna utforska alternativen du möter, rensa huvudet och bestämma vad du vill göra med dig själv!

9. Hitta nästa ställe du vill bo på

Vi har talat om ditt sabbatsår som en tillfällig resa, vilket per definition är vad det involverar (en vilopaus i livet). Men bara för att du inte kommer att stanna, betyder det inte att du inte kan komma tillbaka!

Ditt sabbatsår utomlands är ett bra sätt att hitta ditt nästa hemland, eftersom du kommer att kunna få en känsla för de lokala vanorna, vänja dig till den officiella byråkratin och lära dig språket för att göra processen enklare om du väljer att flytta dit!

10. Få minnen för livet

Medan teoretiska studier och livskunskap är en stor del av ett språksabbatsår, är minnena det som kommer att stanna kvar mer än någonting annat.

Din tid utomlands kommer att vara en samling minnen som kommer att vara livet ut. Finns det en bättre anledning att starta ditt sabbatsår?

Vanliga frågor om sabbatsår

Varför ta ett sabbatsår när jag kan börja direkt på universitetet eller ta ett jobb?

Både den akademiska världen och arbetsmarknaden är fantastiska platser att få fler färdigheter, men de lär dig inte allt! En av de främsta orsakerna till att du bör ta ett sabbatsår är att komplettera ditt CV med färdigheter som hjälper dig på din nästa etapp. Att ta dig tid att bredda dig innan du går vidare är ett bra sätt att säkerställa din framgång, oavsett om det är i ditt jobb eller på högskolan.

Kommer ett sabbatsår att skada mina chanser att komma in på högskola?

Det finns en vanlig missuppfattning att ett sabbatsår kommer att påverka en ansökan till högskolan negativt, men verkligheten är motsatsen! När du tar ett sabbatsår med ett specifikt syfte (som att lära sig ett språk) kan det förbättra din ansökan eftersom det visar att du är en mer komplett kandidat än om du gick direkt in på högskolan. Tänk på din tid som en förberedelse inför dina nästa steg, snarare än som en distraktion!

Var ska jag ta mitt sabbatsår?

Det bästa med ett sabbatsår är att du kan ta det var du vill! När du väljer ESL kan du välja var som helst i hela världen. Från Irlands böljande kullar till det turkosa havet och stränderna på Malta – valet är ditt!

By Christopher Robinson

What do you think?