När Howard Schultz besökte Milano i slutet av 1980-talet fick han en uppenbarelse. På de hundratals kaféerna utmed gatorna, njöt människor av mycket mer än kaffe. De kopplade av på ”en tredje plats”, som varken var familjens hem eller arbetsplatsen.
De kunde träffas, prata, läsa tidningarna, titta på fotboll och så vidare, fria från skyldighetger och påtryckningar. Och de gjorde detta med en kopp kaffe i handen.
Schultz tog denna lärdom med sig hem till Seattle och introducerade den i sitt företag. Tre decennier senare är Starbucks världens största kafékedja.
Cappuccino, inget skum
Starbucks idé var att kombinera konceptet ”den tredje platsen” med ett mycket större urval drycker och att expandera till länder där kaffekulturen inte var så djupt rotad som i delar av Europa.
Försök att beställa en Skinny Latte Venti, Tall White Mocha eller Double Chocolaty Chip Crème Frappuccino på ett traditionellt kafé i Europa och du kommer antagligen att bli besviken. De traditioner som inspirerade Howard Schultz har förändrats litet genom århundradena.
UNESCO beskriver exempelvis de wienska kaféerna som en plats ”där tid och rum konsumeras, men endast kaffet står på notan”. Detta är platser där filosofer möts och filosoferar, där revolutionärer planerade och där författare skrev. Les Deux Magots i Paris var en ”tredje plats” för Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir, Ernest Hemingway och Pablo Picasso.
Varför ändra någonting bra?
Problemet med traditioner är att de kan blockera nytänkande. Om en leverantör har levererat utmärkt kaffe under decennier och kunderna återkommer regelbundet, finns ingen anledning att byta.
Starbucks och andra, emellertid, är innerst inne storföretag. Innovativa drycker och mysiga ”tredje platser” är bara en väg till större vinster.
Ett land har funnit den perfekta balansen mellan europeisk tradition och Nya världens innovationer.
Den australiska Baristans uppkomst
Australiens städer är fyllda av kaféer som kom med sydeuropeiska immigranter efter 2:a världskriget. De uttrycker bättre än någon annanstans mötet mellan den traditionella ”tredje platsen” och den moderna baristakonsten.
I den nya världens anda respekterar den australiska baristan den gamla europeiska traditionen, men är inte rädd att förnya med ny teknik och nya leverantörer.
Vad som utmärker städer som Brisbane, Melbourne eller Sydney är att den lokala kaffekulturen har utvecklats utan de internationella kedjornas påverkan. Starbucks lanserades aggressivt i Australien… och stängde snabbt två tredjedelar av sina kaféer med förklaringen att här fanns ”en mycket sofistikerad kaffekultur” som inte önskade eller behövde en internationell kedja.
Engelska + Baristautbildning i Brisbane
Om du letar efter ett ställe där du kan utveckla dina färdigheter i engelska medan du får arbetserfarenhet och skaffar vänner i en av världens stora kaffekulturer, har vi ett fantastiskt, nytt program för dig.
Kombinera språkstudierna med att lära dig baristakonsten i Brisbane. Tillsammans med ett intensivt program i engelska, får du en erkänd utbildning till barista, utlärd av lokala experter. Så fort du är klar med utbildningen, kan du hitta ett studentjobb på något av de utmärkta kaféerna i staden.
Detta kommer inte bara att se bra ut i ditt CV, utan det placerar dig i hjärtat av det lokala livet. Att arbeta på ett kafé i Brisbane gör att du träffar alla möjliga typer av människor från staden och från runt om i världen.
I hjärtat av samhället
Från de skäggiga tjugoåringarna som arbetar på sina skådespelsmanus, till unga mammor och affärsfolk, alla förenas de av sin kärlek till bönan och sitt behov av en plats att njuta av den.
Som barista blir en hel mängd människor beroende av dina färdigheter att göra kaffe, för att få sin dagliga kick, för att få det smakrika komplementet till sitt sociala liv i sin egna, personliga ”tredje plats”.
Vi anser att ett av de bästa sätten att utveckla din engelska samtidigt som du får en autentisk erfarenhet, är att hitta ett lokalt jobb. Bäst av allt är att du tar med dig hem professionella kunskaper som gör dig mycket mer anställningsbar hemma. Och förmågan att göra en kopp fantastiskt kaffe!
Läs mer om en kurs i engelska med baristautbildning i Brisbane, Australien.
Bilder: Steve Corey (CC BY-ND 2.0), Alpha (CC BY-ND 2.0), Olga Filonenko (CC BY-ND 2.0)
What do you think?