Julmarknadernas europatopp 2016

Det må vara mörkt när du vaknar på morgonen och mörkt när du kommer hem, men vintern har ändå vissa fördelar. Julmarknaderna drar miljoner människor ut på gatorna i Europas städer under vintermånaderna: Bara Stuttgarts lockar runt 3 000 000 varje år.

En enorm mängd handgjorda (och många ”handgjorda i Kina”) gåvor bjuds ut, tillsammans med kakor, rostade nötter och det överallt närvarande ”Glühwein”. Marknaderna är även utmärkta för de som lär sig språk – du får chansen att praktisera dina färdigheter inför en vänligt stämd publik samtidigt som du utökar ditt ordförråd!

Så, var kan du njuta av en julmarknad medan du lär dig ett språk?

Freiburg, Tyskland (21/11 – 23/12 2016)

Det är någonting med Freiburgs kullerstensgator och Schwarzwaldomgivningar som gör den till den perfekta platsen för en julmarknad. Marknadsstånd fyller Rathausplatz, Kartoffelmarkt, Unterlindenplatz, Franziskanerstrasse och Turmstrasse med försäljning av julpynt, ost, köttvaror och trivsamma, varma drycker.

Läs mer om en kurs i tyska i Freiburg.

Montreux, Schweiz (24/11 – 24/12 2016)

Montreux är berömt för sin jazzfestival under sommaren och dess underbara läge vid Genevesjöns strand. På vintern är bergen täckta av snö, luften är krispig och julmarknaden tar över staden.

Läs mer om en kurs i franska i Montreux.

Heidelberg, Tyskland (21/11 – 22/12 2016)

Utforska Heidelbergs klassiska gamla stadsdel, medan den söta doften av ”Stollen” och ingefärssmakande tyska julkakor sprids genom gatorna. Julmarknaderna tar upp fem torg i staden: Bismarckplatz, Anatomiegarten, Universitetstorget, Kornmarkt och Marknadstorget. Den berömda universitetsstaden har en gammaldags charm som känns ännu med gammaldags och charmig vid jultid.

Läs mer om en kurs i tyska i Heidelberg.

Wien, Österrike (11/11 – 26/12 2016)

I det habsburgska kejsardömets huvudstad, firas julen ordentligt. Marknaderna startar tidigare än på andra håll och dagar med 20°C under de första veckorna r inte ovanligt, men när kalluften kommer är detta ett av toppresmålen för vinterstäder i Europa. Ett antal julmarknader poppar upp runt om i staden. Den mest populära är den framför stadshuset ((Rathaus).

Läs mer om en kurs i tyska i Wien.

Barcelona, Spanien (25/11 – 23/12 2016)

Letar du efter en litet annorlunda julmarknad? Du behöver inte leta längre bort än i Barcelona. Den katalanska huvudstaden står värd för julmarknaden Fira de Santa Llúcia varje år, en tradition som går tillbaka till 1786. En av de saker som gör den katalanska julmarknaden speciell är figuren Caganer, en liten gubbe som dyker upp vid den katalanska julkrubban och… hmm… uträttar sina behov. Traditionen har funnits sedan 1600-talet och barnen tycker det är roligt att se honom i den för övrigt charmerande julkrubban.

Läs mer om en kurs i spanska i Barcelona.

München, Tyskland (25/11 – 24/12 2016)

Källorna nämner en julmarknad i München för första gången 1642 och traditionen fortsätter än i dag med marknader berömda för bayerskt glas, invecklade julkrubbor och jättestora Bratwurst. Marknaden på Marienplatz i stadens centrum är den som drar mest folk, men marknaden Tollwood blir ett alltmer populärt alternativ.

Läs mer om en kurs i tyska i München.

Var finns din favorit bland julmarknader?

Bilder: Alex Hammond, Freiburg av Dave G via cc, Montreux av Michael via cc, Heidelberg av Falk Lademann via cc, Vienna by The Monkey via cc, Barcelona av daniel julià lundgren via cc, München av James via cc.