De 10 populäraste Erasmusdestinationerna

Erasmus är din chans att bosätta dig i en annan stad, att uppleva ett annat levnadssätt och att träffa människor från hela världen. Tja, hela Europa i alla fall. Enligt en uppskattning har EU-programmet varit ansvarigt för en miljon europeiska barn sedan 1987! Under 2014 har Erasmus uppgraderats till Erasmus+ och innehåller nu en rad stipendium som brukade ha andra namn även fastän möjligheterna för eleverna i stort sett är desamma som tidigare.

erasmusEtt av de ursprungliga koncepten bakom Erasmus var att eleverna skulle kunna fördjupa sig kulturellt i ett annat land, lära sig det lokala språket och livsstilen. Man kan konstatera att programmet inte har fungerat precis så; det vanligaste som folk ångrar då de kommer tillbaka är att inte ha tagit tillfället i akt att lära sig det lokala språket ordentligt. En språkkurs i din Erasmusstad innan den officiella Erasmuserfarenheten inleds är det perfekta sättet för att få en grund i det lokala språket medan du lär känna staden. Du kommer också att träffa människor utanför Erasmusbubblan som snabbt kommer att bli en välsignelse. Språkskolor är fantastiska plattformar för att lansera sig själv på en ny destination.

Du kommer också att dra nytta av en annan typ av språkundervisning på en språkskola; språklektioner på universitet kan ofta omfatta 25 personer som sitter i ett stort rum medan ett typiskt klassrum på en av våra kurser har någonstans mellan sex och tio elever samt större fokus på individen.

Men vilka är de populäraste Erasmusstäderna?

Hur listan skapades

EU publicerar uppgifter per land och institut men inte per stad. Det innebär att stora städer som London och Paris där många universitet ligger inte nödvändigtvis visas i EU:s listor över de populäraste Erasmusstäderna medan vissa universitetsstäder där en enda institution lockar många elever är överrepresenterade. Vår alfabetiska lista är baserad på data över de 100 populäraste Erasmusuniversiteten samt några stora Erasmusdestinationer med flera universitet.

Andalusien, Spanien

tapas-spain

I Spaniens sydligaste region ligger ett antal populära Erasmusstäder: Sevilla, Granada (där det populäraste Erasmusuniversitetet ligger) och Cordoba. Det är också ett av Europas varmaste och soligaste ställen med en legendarisk iver för fest. En tillfällighet?

Förutom de berömda stränderna och festerna så har Andalusien allt som är genuint spanskt: läckra tapas, glittrande katedraler, flamenco och en genuin “alla är välkomna”-anda.

Barcelona, Spanien

Barcelona är unikt, med Gaudis konstiga och underbara arkitektur som väntar i oväntade hörn, kvällarna som är långa och den lokala regeringen som importerade det enda som saknades: en strand.

Berlin, Tyskland

time-to-dance-berlin

Kallt på vintern, varmt på sommaren, häftigt året runt, Berlin blomstrar. Inte ekonomiskt – södra Tyskland bär upp den legendariska tyska Wirtschaft – men vem bryr sig om det när man planerar sin Erasmus? Det viktiga är festerna och ingenstans är de som i Berlin.

10 saker att göra i Berlin för under 20€

Bologna, Italien

Bologna-piazza

Bologna är en legendarisk studentstad som ligger inbäddad i det böljande jordbrukslandskapet Modena och har en mycket underskattad mattradition. Under tidiga kvällar lägger de lokala barerna ut en mängd kött, ost och grönsaker som snacks för kontorsarbetare innan de beger sig ner för en kvällsmåltid. Senare, mycket senare, livas gatorna upp med tusentals studenter, levande musik och det bästa av det italienska stadslivet.

Lissabon, Portugal

Lisbon-by-night

Portugals huvudstad är som en gammal dam… som är den sista att kliva av dansgolvet då natten lider mot sitt slut. Lissabon är en av de mest prisvärda huvudstäderna på denna lista och där ligger det legendariska Bairro Alto där studenterna rumlar runt längs gatorna tills solen börjar stiga över kullarna. Det är också en vacker stad där du kan njuta av fantastiska utsikter från utkiksplatser över hela staden. Om de spanska städerna är de mest populära Erasmusdestinationerna så är Lissabon hipstervalet.

London, Storbritannien

London-phone-boxes

Londons 45 universitet har en magnetisk lockelse för studenter från hela världen. Det finns ingen plats som helt matchar den brittiska huvudstadens energi samtidigt som en magnifik historia balanseras med en passion för det nya. Ibland kan det kännas som att du aldrig träffar några infödda Londonbor i London men det är ett tecken på att det är en riktig världsstad!

10 saker att göra i London för mindre än £20

Madrid, Spanien

madrid-skyline

Det finns ett frenetiskt brus i Spaniens huvudstad som gör att du vet att du är på en speciell plats. Spaniens berömda stränder måhända vara långt borta men du kommer inte att sakna dem i en stad där sena middagar i det fria, takterrasser och några av världens bästa museer finns. De lokala fotbollslagen är inte heller dåliga om du gillar sådant.

Norra England: Liverpool, Manchester, Newcastle, UK

liverpool-dusk-skyline

Storbritannien är en av de mest populära destinationerna för ett Erasmusår och i norra Englandfinns ett antal utmärkta universitetsstäder. Liverpool, Manchester och Newcastle är betydligt billigare än London vilket kan göra stor skillnad om du planerar att vara borta i månader eller ett helt år.

10 saker att göra i Liverpool för mindre än £20

Paris, Frankrike

paris-bridge

Inget namn frammanar enkel elegans riktigt som Paris. För många människor så är den franska huvudstaden den bästa studentstaden av alla där de avantgardistiska nattklubbarna, världsledande museerna och coola kaféerna alltid är fulla av studenter.

Valencia, Spanien

Vädret är spektakulärt, stränderna är långa (och naturliga), det kulturella livet är levande och apelsinjuicen smakar som om apelsinerna precis hade blivit plockade från trädet. Vilket de naturligtvis har. Om det finns en spansk stad som verkligen kombinerar allt typiskt “spanskt” så är det Valencia, paellans hem.

Planerar du för en Erasmusvistelse utomlands? Redan varit iväg? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet!

Källor:
http://ec.europa.eu/education/library/reports/erasmus1112_en.pdf
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-657_en.htm
http://ec.europa.eu/education/tools/statistics_en.htm#erasmus
Bildkälla: Tapas av José Porras via cc, Lisbon Street, Portugal av Pedro Szekely via cc, Smithfield Market av Amanda Slater via cc, Madrid Centro av DavidHT via cc, Albert Dock and Canning Half Tide Dock Liverpool, at dusk today av Alison Benbow via cc, Paris Je t’aime av Kim via cc, alla andra bilder © Alex Hammond