Så kommer du över din rädsla att tala ett främmande spark I 10 steg

Lär dig språk March 3, 2020

Vissa människor kan ge sig rätt in i en konversation på ett främmande språk med ett litet ordförråd, massor av självförtroende och entusiastiskt gestikulerande. För många av oss, emellertid, kan dessa första konversationer kännas skrämmande. Det fina är dock att det finns hopp!

Läs vidare och upptäck våra bästa tips hur du ska komma över rädslan att rata på ett främmande språk:

Steg 1: Understand your fear

Vad är du egentligen rädd för? Att vara rädd för att prata på ett främmande språk handlar ofta om att vara rädd för att göra fel eller att verka dum.

Om du någon gång har märkt att underliga och ovanliga ord kommer ut ur din mun under en jobbintervju, så kan det antagligen skyllas på rädslan för negativt omdöme och att göra misstag. Ångest minskar din hjärnas förmåga att utföra sina normala funktioner på rätt sätt, exempelvis att processa språket i realtid. Med den ökade komplexiteten att använda ett nytt ordförråd och ny grammatik kan det kännas som om hjärnan stänger ner.

För att slappna av, ta ett djupt andetag, samla tankarna och kom ihåg att ingen förväntar sig att du ska tala perfekt när det inte är ditt modersmål!

Steg 2: Identifiera dina problemområden

När du inte är van att prata på ett främmande språk, behöver din hjärna tid att bearbeta inkommande ord, översätta dem, tänka ut ett svar och översätta detta. Självklart är det här svårare än att prata ditt eget språk!

Kämpar du mer med att sätta samman dina meningar eller att förstå svaret du får? Prova detta tricks: istället för att försöka formulera ett svar i huvudet medan den andra personen pratar, koncentrera dig på vad som sägs.

Därefter ta dig tid att samla dina tankar och svar – är du tveksam, koncentrera dig helt på att lyssna!

Steg 3: Öva dig att lyssna

Om du är relativt oerfaren i ditt nya språk, kommer du inte att förstå varje ord. Du kanske inte kommer att förstå så många ord över huvud taget.

Att jobba med din hörförståelse genom att lyssna på radio eller att se på TV på det studerade språket, hjälper alltid din talförmåga. Du kan förbättra ordförråd och uttal enbart genom att lyssna, men det är ingen ersättning för en verklig konversation.

Det är viktigt att förstå att även om du är van att lyssna till tal på det språk du studerar, behöver din hjärna arbeta mycket hårdare under en konversation eftersom du då inte bara måste förstå vad som sägs, utan även formulera ett svar, eller ett sätt att få den information du behöver.

Steg 4: Sluta att försöka vara perfekt

Du kommer aldrig att tala ett språk flytande utan att först tala med brytning. Ju förr du börjar prata, desto snabbare kommer du att nå konversationsnivå.

Det kan vara frustrerande att känna att du begår misstag, men det kommer i långa loppet att löna sig när du använder språket. Så var glad åt dina misstag!

Steg 5: Le

Du kommer att möta mycket bättre respons om du för konversationen med ett leende. När allt kommer omkring, de flesta människor blir förtjusta då utlänningar anstränger sig att tala deras språk, speciellt om de märker att det är svårt för dig! Så börja alla samtal med ett vänligt hej och ett leende.

Steg 6: Leta efter samtal på tu man hand

När en grupp med samma modersmål träffas blir konversationen vanligtvis snabbare och mer komplex. Att tala med bara en person är lättare. Privatlektioner är ett sätt att säkra att du får göra denna erfarenhet, samtidigt som du får råd av en expert.

Om du vill tala med en främling, gäller det att inte tänka för mycket på det. Agera spontant – ju längre du tänker, desto svårare blir det. Om du reser eller vill fördjupa ditt lärande av ett språk, blir ofta dessa konversationer med främlingar starten på de bästa minnena.

Steg 7: Kontrollera hastigheten på konversationen

Om du talar långsamt och tydligt, tenderar din samtalspartner att anpassa sig till din talrytm. Om personen du talar med inte förstår vinken, är det aldrig fel att artigt be att den ska tala långsammare – du håller ju på att lära dig!

Steg 8: Tappa inte modet om ett samtal inte blir så bra!

Vissa människor du pratar med kommer att ha mer tålamod än andra, vissa är mer förstående och vissa har helt enkelt lättare att förstå en främmande accent. När du träffar någon som blir otålig eller oförskämd mot dig när du försöker tala dennes språk, ge inte upp – det är i så fall inte ditt problem!

Steg 9: Öva enkla, dagliga samtal

Många samtalsämnen kommer att dyka upp gång på gång i det dagliga livet. Om du är ute och äter på en restaurang, tar en drink på en bar eller shoppar, följer de flesta samtal ett likartat mönster.

Om du känner dig osäker på språket du studerar, bör dessa konversationer bli ett första steg. Folk har ofta större tålamod med dig när de ska sälja något till dig!

Även utöver dessa beskrivna möten kommer landets invånare antagligen att fråga dig varifrån du kommer och varför du studerar, när de får reda på att du håller på att lära dig deras språk. Dessa samtal hjälper dig att utveckla ditt självförtroende så att du kan gå vidare med andra ämnen.

Steg 10: Besök så ofta du kan platser där språket talas

Det är självklart, men att leva och studera utomlands i total fördjupning är tveklöst det bästa sättet att förbättra dina språkliga färdigheter och minska din rädsla att prata på ett främmande språk. Vare sig det är en språkresa, ett volontärarbete eller bara en kort semester, hitta så ofta du kan en ursäkt för att resa dit språket talas!

Så bekämpa den där rädslan att prata på ett främmande språk och packa dina väskor – dina språkliga färdigheter kommer garanterat att förbättras!

Övervinn din rädsla och studera utomlands

By Leah Ganse

What do you think?