Tio saker att göra i Valencia för mindre än €20

När du dagdrömmer om en semester i Spanien, vad är det då du kommer att tänka på? Kanske kosmopolitiska stränder. Eller färgglad mat gjord på färska, lokala ingredienser? Kanske du tänker på slingrande gator som vaknar till liv när eftermiddagen sakta övergår i kväll och sedan natt. Eller är det de legendariska festerna?

Det finns en plats i Spanien som blandar allt det ovanstående med elegans: Valencia. Beläget på Costa del Azahar, ungefär parallellt med Balearerna, är paellans hemstad, en lockande destination som erbjuder en storstadsatmosfär som i Madrid, Barcelona, eller Sevilla, men som också har långa stränder!

Fernando Batalla från vår partnerskola Taronja i Valencia säger “det finns massor av saker du kan göra i Valencia för mindre än € 20, tro mig, du kan känna dig som en kung med en skatt i händerna med € 20!” Vi träffade Fernando för att få lite insidertips om hur man kan njuta av staden utan att spendera alltför mycket pengar.

Ta dig upp till katedralens tak och besök Torre del Miguelete

Valencia Torre

Foto: Juan Carlos

Fernando berättar: “Du kan börja med att få en helhetsbild av staden genom att ta dig upp till domkyrkans klocktorn, El Miguelete, och sedan gå längs taket på katedralen och känna dig som en valenciansk Quasimodo!”

Ta dig till Albuferasjön och El Palmar

Fernando berättar: “Bara 8 km från stadens centrum ligger El Palmar, en liten stad vid stranden av sjön Albufera, som är ett naturreservat dit du ta dig med buss. Denna plats är ursprunget för paellan! När du är där, måste du ta en liten tur runt sjön på en båt och besöka ett typiskt Barraca hus.”

Ät en paella vid Malvarrosastranden

Paella

Foto: ©Turismo Valencia

Fernando berättar: “Ta tunnelbanan till stationen Neptu och gå till stranden. När du når Paseo de Neptuno, en vacker strandpromenad full av paella restauranger, välj den du gillar mest och slå dig ner vid havet. Det finns massor av olika paellarätter, skaldjur, kyckling och kanin, svart ris, anka och ris, grönsaker och ris, ugnstekt fläsk och ris … det är en otrolig variation! Och tro mig, det enda stället i Spanien där du kan äta en riktigt god paella, är i Valencias län (Castellón, Valencia eller Alicante). Oavsett vad de lagar i resten av Spanien, bör det inte kallas paella! ”

“Efter det kan du promenera längs strandpromenaden vid Malvarrosastranden (3 Km) eller ligga på stranden och ta ett dopp. En perfekt dag! ”

Hyr en cykel och njut av Turia River Park

Fernando berättar: “Valencia är platt som en pannkaka, så det är en perfekt stad att cykla runt i. Vi har ett offentligt hyrcykelsystem som kallas Valenbisi, med mer än 350 cykelstationer (med cirka 10-20 cyklar per station). Det är bra och superbilligt! Du kan också hyra en privat cykel i en av de dussintals cykeluthyrningsbutikerna för mindre än €10 per dag. När du har din cykel, bege dig till den imponerande Turiaparken! Den brukade förr vara den del av floden som rann genom staden, men sedan 50-talet har den blivit den största stadsparken i Spanien.

Den är full av träd, människor och livsnjutare. Du kan utöva varje tänkbar sport i denna 10 km långa park. Koppla av och njut av en hel naturdag mitt i staden! Om du känner dig stark nog, kan du också fortsätta att cykla på cykelleden när floden tar slut. Den ena sidan kommer att leda dig till Playa del Saler, ett naturreservat, (ytterligare 5 km) och den andra sidan kommer att leda dig till staden Ribarroja (ytterligare 10 km). ”

Gör något kulturellt

Museo-Historia-de-Valencia_M

Foto: ©Turismo Valencia

Fernando berättar: “Valencia, Spaniens tredje största stad, har massor av kulturella aktiviteter. Du kan besöka något av de nästan 20 museerna, bland vilka vi rekommenderar Museo de Bellas Artes, IVAM (Museum för modern konst), Museo Nacional de Ceramica, Museo de las Fallas, Museo de Historia … om du känner för att lyssna på musik kan du hitta livekonserter varje kväll, internationella band, flamenco, jazz- och blueskonserter, osv… eller kanske du känner för att lära dig salsa (Valencia och Barcelona är Europa Mecka för salsa) för cirka € 5 per lektion, inklusive dryck, varje kväll i veckan.”

Unna dig något på Valencias centrala marknad

Fernando berättar: “En av de finaste, största och vackraste marknaderna i Europa är Valencias centrala marknad. En häpnadsväckande modernistisk byggnad, där du kommer att hitta de bästa produkterna någonsin! Du kan gå vilken morgon som helst från måndag till lördag (6:00 till 14:00), men vi rekommenderar särskilt lördagar. Gå dit och strosa runt, prata med otroligt vänliga människorna där, fråga om priser, produkter, ta bilder och köpa lite iberisk skinka, manchegoost​​, färskt bröd, oliver och en färsk apelsinjuice. Sitt ute på entrétrappan, eller vid Lonjabyggnaden, i det varma solljuset, och unna dig att njuta! ”

Ta dig till naturreservatsstranden El Saler

sunny beach

Foto: Taronja School

Fernando berättar: “Bara 5 km från Valencias centrum, kan du hitta de vackra stränderna i El Saler. Det är ett perfekt alternativ, om du letar efter en lugnare strand än Malvarrosastranden. Du kan komma dit med buss eller med cykel. Det bästa med denna naturliga vilda strand är inte bara den vita sanden och det rena vattnet, men den enorma och underbara skogen som omger den. En pinjeskog vid Medelhavet med sandstrand!  Denna skog ligger 500 meter från vattenbrynet och är något riktigt märkligt, unik och fantastisk! Föreställ dig att ligga i skuggan av en tall på en fin sandstrand! ”

Ta en tur till Oceanogràfic eller Bioparc

Bioparc-Valencia-Bosque-ecuatorial_M

Foto: ©Turismo Valencia

Fernando berättar: “Om du är villig att spendera en eller två euro över din € 20 budget, kan vi verkligen rekommendera dig att besöka det största havsvattenakvariet i Europa, Oceanogràfic. Om du gillar djur, så bör du inte heller missa Spaniens bästa stadszoo, Bioparc, där djuren inte lever i burar, utan i halvfria miljöer.”

Besök en typisk bodega eller en tapasbar

Tapas

Foto: Ben Sutherland

Fernando berättar: “Med € 20 i Valencia kan du besöka hundratals ställen och äta som en kung! Vi rekommenderar dig att gå till en bodega (vinbar där du äter kall mat, som skinka, ost, etc.) Vår favoritbodega i Valencia heter Bodega Fila och vi går ofta dit med studenter från skolan. Du kan också gå till någon av de hundratals tapasbarerna du hittar i varje hörn. Här är en liten ledtråd för att hitta en bra tapasbar: om det ser smutsigt och fult ut, men det är fullt av människor, innebär det att maten är god och billig! Vi kan rekommendera dig massor av ställen, till exempel Casa Pilar, Tasca Ángel, Casa Montana, Villaplana, El Kiosco…”

Få reda på mer om våra kurser i spanska i Valencia