Tio saker att göra i Dublin för mindre än €20

Det finns få platser på jorden med lika mycket energi, fullt ös och entusiasm som Dublin. Irlands huvudstad sjuder av aktivitet … men är aldrig för upptagen för att ta ett steg tillbaka och göra en paus.

Med tanke på detta har vi frågat våra vänner på iStudy International Dublin om några lokala, insidertips för att njuta av Dublin utan att spendera allt för mycket pengar. Här är deras tips:

Guinness och ostron

oysters

Foto: Masaaki Komori

Ta en pint Guinness och färska ostron för 15 € på Davy Byrnes pub, Duke Street. Dublin är känt för sina pubar och har många fantastiska platser, men detta är en som är särskilt känd, eftersom den nämns i James Joyces bok Ulysses. I boken är Leopold Bloom på en resa när han besöker puben och beställer en gorgonzola och senapssmörgås med ett glas bourgogne, något som också finns på menyn än idag. (davybyrnes.com)

Bewley’s lunchteater

Bewleys Café är en av Dublins sevärdheter som invigdes 1927, och även om det inte längre ägs av den ursprungliga familjen, är det fortfarande en betydande del av stadens kulturhistoria. Det har pekats ut i flera sånger, i pjäser och även i James Joyces bok Dubliners.

Det finns en intim och elegant teater, undangömd på andra våningen och det finns inget bättre sätt att njuta av verk av några av Irlands ledande teater talanger än en nära och personlig föreställning vid lunchtid. Dörrarna öppnar kl. 12:50. Framförandet är gratis och lunchen kostar ca 8 € – 12 € (bewleyscafetheatre.com)

The Jeanie Johnson

Efter en ordentlig måltid på Bewleys kan en resa till Jeanie Johnson (vid Custom House Quay) göra att du känner dig lite skyldig. Denna fullt fungerande modell av Dublins mest berömda hungersnödsfartyg: båtarna som tog offren från potatissvälten utomlands till ett bättre liv. Den har omsorgsfullt restaurerats och det finns ett fascinerande museum inuti. Du kan se de spöklika bronsstatyerna av de hungrande längst strandpromenaden. Inträde för studenter är € 7,50. (jeaniejohnston.ie)

Hyr en cykel i Phoenix Park för €5

Med 707 hektar, är Phoenix Park ett av de största inhägnade friluftsområdena i någon europeisk huvudstad. Det grundades 1662 av den berömde vicekungen James Butler, hertig av Ormond, på uppdrag av kung Charles II. Omkring 30 % av Phoenix Park är täckt av träd, som huvudsakligen är lövträd av arter såsom ek, ask, lind, bok, lönn och hästkastanj.

En flock dovhjortar har huserat i parken sedan 1660-talet när de introducerades av hertigen av Ormond och över 400 av dem kan ses där i dag. I parken finns också Dublins Zoo och Farmleigh – ett vackert hus och trädgårdar. Inträde är € 12,50. (phoenixparkbikehire.com)

Se en independentfilm och besök sedan the Cobblestone

cobblestone

Foto: William Murphy

Njut av en independentfilm på Lighthouse Cinema, Smithfield för 7,50 €. Denna lyxiga biograf är också unik eftersom du kan köpa en öl eller ett glas vin för cirka € 5 och ta den med dig in till filmen. Efter filmen, kanske du vill gå till den intilliggande puben Cobblestone, där du kan lyssna på irländsk livemusik (gratis) och få dig en välsmakande pint Guinness (€ 4,80). (lighthousecinema.iecobblestonepub.ie)

Skywalk på Croke Park

Är du modig nog att prova Croke Park Skywalk Tour? Croke Park är den nya nationalarenan. På denna tur har du möjlighet att gå 600 meter på taket av stadion och ta in den spektakulära utsikten över Dublin från 44 meters höjd över planen. Det finns fem observationsplattformar för att se ut över staden och vid varje plattform kan du lyssna på en ljud-kommentar om de olika sevärdheterna som syns. Turen kostar 20€ för studenter. (skylinecrokepark.ie)

Ardgillan Castle

Ardgillan-Castle

Foto: Dirk Heitepriem

Även om det är litet utanför stadens centrum, är Ardgillan Castle väl värt en 30 minuters buss- eller tågresa. Beläget på 194 tunnland av den böljande landsbygden och bara ett stenkast från stranden, är detta slott en frisk fläkt på en solig eftermiddag. Dekanen av Clonfert byggde Ardgillan 1738, inklusive det utsmyckade biblioteket med en hemlig dörr! Inträdesavgiften är bara 5,00 €. (ardgillanskerries.com)

Mycket mera Guinness!

guinness

Foto: Corey Harmon

Ingen resa till Dublin är komplett utan att utforska ursprunget till dess mest kända öl. Guinness Storehouse är Irlands främsta turistattraktion. Denna historiska byggnad är central för Dublins och Irlands kulturarv, och har kontinuerligt uppdaterats för att skapa en blandning av fascinerande industriell tradition med en modern touch. De sju våningarna ger liv åt den svarta dryckens rika tradition. Turen kostar 13 € och inkluderar en pint av Guinness. (guinness-storehouse.com)

Shirley Temple Bar

Sugen på en alternativ utekväll på söndag? Gå se en lustig dragshow och spela bingo med Irlands mest kända dragqueen Shirley Temple Bar, på The George på Georges Street. Denna show är mycket rolig och drar en stor publik (hetro, homo, bi – spelar ingen roll).

Kom dit vid 21:00 för att spela bingo och 22:00 för showen. Inträde är gratis före 22:00, 5 € därefter. Drycker kostar € 5 – € 6. (thegeorge.ie)

Utforska georgianska Dublin som en georgian

Dublin-Doors

Foto: Mikel Ortega

Ta en 30-minuters tur med häst och vagn runt det georgianska Dublin, besök vackra torg och de mångfärgade georgiska dörrarna. Lär dig mer om berömda författare och poeter som Oscar Wilde, som en gång bodde i området. Se de gamla kanalerna, som användes för att transportera gods till och från Dublin. Klä dig varmt om det är en vinterdag! Bilda en grupp på 4 tillsammans och betala € 10 var.

Ingen hemsida, bara gå till början av Grafton Street och du kommer att se hästarna och vagnarna. Prata med de unga männen där som hjälper dig. Dessa hästdroskkuskar är mycket lokala killar och en del har en stark accent, lyssna noga så förstår du! Du kan också försöka förhandla fram ett billigare pris … det är del av det roliga!

Så där har du det… 10 fantastiska saker att se, göra, rida, äta och dricka i Dublin för mindre än 20 €. Sugen? Kolla in våra kurser i engelska i Dublin.